Ezo

Kérdezd a tarot-kártyát! – 8. rész

Sorozatunkban szakértőnk, Székelyhidi Ágnes a tarot-kártya lapjait mutatja be, elmagyarázza, hogy mit rejtenek a rajtuk látható képek, a hozzájuk kapcsolódó ősi mítoszok, legendák, és ha kihúzzuk őket, mit jelentenek, milyen energiákat, történéseket képesek bevonzani az életünkbe. A nyolcadik részben az Ördögöt és a Tornyot mutatjuk be.

A tarot nem más, mint az időtlen bölcsesség képi ábrázolása. Ez a mondat igazán tömény, esszenciálisan mutat rá arra, hogy:
– a tarot időtlen = nemcsak régi, hanem időtálló is;
– a tarot bölcs = olyan tanácsokat ad, amelyek nem kioktatnak, hanem utat mutatnak;
– a tarot képi ábrázolás = nekünk már könnyebb dolgunk van, mert minden lapon képek segítik az asszociációt, a régi időkben ugyanis a kártyalapokon csak jelek, szimbólumok, illetve hieroglifák voltak. Ezek megtanulása hosszú éveket vett igénybe. Természetesen ma sem gyorstalpaló a tarot elsajátítása, aki időt, energiát szán rá, annak egy csodás világ nyílik meg. És most nézzük a következő két Nagy Arkánumot:

Kérdezd a tarot-kártyát! – 8. rész

XV. ÖRDÖG

Archetípusa: a Próbatevő
Pszichológiai értelmezés: Az ember megtapasztalja az érzékiséget és a kísértést.
Spirituális értelmezés: A Kereső eddigi tapasztalatai és tudása segítségével képes legyőzni az ördögöt.

Jelentése általános értelemben: Az Ördög kártyalapja mindig minden kérdésben a próbatételt, a kísértést, a leggyengébb pontunkat jelenti. Pontosan “tudja”, hol vagyunk elcsábíthatóak, és ott talál meg. Félni nem kell, de az óvatosság nem árt. A kártyalapon az Ördög kezében fáklya, amellyel fellobbantja a szenvedélyt, hogy uralkodjon az emberek felett. Előtte ott áll Ádám és Éva megkötözve, leláncolva, akik a szexualitás szenvedélye miatt kiszolgáltatottak. Ez a két ember volt a VI. Szeretők kártyalapon is, de ott még bűntelenül. Ott még a döntés előtt álltak. Az Ördög lapja a szerelem árnyoldala, míg a Szeretők a szerelem fényes képe. Ha az Ördög áll egy kapcsolat hátterében, akkor ott féltékenység, manipulálás van. Ha az angyal – a Szeretők lapján –, akkor szeretet és áldás.

Jelentése szerelmi kérdésben: Az Ördög erős vonzalmat és szexualitást jelez két ember között. Az erotika mindent áthat. Ez se nem jó, se nem rossz. Csupán tény. Erre mondják, hogy “működik a kémia”. Ettől elveszíthetik a józan ítélőképességüket, és belemehetnek olyan méltatlan, etikátlan, erkölcstelen helyzetbe, amit utólag biztosan meg fognak bánni. Ellenállni nehéz. A csábítás erősebb. A flört itt nem ártatlan. Ha foglaltak, akkor bajba kerülhetnek. Ha szabadok, akkor élvezzék, de ne váljanak függővé se egymástól, se a szextől!

Jelentése anyagi kérdésben: Pénz áll a házhoz, de nem mindegy, hogy milyen áron. Valami annyira kell, hogy a Kérdező hajlandó lepaktálni az Ördöggel. Észnél kell lennie, hogy észrevegye a csapdát. Nem szabad elfelejtenie, hogy milyen értékrend szerint élt eddig. Az biztos, hogy ha ezt a kísértő gesztust, előnyt elfogadja, az Ördög később “benyújtja a számlát”. És akkor már nem lehet reklamálni. Nem kell mindenképpen nemet mondani. De tudjon a veszélyről!

Jelentése munka kérdésben: Ha munkát keres a Kérdező, akkor ez a lap jót jelent: hamarosan (3 hónapon belül) magas jövedelemre tehet szert. A veszély ott van, hogy a fizetéséért mit kell feladnia. Lehet, hogy nem lesz szabad ideje, és a magánélete szenved kárt. Vagy olyan körülmények között kell dolgoznia, ami méltatlan, sőt megalázó. Rendkívül körültekintően kell döntenie. Ha menet közben derül ki, hogy nem bírja, nyugodtan felmondhat. A próbaidő mindkét félre vonatkozik. Amennyiben van munkája Kérdezőnek, az erkölcsi keretek betartására kell ügyelnie.

Jelentése tanulmányi kérdésben: Az Ördög valamilyen “kiskapus” megoldást mutat, ami valószínűleg csalásra csábítja a Kérdezőt. Amennyiben belemegy, nem a lebukás a legnagyobb veszély. Lehet, hogy “rászokik”, és fokozatosan elveszíti a lelki tisztaságát. Egy idő után észre sem veszi, hogy etikátlan az, amit csinál. Jobb, ha tisztességesen “játszik”. Ha a tanulás elkezdésén töpreng a Kérdező, akkor ez lap nehézségeket jelez. Lehet, hogy a költségek magasak lesznek. Mielőtt dönt, alaposan tájékozódjon!

