nlc.hu
Életmód
15 évvel ezelőtt hunyt el Patrick Swayze

15 évvel ezelőtt hunyt el Hollywood szívtiprója, Patrick Swayze

Patrick Swayze azon kevés ember közé tartozik, aki a rengeteg megpróbáltatás, tragédia és nehézség ellenére is tele volt jósággal és szeretettel, nem beszélve arról, hogy még a farkastörvények által uralt Hollywoodban is önazonos tudott maradni. Nem vonzotta a pénz és a csillogás, helyette imádott feleségével repülni, lovagolni és a farmjukon elütni az időt.

Ha Patrick Swayze-re gondolok akkor mindig nosztalgikus hangulat fog el és felidézem azokat a pillanatokat, amikor a család együtt nézte a kanapén a Dirty Dancinget. Tagadhatatlan, hogy Patrick Swayze tánctudásának és kisugárzásának köszönhetően az a színész volt, akiért szinte mindenki odáig volt. Mintha egyszerre áradt volna belőle a szeretet és a jóság, mellette pedig volt egyfajta rosszfiús beütése is. Nem csoda, hogy 1991-ben a People magazin a legszexibb férfinek választotta. Swayze azon kevés színészek közé tartozott, akik a hírnév mellett is önazonosak tudtak maradni Hollywoodban, nem vakította el a pénz. Ennek ellenére Patrick Swayze élete közel sem volt egyszerű, sőt… Sikerei ellenére súlyos alkoholizmussal küzdött, amely nemcsak a magánéletére, hanem az egészségére is nagy hatással volt. 

Mielőtt Golden Globe-díjra jelölt színész lett volna, a Broadway-en aratott sikert

Patrick Swayze 1952-ben született a texasi Houstonban. Már egészen kicsinek kiütközött a tánc, illetve az előadás iránti szenvedélye, ami nem csoda, tekintve, hogy édesanyja koreográfus volt. Swayze még általános iskolás volt, amikor megszerette a balettet, habár emiatt gyakran csúfolták az osztálytársai. Talán ennek is köszönhető, hogy a középiskolában hátrahagyta táncos “karrierjét” és a sportra fókuszált. Az érettségi után még egy sportösztöndíjat is felajánlottak neki, ő pedig úgy döntött, hogy beiratkozik és atléta lesz belőle. 

Két év elteltével vélhetően rájött, hogy a sportban nem tud kiteljesedni, ezért otthagyta az iskolát, hogy a Disney on Parade-val turnézzon. 1972-ben úgy döntött, hogy egy táncos karrier reményében New Yorkba utazik. Táncművészeti képzését a Harkness Ballet Joffrey tánciskolában fejezte be, sikere azonban hamar véget ért. Egy régi futballsérülés miatt Swayze kénytelen volt átesni egy térdműtéten, azonban a beavatkozás és az azt követő fertőzés miatt muszáj volt abbahagynia szenvedélyét. Nem sokkal később úgy döntött, hogy inkább a színészetbe fekteti energiáját, 6 évvel később pedig feltűnt a West Side Story, illetve a Grease című musicalben. Swayze-t a színpadi sikere elrepítette Hollywoodig. 

Patrick Swayze

Patrick Swayze (Fotó: AFP)

A Dirty Dancing után ő lett Hollywood szívtiprója

Kétségtelen, hogy a várva várt áttörést Patrick Swayze karrierjében a Dirty Dancing hozta meg, amelyben a szívtipró Johnny Castle-t alakította. Három évvel később a Ghostban kapott főszerepet Demi Moore-al karöltve. Swayze a romantikus filmek ikonja lett, azonban hiába aratott nagy sikert, nem jutott fel az A-listás sztárok közé, ez pedig részben a saját döntése is volt. Egyértelmű volt, hogy a legnagyobb sztárok között van a helye, de állítólag visszautasította, hogy szerepeljen a Dirty Dancing folytatásában, amiért 7 millió dollárt kapott volna. A színészt éppen ezért kritizálták a filmválasztásai miatt, azonban ő azt mondta, hogy elege van a hollywoodi kasszasiker mentalitásból. 

Patrick Swayze

Patrick Swayze a Dirty Dancingben (Fotó: Getty Images)

Olyan volt, mintha a magánéletében is egy romantikus vígjáték főszereplője lett volna 

Feleségével, Lisa Niemi Swayze-vel 34 évig voltak házasok. Lisa 14 éves volt, amikor megismerkedett a színésszel Patrick édesanyjának táncstúdiójában. A beszámolók alapján szerelem volt első látásra, így öt évvel később 19 és 21 évesen össze is házasodtak. 

Tudtam, hogy ő a legokosabb csaj, akivel életemben találkoztam. Sokáig azt éreztem, hogy nem érdemlem meg

– mesélte Patrick a People-nek egy 2007-es interjú során. A középiskola végetértével Patrick New Yorkba költözött, Lisa pedig az érettségi után követte párját, ugyanis mindketten helyet kaptak a Joffrey Ballettben. Gyakran írtak együtt darabot, illetve játszottak egymás mellett a színpadon. 

„Mindig megható volt együtt látni őket. Ők voltak a tökéletes pár” – emlékezett vissza Tom Moore, az egyik műsor rendezője. Mivel Lisa is táncosként tevékenykedett, még a Dirty Dancing alatt is együtt próbált férjével. 

