nlc.hu
Életmód
Jelek, hogy a párod nincs túl az exén

Biztos túl van már az új párod az exén? Egy pszichológus segít felismerni a jeleket

Honnan lehet tudni, hogy a pasi túl van az exén? Egy pszichológus elmondta, hogy milyen jelek mutatnak az igazságra.

Amikor egy új emberrel kezdünk randizni, időt szánunk arra, hogy megismerjük – legalábbis ideális esetben. Mi az érdeklődési köre? Milyen a személyisége? Megbízható? Vonzó? Hogyan jön ki a barátainkkal és a családunkkal? Hogyan jövünk ki az övével? Az egyik szempont, amellyel sok új randizónak szembe kell néznie, hogy egy új lehetséges partner érzelmileg mennyire elérhető. Ez azt jelenti, hogy nem terhelik múltbeli (vagy jelenlegi) kapcsolatok vagy mély érzelmek, kötődések, hogy nincs egy ex, akin még nem jutott túl.

Figyelj a jelekre!

Vannak nyilvánvaló összefonódások, amik esetleg megmaradnak, mint a közös gyerekek vagy háziállatok, bármi más, ami miatt találkozni, kommunikálni kell az exek valamelyikével. Sok esetben ezekre a helyzetekre már olyan jól működő módszereket használnak az emberek, amik nem adnak aggodalomra okot. De vannak olyan esetek, amikor nem ennyire egyértelmű a szituáció, és felmerül, hogy a másik ember szíve még az exénél van valójában.

Katherine Cullen pszichoterapeuta, a The Truth About Exercise Addiction: Understanding the Dark Side of Thinspiration című könyv szerzője szerint a következő jeleket kell figyelnünk, amik felkiáltójelként állhatnak előttünk, mert arra utalnak, hogy az új partnerünk még nincs túl az exén.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Negatívan és gyakran beszél az exéről

Ha a randipartnered folyamatosan becsmérli az exét, az azt jelezheti, hogy még mindig eléggé kötődik hozzá. „Az egy dolog, hogy őszintén átgondoljuk, mi nem működött, és mi vezetett egy kapcsolat végéhez – írja a pszichológus. – Az már más, ha kitartóan az ex hibáin rágódsz a végtelenségig. Ha megbékéltünk valakivel a múltunkból, sokkal kevésbé vagyunk hajlamosak azon rágódni, hogy milyen szörnyű volt vele. Bizonyos esetekben a haraghoz való ragaszkodás eszközként szolgálhat arra, hogy kapcsolatban maradjunk az exünkkel – és arra is, hogy megakadályozzuk, hogy mások közel kerüljenek hozzánk.”

Elzárkózik, ha az exéről kérdezed

Alternatívaként az új párod teljesen elzárkózhat, ha a korábbi párjáról kérdezed. Ez a jelenség, az úgynevezett stonewalling, a túl sok érzelem következménye is lehet. Ha ez akkor történik a partnerrel, amikor valaki az exére utal, az azt jelezheti, hogy az illető még mindig túlságosan kötődik hozzá.

Problémái vannak az elköteleződéssel

Bár az új kapcsolat elmélyítését több indok is késleltetheti, de az egyik leggyakoribb mögöttes ok az elköteleződéstől való félelemre az, ha valaki még mindig érzéseket táplál az exe iránt, vagy szeretné vele folytatni a kapcsolatot. Ha az új partner a fent említett jelek mellett még az új tapasztalatokra sem nyitott, akkor a legjobb, ha elfogadjuk, hogy egyszerűen nem áll készen a továbblépésre.

Rendszeres kapcsolatban áll az exével

Az üzenetek, telefonok és a személyesen eltöltött idő egy expartnerrel nagyon erős jele annak, hogy valaki még nem lépett túl azon a kapcsolaton. „Ne tévesszen meg senkit, ha az új partner azt állítja, hogy még mindig barátok valakivel, akihez a múltban erős érzelmi és romantikus kötődés fűzte – figyelmeztet a szakember. – Ez nagyon gyakran csak álca arra, hogy olyan köteléket tartson fenn valakivel, amely megakadályozza, hogy egy új partnerhez kötődjön.”

Becserkészi az exét az interneten

Az ex közösségi média fiókjának vagy más online jelenlétének lájkolása, újraposztolása, vagy egyszerűen csak keresése, és az azzal töltött idő azt jelenti, hogy ez az ember nem azon dolgozik, hogy továbblépjen. Minden digitális interakció az expartnerrel vagy a képeivel megerősíti az érzelmi kötődést.

A saját érdekedben jegyezd meg ezeket a jeleket, mert ha felfedezed a randipartnereden bármelyiket, akkor érdemes az elvárásaidat a helyzethez igazítani, hogy ne kelljen csalódnod. Ha ezeket a jeleket észleled, beszélgess el őszintén az új párjelölttel arról, hogyan kellene továbblépni az exén.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top