nlc.hu
Aktuális
A napfény és a hormonok

A napfény és a hormonok

És most vissza a tavaszhoz! Vajon miért leszünk derűsebbek, vidámabbak, ha süt a nap? Bárki megfigyelheti: ugyanolyan vagy hasonló élethelyzetben egészen más a közérzetünk napfényes időben, és más borongós, sötét, hideg napokon. Sőt. Egész egyszerűen úgy érezzük, jobban indul a reggel, hamarabb jön a busz, kedvesebbek az emberek, udvarias az eladó – napsütésben. Oka van ennek: szervezetünkben az úgynevezett boldogsághormon fény hatására aktívabb működésbe kezd.

Éltető fény

Sok ember szenved a téli depressziótól, amely többek között összefügg a fény hiányával is. Kezelésére szerte a világon sikeresen alkalmazzák a fényterápiát. Dr. Tusor Erzsébet arról beszél, hogyan hat a fény az emberi szervezetre:

– Serkenti a tobozmirigy működését és az endorfin, közismert nevén a boldogsághormon termelését. Hat a lélek, az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek működésére. Köztudott, hogy a boldogsághormon termelését fokozza a mozgás, a sport, az örömteli események léte, de a napsugár is. Hatására – ez mérhető -, meggyorsul az anyagcsere. Az történik bennünk is, amit magunk körül látunk a tavaszi természetben: kibomlanak a rügyek. A fény serkenti a nemi mirigyek működését is. Régen rájöttek már, hogy a fényterápia segít a lábadozóknak, erőnlétjavító. A nap áldott hatását már az egyiptomiak is felfedezték. Ők a Napot nem véletlenül tisztelték istenként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top