Ezo

Meríts életerőt otthonodból!

Sokan a kínai feng shui szerint rendezik be otthonukat, hogy harmonizálják energiáikat. Pedig a legtöbb életerőt saját jelképrendszerünkből, hitünkből és térrendezési hagyományainkból meríthetjük, amelyek ősidők óta rendelkezésünkre állnak.

Az eltérő földrajzi környezetben élő népeknek különböző a gondolkodás- és jelképrendszerük, a nyelvük, eltérőek a szokásaik és a hagyományaik. Ezek az idők során generációról generációra öröklődnek, az ismétlés pedig egyre erősíti energetikai hatásukat és a beléjük vetett hitet, ezért akár tud róla, akár nem, minden nép tudatában mélyen ott él a saját hagyományrendszere. Ezek nem helyettesíthetők egymással, csak úgy tudnának hatékonyan működni más népeknél, ha a hozzá tartozó hitrendszert is átvennék. A magyaroknak évezredek óta olyan magas szintű építészeti és térrendezési hagyomány- és jelképrendszerük van, amely feleslegessé, sőt olykor zavarossá teszi más hagyományok meghonosítását. Mivel a magyar térrendezés szabályai a tudatunkban élnek, így hatékonyabban működnek, mint más népek hagyományai. Ezért otthonunk kialakításában ezeket érdemes követni ahhoz, hogy energiát nyerjünk.

Meríts életerőt otthonodból!

Használd őseink bölcsességét!

Őseink tudták, mit miért építenek úgy, ahogy, és nem másképp. Nem véletlenül volt négyszögletes vagy téglalap alakú a házak alaprajza, az ablakok formája, nem volt véletlen a házak tájolása, a bejárat elhelyezése, a különböző díszítések, energiát adó szimbólumok használata. A magyar ház szerkezete olyan jelképrendszeren és kozmikus alapokon nyugszik, amelyek a teremtés folyamatának ismeretéből születtek. Minden építészeti elem valamilyen máig működő szimbólum, amely az életet, az embert szolgálja, energiaszintjét emeli. A házat őseink az ember jelképének tekintették, erre utalnak a „homlokzat”, a „szemöldökfa” vagy a „lábazat” kifejezések. A ház vagy a lakás a benne lakók belső értékeit is tükrözi, ezért a magyar energetikai térrendezés segít megtalálni a harmóniához vezető utat.

 

Modern otthon, ősi tudás

Mivel életünk nagy részét házban töltjük, érdemes megismernünk azokat a több ezer éves magyar térrendezési elveket, amelyek őseink megfigyelésein és szokásain alapulnak, így azokat a rezgéseket tartalmazzák, amelyek magyarságunk révén hatnak ránk. Célszerű figyelembe vennünk őket, ha építkezünk, lakást felújítunk, vagy egyszerűen csak berendezzük, átrendezzük otthonunkat. Bár a modern házakat már nem az ősi magyar térrendezési elvek alapján építik, ezek a régi hagyományok beilleszthetők életünkbe, és néhány ügyes trükkel még egy kis panellakás energiája is sikeresen növelhető.

Tájolás és bejárat

Régi magyar hagyományok szerint a házat a négy égtáj felé kell tájolni. A keleti, délkeleti és déli oldalak a ház aktív, megújító, élénkítő energiáit képviselik, ezért ide a nappalit, a dolgozószobát, a gyerekszobát, illetve azokat a helyiségeket érdemes tennünk, ahol alkotó- vagy szellemi munkát végzünk. Ezzel szemben a nyugati, északnyugati és északi oldalak a ház passzív, álmosító részei, ezért ideális helyei a hálószobának, a fürdőszobának és a tárolóknak. A ház semleges részei az északkeleti és a délnyugati oldalak, valamint a ház közepe, ezért ide kerülhet a nappali, a konyha és az étkező.

