

Egy új tanulmány szerint a munkahelyeken gyakran használt automata kávégépek által készített kávé magasabb szintű olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek növelik a koleszterinszintet – írja az EcoInventos. A svéd Uppsala Egyetem és a Chalmers Műszaki Egyetem kutatói 14 iroda kávégépeiből vettek mintákat, és megállapították, hogy ezek a kávék magasabb koncentrációban tartalmazzák a koleszterinszintet növelő diterpéneket, mint például a kafesztolt és a kahweolt.
A kutatás kimutatta, hogy a kávéfőzési módszer jelentősen befolyásolja ezen anyagok jelenlétét. A papírszűrőt használó csepegtetős kávéfőzők hatékonyan eltávolítják ezeket a káros anyagokat, míg a fém szűrőt alkalmazó automata gépek kevésbé hatékonyak ebben.
Ez különösen aggasztó lehet azok számára, akik naponta több csésze kávét fogyasztanak munkahelyükön, mivel a kafesztol és a kahweol hosszú távú bevitele növelheti az LDL, vagy úgynevezett “rossz” koleszterin szintjét, ami szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelheti.
A kutatók azt javasolják, hogy a rendszeres kávéfogyasztók részesítsék előnyben a papírszűrős kávéfőzőket, mivel ezek jobban eltávolítják a koleszterinszintet növelő anyagokat. Bár további kutatások szükségesek a pontos hatások meghatározásához, a jelenlegi adatok alapján ez a választás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.
Fontos megjegyezni, hogy a kávé egészségre gyakorolt hatása a fogyasztás módjától és mennyiségétől is függ. Míg bizonyos kávéfőzési módszerek növelhetik a koleszterinszintet, mások, mint például a papírszűrős eljárások csökkenthetik ezt a kockázatot. Ezért érdemes tudatosan választani a kávéfogyasztás módját az egészség megőrzése érdekében.
Sót a kávéba? Tízszer finomabbá teszi!
Kávé sósan? Sokak esküdnek erre a kombinációra, mivel jobbá, ízletesebbé teszi. A só egy egyszerű trükk, amivel magasabb szintre emelhetjük a napi főzet élvezetét. Mindegy, hogy egy díszes pour-over berendezést használunk, vagy csak egy gyors instant kávét főzünk, egy csipetnyi só bármilyen kávé ízét gazdagabbá teheti. A só nem csak ízt ad, hanem egyensúlyt is teremthet. Ha a kávéról van szó, a só csökkentheti a keserűséget anélkül, hogy tompítaná a kávé természetes összetettségét. A cukor és a tejszín ugyan szintén elsimíthatja a kemény főzetet, de elfedik az ízeket, ahelyett, hogy fokoznák azokat. A só viszont semlegesíti a keserűséget, és kihozza a kávé természetes édességét.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock