Aktuális

Haumann Petra rózsaszínes leánylakása

Hol vannak már a régi, habos, rózsaszínû lányszobák, ahol mesebeli királyfiról álmodoztak tûnt idõk eladósorba cseperedett hajadonjai?





A mai lányok, ha szerét ejthetik, elköltöznek a szülői házból, mint tette azt Petra is. Na, persze, nem ment túl messzire, csak néhány házzal arrébb a családi hajléktól.

Lakása kicsi, nem sokkal nagyobb egy régimódi lányszobánál, de elférnek benne Lolával, aki még az akrobatikus hajlamait is zavartalanul kiélheti. Egyetlen ugrással fent terem a fali könyvespolcon, onnét leveti magát egy asztalka szépen elrendezett tárgyai közé anélkül, hogy akár súrolná azokat. Lolácskát az állatorvos bízta Petrára, aki elhatározta: úgy legyen macskája, hogy egy lépést sem tesz érte. És lett.

A hálátlan Lola

– Szólt az állatorvos, hogy behoztak egy kiscicát, valahol az útszélén találták, rémes állapotban. Férges volt, tetves, bolhás, alultáplált, picike. Szépen kikupáltam, cserébe igen hálátlan, szóval igazi macska.





Lola, mintha csak értené, miről beszélünk, sértetten elvonul, és felugrik a kecses, antik íróasztalra. Ilyeneken írtak régen a lányok naplót és szerelmes leveleket.

– A szüleimtől kaptam, tizenéves koromban. Nekik is van néhány régi garnitúrájuk, amelyeket lomtalanításkor szedtek össze, majd fillérekért rendbe hozatták. Ezt nekem nézték ki, mert egy lánynak kell egy ilyen asztal, fölötte a tükörrel.

Nőies, finom darab, illik hozzá. Akár a rózsaszínes huzatú, világos rattan garnitúra, amely a kicsi lakást nagyobbnak mutatja.

– Ezt a garnitúrát akkor vettem, amikor tudtam, hogy elköltözöm hazulról. Nem lehetett behozni súlyos, sötét bútorokat. Agyonnyomták volna a szobát. Ezek viszont szellősek, derűsek, és szerintem irtó helyesek.

Buzgón helyeselek, és kimondom, amit gondolok:

– Ez tényleg olyan puha, kedves, leányszobás.

Petra mókás fintort vág, és hozzáteszi:

– Rózsaszínű. Legalábbis majdnem.





Nemhiába Haumann Péter lánya, van humora. Színpadon is “kijött” belőle. Drámai vénája nem erőtlen, amúgy énekelni, táncolni sem rest. Volt persze kitől örökölni anyai szépséget, apai komédiás talentumát, meg makacs büszkeségét is. Konokul kitér a közös interjúk elől – őt ne fényezzék az ősével –, s mereven elzárkózik a „névre szóló” megbízásoktól. Önérzetes, jellemszilárd, ami ritka tulajdonság fiatal lányoknál. Hozta hazulról, így, ilyenre nevelték az egy szem lányukat amúgy bolondulásig szerető szülők. Akik itt is állandóan vele vannak, családi fotókkal kitapétázott falon.

– Egy-két képpel kezdtem – mesél a fali fotóalbum születéséről –, egyszer csak elkezdett dúsulni. Mivel nagyon szeretem a fekete-fehér képeket, a későbbi színes felvételeket is megcsináltattam fekete-fehérben. Nem jobb így?

A képek bennem is emlékeket ébresztenek. Ágnes – Petra édesanyja – a tévé egyik legtehetségesebb és legszebb gyártásvezetője volt, sokan versengtek a kegyeiért, ám számára csak egy férfi létezett: Haumann Péter. Aki Petra születése fölötti örömében kocsiba ült, letekerte az ablakot, és onnét kiabálta szét az örömhírt: “Lányom született!” A gyerekkori képeken két fiú tesója fogja közre az akkor még duci, ma nádszálkarcsú kislányt. Dávid, a család “esze”, bölcsész, angol nyelvtanár és közgazdász. Máté tavaly vette át színészi diplomáját Londonban, azóta több filmben forgatott itthon, és színpadon is játszik.

Kattints a képekre, a nagyobb méretű változatokhoz!

>> Ide kattintva folytatódik a cikk, a II. résszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top