A bejárat keletre, délkeletre vagy délre kerüljön, és észak kivételével minden fő égtáj felé nyíljanak ablakok, amelyeken legyen kereszt alakú osztás. A kereszt visszaveri a negatív erőket, így védi a lakást és a lakóit. Ha ez hiányzik, pótolhatjuk az ablakra ragasztott kereszt alakú osztással, ablakráccsal vagy az ablakpárkányon elhelyezett virágok mellé szúrt viráglétrákkal. Fontos, hogy a bejárat hívogató legyen. Ha nem ilyen, elég megtisztítanunk, esetleg átfestenünk, új névtáblával díszítenünk, vagy új lábtörlővel feldobnunk. A hagyományok szerint lópatkót is tehetünk a bejárati ajtó fölé, amelyre rávésettük a család nevét.

Meríts életerőt otthonodból!

-> Ha valamelyik főirány hiányzik a lakásunkból, energiáját pótolhatjuk a szoba négy sarkába helyezett, kb. 2 cm átmérőjű energetizált hegyikristállyal, valamint színekkel, illatokkal, szimbólumokkal. Ha a kelet megtisztító ereje hiányzik, vagy sem a bejárat, sem az ablakok nem néznek keleti, illetve déli irányba, tegyük ki a hegyikristályokat a napra napkelte és délelőtt 11 óra között. Ekkor a kristály, amely bármilyen erőt képes felvenni és tárolni, a keleti nap erejét gyűjti magába, amelyet a lakásban fog leadni. Pótolhatjuk a keleti irány hiányát a falak fehérre festésével, fehér virágok, gyümölcsök és tömjén illatával, valamint a fehér ló, a fehér szarvas, az aranyszarvas, a fehér csillag és a háromszögbe rajzolt szem szimbólumával. A keleti megtisztító energiákat erősíthetjük, ha rendet rakunk otthonunkban, és megszabadulunk minden felesleges lomtól, rég nem használt ruhától, tárgytól.

-> Ha a feltöltő déli irány ereje hiányzik otthonunkból, 11 és 14 óra között tegyük ki a hegyikristályokat a napra, majd a lakásba, vagy fessük a falakat pirosra, díszítsük a lakást illatos piros virágokkal, gyümölcsökkel, valamint a következő szimbólumokkal: kakas, gólya, piros tulipán vagy szegfű, piros szív, matyó rózsa vagy hétágú napforma.

-> A nyugalmat hozó nyugati irány energiájának hiányakor 15 és 18 óra között töltsük fel a hegyikristályokat a napon, vagy fessük a falakat sárgára. Ezt az energiát pótolja a sárga virágok és gyümölcsök illata, a Mária-szobor, a kör alakú, napra emlékeztető virágok, illetve a napnyugtát ábrázoló képek.

-> Az északi irányt a falak kékre festésén túl pótolhatjuk kék színű virágok és gyümölcsök illatával, kék, zöld hullámvonalakkal, indákkal, kék forgórózsákkal, hal- vagy holdszimbólumokkal, valamint úgy is, hogy éjszaka résnyire nyitva hagyjuk az ablakot.

A többi hiányzó égtáj életerejének színekkel történő pótlása a fő égtájakat pótló színek 1 : 1 arányú keverésével történhet. Ha például a délkelet energiája hiányzik, a piros és a fehér keverékével, azaz rózsaszínnel fessük ki otthonunkat.

A ház alaprajza

A honfoglalás korában kétféle ház létezett. Az egyik a „mozgó” energiákat képviselő kör alapú jurta, vagyis a szétszedhető nemezsátor, amelyet nyáron használtak, a másik a négyszög alaprajzú épített ház, amely a „stabilitást” jelképezi. A magyar ház alaprajzának formája erősíti a funkcióját. Megfelelő energiájú otthont ma is a négyzet vagy a téglalap alaprajzú házakból, lakásokból tudunk varázsolni, a kis sarkokban ugyanis megreked az energia.