Jelentése egészségi kérdésben: Az Ördög kártyalap egészségügyi kérdésben beteges megszállottságot és romlott kapcsolatot jelent. Bármennyire erős szavak ezek, utána kell járni, hogy mitől retteg a Kérdező, vagy kit akar érzelmileg zsarolni a betegségével. Van olyan eset, amikor az anyagiak miatti szorongás áll a betegség hátterében. Gyógyulás csak ezek felismerése után indulhat el.

Jelentése családi kérdésben: Ha viszály van a családon belül, akkor az Ördög szimbolizálja a manipulatív és/vagy az anyagi haszonhoz jutási törekvéseket. Ezek ellen csak a türelem és kijózanodás kivárása lehet a stratégia. Ingatlanügyekben óvatosnak kell lennie a Kérdezőnek, mert anyagilag megkárosíthatják. Figyeljen oda a szerződésre és a pénzmozgásra!

Kérdezd a tarot-kártyát! – 8. rész

XVI. TORONY

Archetípusa: az Összeomlás
Pszichológiai értelmezés: Az ember alapjaiban megrendül.
Spirituális értelmezés: A Kereső számára a földi börtön leomlik.

Jelentése általános értelemben: A Torony sorsszerű és váratlan változásokat mutat. Ezek villámcsapásként érintik a Kérdezőt, ezért sokszor isteni büntetésnek éli meg. Valójában a lap szimbólumai azt a jelenetet elevenítik fel, amikor Bábel tornyába belecsap a villám, amit Isten küldött tanításként, mivel a tornyot az emberek hivalkodásból túl magasra építették. Az üzenet egyszerű: Nem kívül kell keresni Istent, hanem alázattal belül. Két ember zuhan ki a toronyból, ami kettős szimbólum: 1., Két esélyt jelent: vagy összezúzza magát, vagy a lelke felszáll, kiszabadul. 2., Nemre, rangra, korra való tekintet nélkül bárkit érinthet.

Jelentése szerelmi kérdésben: Ijesztő lehet ez a lap egy szerelmes, viszonzásra áhítozó ember számára, ugyanis váratlan fordulatot jelez a Torony. Biztos, hogy nem a Kérdező elképzelései szerint alakulnak a dolgok. Nem kell a legrosszabbra felkészülnie, de muszáj rugalmasnak lennie. A változás villámszerűsége azt jelenti, hogy elkerülhetetlen, mert ilyen formában nem mehetnek tovább a dolgok. A folytatás Isten kezében van akkor is, ha ez tetszik a Kérdezőnek, és akkor is, ha nem.

Jelentése anyagi kérdésben: A Torony anyagi területen nem igazán kedvező lap. Sorsszerű, váratlan változásokat vetít előre. Ha már bekövetkezett a baj, az összeomlás, akkor a nehezén túl van a Kérdező. Lassan a kétségbeesést fel fogja váltani az alázat, az elfogadás. Amikor az ember felfogja, hogy a Sorssal szemben nincs esélye, elkezdenek a dolgok jobbra fordulni. De addig nem.

Jelentése munka kérdésben: Nem kizárt, hogy a Kérdezőt kirúgják, ha a Torony lapot húzta. Van egy olyan üzenete a kártyának, hogy “Szállj ki, mielőtt kirúgnának!”. De ezzel óvatosan kell bánni. Nem meggondolatlanságra sarkall a kártyalap. Csupán felkészít, hogy a változás elkerülhetetlen. Azért nem könnyű ezeket a változásokat derűsen fogadni, mert a Torony mindig biztosnak hitt bázis megingását jelenti. Az éberség, a rugalmasság és a hit megerősödése segítheti át a Kérdezőt a rá váró nehéz időszakon. Ezeket tartsa szem előtt!

Jelentése tanulmányi kérdésben: A Torony bukást, kudarcot jelent. Jó, ha valamelyest felkészül a Kérdező ezekre. Nem szabad csüggedni, ha megpróbáltatások és sikertelenségek történnek. Valószínűleg túl idealisztikusak és irreálisak voltak a Kérdező tervei. Vissza kell térni a valóságba, és lehet, hogy elölről kell kezdenie az “építkezést”. Ez nem büntetés!

Jelentése egészségi kérdésben: Ha betegséggel küzd a Kérdező, akkor a Torony azt jelenti, hogy le kell rombolnia eddig felépített elképzeléseit, és elölről kell kezdenie, mert valamit nagyon félreértett. Fizikai síkon méregtelenítést, böjtöt és gyökeres étrendi változást sürget a lap. Azt mondja: “Ez így nem mehet tovább!” Minél előbb szánja rá ezekre magát, annál előbb kezd javulni az állapota.

Jelentése családi kérdésben: A Torony elbizakodottság miatti megrázkódtatást, alapvető átalakulást, rossz hírt jelent. Lehet, hogy valaki elköltözik, “kiszáll” a családból. Visszatartani lehetetlen. El kell engedni, és bízni, hogy visszatalál. Ingatlanügyekben sem kellemes ez a lap. Régi struktúráknak kell összeomlaniuk, hogy egy új, stabil épülhessen helyette. De csak azok omlanak össze, amik akadályozzák a Kérdező fejlődését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top