nlc.hu
Életmód
Edzőtermi etikett a videózástól az öltözői meztelenkedésig

„Ne foglald a gépet, ha nem használod” – Edzőtermi etikett a videózástól az öltözői meztelenkedésig

A fitnesztermek még a magabiztos embereket is zavarba hozhatják, ha nem ismerik, hogy milyen írott és íratlan szabályoknak kell megfelelniük. Íme néhány tanács, hogy könnyebb legyen.

Ha életedben először szeretnél elmenni edzőterembe vagy csoportos tréningre – esetleg csak nincs meg a kellő rutinod –, akkor ijesztő lehet a gondolat, hogy nem ismered az ottani szokásokat és szabályokat. Attól tartasz, hogy nem tudod, hogyan kell viselkedni az adott helyen, és biztos kinéznek majd a többiek? Ismerős?

Először is: nyugi! Senki nem fogja leharapni a fejedet, ha valamit nem tudsz, sőt, a legtöbb ember nagyon segítőkész, és biztos lehetsz benne, hogy szívesen válaszolnak a kérdéseidre. Másrészt a legtöbb általános érvényű szabály elég logikus, és a kölcsönös tiszteleten alapul. Végül pedig érdemes az adott sportlétesítmény honlapján megnézni a házirendet és az előírásokat, vagy tájékozódj ezekről a helyszínen.

Mutatunk azért jó néhány tippet, hogy általánosságban mit tartalmaz az edzőtermi etikett, és mire érdemes figyelni.

Köszönj és kérdezz!

„Köszönj, miután belépsz az öltözőbe vagy a terembe” – írja a Redditen az egyik felhasználó, és csak egyetérteni tudunk ezzel a tanáccsal, legfeljebb annyit tennénk hozzá, hogy jó lenne, ha az élet más területén is mindenki megfogadná ezt.

Anna Jenkins, a We Are Fit Attitude személyi edzője a Guardiannek azt mondta: ha fogalmad sincs, hogyan kell valamelyik gépet használni, akkor ne félj megkérdezni. Annak semmi értelme, ha szégyenlősen kerülgeted az adott eszközt, aztán amikor valaki elkezdi használni, mérges leszel rá, mert elfoglalta előled. Ennek semmi értelme, az edzés nem erről szól, inkább kérdezz.

@nati.fitnessandbeauty Akár teremváltás akár az első terem, amibe mész, sosem könnyű, szerintem mindenkiben van egy kis gym anxiety. Úgyhogy remélem ezek a kis szösszenetek segítenek☺️ Ha jól jönne egy edző támogatása ilyen helyzetben, a Pólus Fitness 5 Gymben megtalálsz!😇 Instám: nati.fitnessandbeauty #edzőteremben #edzőterem #edzéstippek #edző #gymanxiety #gymanxietytips #edzéskezdőknek #edzéslányoknak ♬ Riptide - Vance Joy

 

Ne foglald a gépeket!

Ha jól csinálod, két sorozat között biztosan pihenni fogsz, de ahelyett, hogy csak ülsz ott, és a telefonodat nyomkodod, inkább add át a helyed másoknak, hogy ők is haladhassanak az edzésükkel.

„Talán ami a leginkább felb*sz, az amikor emberek lepakolják a cuccukat egy padra/gép ülő részére, aztán közben teljesen máshol edzenek, ők azt a gépet csak lefoglalták tárolónak” – osztotta meg a véleményét egy redditező, és ezt a problémát mások is említették:

Ne rakd szét 4-5 féle gépre a cuccaidat, azzal az indokkal, hogy mindet használod.

Ha szuperszettet tervezel, és oda-vissza szeretnél menni a gépek és helyszínek között, az csúcsidőn kívül rendben lehet. De a forgalmas időszakokban komoly illetlenség, ha több gépet foglalsz, mint amennyit valóban használsz, erre figyelj oda.

Érdemes körültekintőnek lenni akkor is, ha úgy tűnik, felszabadult egy gép. Ha az előbb láttál még rajta valakit, inkább kérdezd meg, használja-e még, lehet, hogy még visszajön. Ha igen, akár arra is rákérdezhetsz, hogy hány szériája van még hátra – de csak amikor pihen –, így te is képben leszel, mennyit kell várnod.

Az edzés nem traccsparti

Az edzőterem egy nagy, közös használatú tér, ahol sok ember összegyűlik, és egyszerűen nem tudnak nem hallgatózni. Ez nem egy kocsma, ahol mindenki beszélget, de nem is egy könyvtár, ahol szótlanok az emberek – találd meg a kettő közötti arany középutat. Ha ismerőssel vagy baráttal mész edzeni, lehetőleg ne mások előtt beszéljétek meg a hétvége legjobb eseményeit, vagy azt, hogyan akasztott ki az anyósod, mert ezzel kellemetlen helyzetbe hozol másokat. Persze halkan simán lehet váltani pár mondatot, de ha az élet nagy dolgait akarjátok megbeszélni, akkor inkább üljetek be egy kávézóba.