Patrick Swayze és felesége

Patrick Swayze és felesége (Fotó: Getty Images)

„A legfontosabb próbáim Lisával voltak egy szállodai szobában. Újra és újra gyakoroltunk.”

Patrick és Lisa remekül kiegészítette egymást, ugyanis nemcsak a szakmájuk, hanem a hobbijuk is hasonló volt. Mindketten vágytak a kalandra és szerettek kimozdulni a komfortzónájukból. Erre remek példa az is, hogy mindketten engedéllyel rendelkező pilóták voltak, éppen ezért gyakran repültek együtt. Mikor kiderült, hogy Patricknek hasnyálmirigyrákja van, Lisa repülővel vitte el férjét a kemoterápiás kezelésekre. 

Mindig is egy csapat voltunk. Együtt nevelünk lovakat, együtt vezetünk egy zenei vállalkozást és egy vadvédelmi területet. Ennyi év után értünk a kimondatlan szavakból is

– mondta Swayze.

Patrick Swayze és felesége

Patrick Swayze és felesége (Fotó: Getty Images)

A Ghost után rosszabbra fordultak a dolgok, mivel édesapja szívrohamban elhunyt, húga pedig 1994-ben öngyilkosságot követett el. Vélhetően a sorra bekövetkező tragédiák és az ezzel járó fájdalom volt az oka annak, hogy a színész alkoholproblémákkal küzdött. Az érzelmi válságot csak tetőzte, hogy a színész két évvel később az HBO Üzenetek a gyilkostól című filmjének forgatása során mindkét lábát eltörte. Ez nemcsak a színészi karrierjének megtorpanását, hanem depressziót is okozott. 

Az édesanyja állítólag gyerekkorában bántalmazta 

Ugyan Patrick Swayze azt mondta, hogy kemény munkamorálját édesanyjának tulajdonítja, ennek hátterében az állt, hogy édesanyja maximalizmusa gyakran fizikai bántalmazásban torkollott. Felesége, Lisa szerint Patrick édesanyja volt az élő példa arra, hogy milyen, ha valakit a családon belül bántalmaznak. 

„Nagyon erőszakos tudott lenni, de ez semmi ahhoz képest, amit ő elszenvedett gyerekkorában és azokhoz a történetekhez képest, amiket hallottam arról, hogy min ment keresztül a saját édesanyjával” – mondta Lisa Patrick édesanyjáról.

Patrick gyakran elmesélte a 18. születésnapjának történetét, amikor az édesapja megfenyegette az édesanyját azzal, hogy elválik akkor, ha megint kezet emel a fiára. 

„Ha valaki nyomást tesz a gyerekére, mint ahogyan azt az anyja tette, egyeseket megalázhat, de őt ez még keményebb harcra késztette.”

Lisa elmondása szerint az évek során Patrick és édesanyja jobb kapcsolatot ápoltak, mivel rájött, hogyha a fiával akar lenni, változtatnia kell. 

Patrick Swayze-t 2008 januárban diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal

„Az első pillanattól kezdve, amikor megtudta, hogy hasnyálmirigyrákja van, hozzám fordult, és azt mondta: »Halott ember vagyok!«”

Az orvosok ekkor azt mondták a párnak, hogy a színésznek legfeljebb két éve van hátra. A házaspár a diagnózis után úgy döntött, hogy megpróbál a lehető legoptimistább lenni és mindent megtesz annak érdekében, hogy Patrick leküzdje a betegséget. 

„Nagyon pozitívan álltunk mindenhez, de megmondom őszintén, olyan volt, mintha egy teljes rémálomban élnénk a hét minden napján, 24 órán keresztül” – emlékezett vissza Lisa, majd hozzátette, hogy Patrick soha nem adta fel a harcot. 

A színész a mai napig emlékszik arra a napra, amikor férje megkérte, hogy még egyszer utoljára menjenek el kempingezni. 

„Szép nap volt, könnyes szemekkel nézett rám, és azt mondta: »Élni akarok.«”

Patrick Swayze

Patrick Swayze (Fotó: Getty Images)

7 évvel halála után a barátai azt állították, hogy felesége verte a haldokló színészt

Az illető a lapnak elmondta, hogy Lisa már akkor is sokszor kezet emelt Swayze-re, amikor még nem volt beteg, de a színész sosem ütött vissza, inkább beleöklözött a falba vagy egy bútorba – állítólag többször hagytak maguk után szétvert szállodaszobákat. Ennél viszont sokkal súlyosabb vád, hogy az asszony a névtelenül nyilatkozó forrás szerint akkor is verte a színészt, amikor már olyan beteg volt, hogy mozdulni sem tudott, sőt férfiakkal és nőkkel is megcsalta. Állítása szerint nem egyszer hagyta órákra egyedül Patricket, aki a saját az ürülékében és vizeletében feküdt. Lisa szóvivője persze cáfolta az állításokat. 

Niemi Patrick Swayze halála után közel 4 évvel, közös barátokon keresztül ismerkedett meg Albert DePrisco ékszerésszel, akivel 2014-ben házasságot kötött. Néhai férjével közös farmjukat Új-Mexikóban a mai napig érintetlenül hagyta, és minden úgy van, ahogy a színész halála előtt. Emellett azonban új házastársával Floridában is van egy közös otthonuk. 

Via: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top