A középpont energiája

Meríts életerőt otthonodból!Mivel a lakás az embert szimbolizálja, középpontját, amely a lakás egyik legfontosabb területe, a szívcsakra helyének tekintjük. Nem véletlen, hogy őseink házainak közepén a konyha helyezkedett el a kemencével és a kéménnyel, ahol mindig égett a tűz. Az égő tűz a kéménnyel az erők folyamatos felfelé áramlását, cserélődését, mozgását segítette elő. Itt áramoltak be a friss és távoztak az elhasznált energiák. Próbáljuk meg ide helyezni a tűzhelyet vagy egy kandallót, de ha erre nincs mód, egy gyertya vagy egy térbeli napszimbólum is megteszi, jelképezve a szív melegét. Fontos, hogy lakásunk középpontja tágas és világos legyen, hogy az energiák szabadon áramolhassanak. Kör és szív alakú tárgyakkal vagy a családi fotókkal is emelhetjük ennek a területnek az energiáját.

A tető

Az ősi magyar házat sátortető, később, amikor a ház alaprajza megnyúlt, nyeregtető borította. Ennek is szerepe volt, különben sokkal egyszerűbben kivitelezhető lapos tetőt építettek volna. A tetőt a ház hosszában mindig a mestergerenda tartja, amely két egymást keresztező gerendára merőleges. Ez a térbeli kettős kereszt a „magyar szellemi antenna”, a sátor- vagy nyeregtető pedig az antenna „erősítője”. A mestergerenda a ház fő antennájának, a kozmikus energiák egyik fő szállítójának felel meg, útmutatóul szolgálva a lélek számára. A mai lapos tetős panelházakban mindez hiányzik, ezt az energetikai problémát úgy tudjuk megoldani, hogy a lapos tetőre egy piramis felülnézetét festjük úgy, hogy csúcsára a kémény essen.

Univerzális „orvosságok”

Bizonyos elemek segítenek a ház vagy a lakás energiarendszerének összehangolásában, kiegészítésében. Ilyenek a házi áldás, a házi oltár, a természetes anyagok használata, valamint az ősi magyar szimbólumok és népművészeti motívumok.

-> A házi áldásnak az előszobában vagy a ház közepén van a legjobb helye. A házba belépők önkéntelenül elolvassák ezt a magas szintű, egyetemes jókívánságot, amely pozitív gondolati energiát indít el bennük.

A házi oltár az egyik legfontosabb része volt őseink házának. Ide helyezték a Bibliát, a szent képeket és a szobrokat.
A házi oltár az egyik legfontosabb része
volt őseink házának. Ide helyezték a
Bibliát, a szentképeket és a szobrokat

-> A házi oltár őseink házának egyik legfontosabb része volt. A ház közepén ide helyezték el a Bibliát és a gyertyát, a szentképeket és szobrokat. Ezt a szent sarkot imádkozásra és védő, áldó szertartásokra használták. A házi oltár a ház „agya”, összehangolja a ház teljes erőrendszerét, helyreállítja a felborult energia-egyensúlyt, és semlegesíti az ártó erőket. Értelme azonban csak akkor van, ha rendszeresen használjuk. Helyezzük el rajta a Szent Hármasság, az Atyaisten, az Anyaisten és a Fiúisten magyar jelképeit: az oroszlánt, a szarvast vagy a holdat, illetve a szárnyas napot vagy a turult.

-> Házunk, lakásunk építéséhez, illetve berendezéséhez használjunk minél több természetes anyagot, ezekkel bevisszük otthonunkba a természet energiáit. Díszítésre használjunk saját készítésű tárgyakat is.

-> Az ősi magyar népművészeti motívumok legnagyobb része a teremtés folyamatát ábrázolja. Az isteni jelképek magas szintű, éltető, felemelő energiákat vonzanak, és ezzel az életerővel töltik fel otthonunkat. Használjuk lakásunk berendezéséhez a magyar népművészet változatlan formában fennmaradt alkotásait, mert hatásuk semmi mással nem helyettesíthető.

-> A magyar szimbólumrendszer megfelelő elemeinek használatával ugyancsak harmonizálhatjuk az energiákat. Stabilizáló jelek a négyszögek, a tulipános láda, valamint a földből, agyagból készült tárgyak. Az ártó energiákat visszaverő védő jel a kör, az egyenlő szárú kereszt, a térbeli kereszt, valamint Jézus a kereszten.

 

Bővebb információ: Színia – A magyar ház mágikus titka

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top