Szintén tapintatlanság, ha az edzőteremben telefonálsz. Egy gyors egyeztetés még rendben lehet, de tiszteld annyira a saját magánéletedet és a többi vendéget, hogy a hosszabb beszélgetéseket odakint intézed. Mert tuti, hogy sokkal hangosabb leszel, mint gondolnád. Ja, és az alap, hogy lenémítod a telódat, bár vannak olyan edzőtermek is, ahová nem lehet telefont bevinni. Ha nincs is ilyen szabály, és nem szoktál edzés közben zenét hallgatni, próbáld ki, hogy nem viszed be a telefonodat; úgyis csak elvonja a figyelmedet, és tuti, hogy a legkeményebb sorozat közben fog megcsörrenni.

Lány gépen ül egy edzőteremben

Fotó: Getty Images

Az izzadással semmi baj, de használj törülközőt

Egy fitneszklubban a lehető legtermészetesebb dolog, hogy izzadsz, nincs ezzel semmi gond. De mindig legyen nálad törülköző, és ha nem is hagysz magad után egy jókora izzadságtócsát, baktériumok maradnak a felületen, ezért minden esetben töröld le használat után a gépet. A higiénia mellett ezzel jelzed a többieknek, hogy végeztél, és szabad a gép, no meg azt, hogy kulturáltan tudsz viselkedni az edzőteremben.

„Vigyél törölközőt, rengeteg helyen ki van írva, mégis alig visznek, nem értem az okát” – jegyezte meg egy user a Redditen. Egy másik hozzátette, hogy egyes helyeken ki van rakva fertőtlenítő spray és papír törlőkendő, azt használja mindenki a gép használata után, igény szerint előtte is.

A személyes higiéniához hozzátartozik az is, hogy tisztán és ápoltan menj sportolni. Ha pedig beteg vagy, maradj otthon, és gyógyulj.

Pakolj el magad után!

Nem szorul különösebb magyarázatra, de sokan mégis elfelejtik: pakolj el magad után! Mindent tegyél vissza oda, ahol találtad, legyen az súly, tárcsa, szőnyeg vagy rúd. Ha szanaszét hagyod a dolgokat, az azt jelzi a többieknek, hogy még használod az eszközt, másrészt akár balesetveszélyes is lehet, ha például a padon marad egy súly. Nagyon egyszerű a feladat: olyan állapotban hagyd magad után a gépet, ahogyan te is szeretnéd látni, amikor odakerülsz.

Nem kell mindenáron posztolni

Az utóbbi években a fitneszterem is olyan hellyé vált, ahol szinte kötelező szelfizni, videózni és posztolni valamit – az élőzést meg inkább hagyjuk. Ebben a kérdésben is lényeges a mérték: egy diszkréten elkészített fotó vagy videó magadról beleférhet, bár egy zsúfoltabb időszakban nem könnyű olyan képet lőni, amelyen mások nem látszanak, ami viszont már nem oké.

A fotózás és videózás különböző szintjeire hívta fel a figyelmet egy redditező is, aki szerint a gyakorlatok ellenőrzéséhez praktikus videó.

Nyugodtan csináljon magáról videót, hasznos tud lenni, csak ne sajátítsa ki a teret. Belesétált valaki, és nem lett jó a felvétel? Sz*r ügy.

Más is azt az attitűdöt kifogásolta, amikor az edzés helyett a tartalomgyártás kerül a középpontba, és az illető akár rá is szól másokra, ha például mögötte mászkálnak.

A hajfestést hagyd otthonra

Az öltözőben még kisebb helyen vagy együtt a többiekkel, ezért még fontosabb a másik személyes terének tiszteletben tartása – már amennyire ez lehetséges. Öltözködés közben ne foglalj el egy egész padot, a cipődnek vagy a táskádnak nem kell ülőhely – hiába csinálják ezt sokan a buszon –, mert akkor más még véletlenül sem tud leülni.

Zuhanyzáson és hajmosáson túli fürdőszobai teendőidet tartsd meg otthonra! Ne az edzőterem öltözőjében vágd a körmödet, borotváld a lábadat vagy fesd a hajadat! Bár az öltöző az a hely, ahol átveheted a ruháidat, ne mutogasd a kisportolt alakodat, és ne flangálj anyaszült meztelenül fel-alá, mert azzal másoknak okozhatsz kellemetlen pillanatokat.

(Források: Guardian, Healthline, Reddit)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top