Aktuális

Tökös kis falatok

Itt az idõ, hogy tök-beszerzõ körútra induljunk, ugyanis Tamás ezen a héten három isteni tökös fogással készült – lehet nyomtatni, indulni. Állíthatom, ha kihagyjuk a tök-szezont, garantáltan tökkelütöttek vagyunk!





– Engem a kínálatból leginkább a fűszeres bundában sült tök hozott izgalomba… – támadtam rá séfünkre, miután szemrevételeztem a Kárpátia konyháján felsorakozó fogásokat.

– Jogos – válaszolta –, nekem is az az egyik kedvencem. Ez egy egyszerű, párizsiasan elkészített rántott tök, csak a panírt cifrázzuk kicsit. Sok-sok zöldfűszerrel bolondítjuk meg: tehetünk bele bazsalikomot, petrezselymet, snidlinget, de bármi mást is, amihez kedvünk támad. Ha rántjuk, a zsenge tököt érdemes vastagabb szeletekre vágni, hogy tényleg érezzük az ízét – én legalábbis nem bírom, hogy ha ráharapok, és szinte szétmállik a számban, olyan vékonyka.

– Ha jól tudom, a tökfőzeléket meg hidegen szereted.

– Is – mondja nevetve. – Nem sokan merik kipróbálni, pedig szerintem tényleg nagyon finom. Nyári melegben kifejezetten pikáns, hűsítő íz – képzeld el, ahogy egy kertben, az árnyékban ülve ezt ebédeled… A kapor a másik mániám, mivel úgy veszem észre, hogy kevesen használják, pedig különleges, finom íze mellett jótékonyan hat az emésztésünkre. Az olaszok például sokkal gyakrabban ízesítenek vele leveseket, töltelékeket – nem véletlenül, főzelékekhez, húsételekhez, süteményekhez is remek. Érdemes belőle felaprítva télre is fagyasztani, így bármikor hozzáférhetünk, de akár le is száríthatjuk.

– Mondjuk, ha már beruházunk egy vagy két tökre, praktikus egy füst alatt elkészíteni a főzeléket és a töltött tököt?

– Én legalábbis így csinálnám, mivel a töltött tököt csirkehússal készítem, ami nagyon hamar megpuhul (szemben mondjuk a marhával), így egyszerre tudom kisütni a tökkel, nem kell külön pepecselni a hússal és a zöldséggel. Tökéletes vacsora mindkettő, az egyiket tegyük el holnapra!

Fűszeres bundában sült tökök

Hozzávalók:
1 kg tök, 1 tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, fél dl fehérbor, só, 2 szál petrezselyemzöld, 2 szál bazsalikom; a sütéshez: olaj.

Tejből, tojásból, lisztből, sóból és a fehérborból, sűrű palacsintatésztát készítünk. Az apróra vágott fűszernövényeket belekeverjük. A tököt lehámozzuk, vastag szeletekre vágjuk, és enyhén besózzuk. Lisztbe, majd a palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen kisütjük. Így nem esik össze a tök, roppanós marad a húsa.







Két másik tökös recepttel vár benneteket a május 30-án megjelenő Nők Lapja!









Még több az e heti Nők Lapjából:
• Tökös kis falatok »
• Az egykori állami gondozott ma sorstársain segít »
• “Eljött életem nyara” »
• Várakozó állásponton »
• 4 utazási betegség 4 természetes gyógymódja »
• Mennyi az ideális nyaralás? »
• Találkozás egy indiánnal »
• Álruhás riporter a közértben »
• A nyár “igent” ígér »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top