Aktuális

Hogyan õrizzük meg fiatalosságunkat?

Az örök fiatalság forrását ugyan még mindig nem találták meg, de ma már sokat tehetünk azért, hogy az öregség jelei minél késõbb jelenjenek meg rajtunk.




A fiatalság, fiatalosság megőrzése nemcsak a mesékben volt fontos kutatási alap, napjaink szépségipara is főként erre épül. Ezért festjük őszülő tincseinket, ezért kendőzzük különféle festékekkel magunkat, erre irányul a fitnesz- és wellness-programok többsége, s végül, de nem utolsósorban ebből élnek a plasztikai sebészek is, akik ügyesen tüntetik el azokat a ráncokat, amelyeket már semmilyen kozmetikai termék sem tud láthatatlanná tenni.






A tudósok egyetértenek abban, hogy az öregedés összetett folyamat, melyet több tényező befolyásol: az életmód, a genetika és a környezet. A kozmetikumok fejlesztői, a kutatók ma elsősorban a bőr környezetei tényezőkre való reakció révén bekövetkező öregedésre összpontosítanak. Cigarettafüst, károsodott ózonréteg, környezetszennyeződés, az UV-sugárzás okozta szabadgyökök kialakulása – többek között ezek hatnak bőrünk állagára.





Start a húszas években

Azt tapasztalhatjuk, hogy az ifjúság nem tart örökké, de gondolnák-e, hogy a fiatalosság megőrzését már a húszas éveinkben kell elkezdeni? Bármilyen nehéz is elhinni, huszonöt éves kortól már megjelennek az apró szarkalábak a szemünk sarkában, kialakulnak a mimikai ráncok, s ha valaki sűrűn összevonja szemöldökét, az bizony előbb-utóbb szembesül a homlokán keletkező vonalak állandóságával. S ha nem vigyázunk, és nem ápoljuk, kényeztetjük a bőrünket, ezek a rovátkák az évek multával csak mélyülnek.





Harmincasok hibái


Harmincas éveink alatt a fokozott ápolás mellett fontos, hogy életvitelünkre is figyeljünk. A karrierépítés okozta stressz, az időhiány miatti rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, a kevés szabadidő alatti hirtelen barnulási vágy, az esetleges dohányzás, alkoholfogyasztás, az alváshiány mind, mind lenyomatot hagy a bőrünkön. Bár nehéz mindenre figyelni, ám ha azt szeretnénk, hogy szépségünk minél tovább ragyogjon, változtatnunk kell szokásainkon is!






Az arcápoláshoz használjunk gazdagabb, vitaminokkal dúsított hidratáló krémeket! Fontos, hogy azok tartalmazzanak kollagéntermelést elősegítő hatóanyagokat, melyek feszessé teszik a bőrt. Lényeges alkotóelem még az antioxidáns is. Az antioxidánsokat immár egy évtizede alkalmazza a kozmetikai ipar, ezek az anyagok képezik a hatékony öregedést gátló készítmények magját. Az antioxidáns hatású E-vitamin például védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, hasonlóan hatékony a zöldtea-kivonat is, valamint a koffein, mely erősíti a bőr védőrétegét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top