Aktuális

Képességek próbája

Gyere, játssz velem! - invitál a bolt pultjához a kedves eladó. A képzeletbeli városka kakaóbárja mellett a standon műanyag zöldségek sorakoznak. Mindenki arra vár, hogy "megvegyem" őket. A kiválasztott növényeket a két kassza valamelyikéhez rakja le a boltos. Hogy miért az egyikhez vagy a másikhoz, arra nekem kell rájönnöm. "A szabály egyszerű" - mondja, miközben rám mosolyog.

Egyszerű annak, aki ismeri azt. És pont ez a júniustól új helyen működő Ability Park lényege: játszani mindenki szeret, kortól, nemtől vagy éppen testi és szellemi adottságoktól függetlenül. A játék és a játékszabályok együttese pedig a legjobb módja az ismeretek átadásának. A szabályok azért vannak, hogy ezeket tudva ugyanolyan eséllyel vágjunk neki a Ki nevet a végén? társasjátéknak, a rablóröminek vagy éppen a fent említett vásárlós játéknak. Ugyanígy történik az életünkben is, csakhogy amíg az ép emberek számára sok szabály magától értetődő, és gondolkodást sem igényel, addig a fogyatékkal élő emberek rendre megküzdenek velük. Ugyanígy az én agyam is folyamatosan azon jár, hogy milyen szisztéma alapján kerül a pénztárgépet jelképező piros malacpersely mellé a dió, a dinnye vagy éppen a fokhagyma, és miért hever a sárga persely mellett a répa vagy a vöröshagyma.

Pedig ez még a könnyebb feladatok közül való, de ott van például a kerekes székkel való közlekedés. Ha eddig el sem tudtad képzelni, mekkora megpróbáltatást jelenthet akár egy küszöbön való átkelés vagy rámpán való átgurulás is, most megtapasztalhatod. Ezek után felidézve az útvonalat, amelyen a munkahelyemre vagy bevásárolni tartok nap mint nap, alaposan át kell gondolnom, hogy merre haladhatok akadálymentesen. Igen, jól gondolod! Elég nehéz lenne ilyen utat találni. Az akadálypálya mellett lelkesen segítenek, osztogatják a tanácsokat és vezényelnek a parkban dolgozó látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos vagy autista animátorok.

Az Ability Park

A hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív élménypark játékos formában próbálja megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteit. A 2002-ben induló Ability Park kitalálói a tematikus élményparkok iránti vágyat és a játék szeretetét szórakoztató és interaktív módon kapcsolták össze a fogyatékos személyekkel szemben tanúsított társadalmi attitűd formálásának igényével. A park a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletváltást akarja elősegíteni, illetve a fogyatékos személyek képességeinek, lehetőségeinek és igényeinek érthető, megélhető formában történő bemutatásával megpróbálja elérni, hogy a közönyt, idegenkedést és sajnálkozást együttérzés és megbecsülés váltsa fel. Az Ability Park képzési és oktatási programjaival egyfelől megpróbálja a különböző szakmák (építészet, oktatás, média, informatika) nyelvére lefordítani a fogyatékos emberek problémáit, és rávilágít arra, hogy a fogyatékosügy inkább technikai, mint szociális kérdés. Másfelől a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok alkalmazásával jelentős szerepet vállal a fogyatékos emberek munkahelyi rehabilitációjában.

Az, hogy a fogyatékkal élő emberek itt dolgoznak és dolgozhatnak, nem csak a park egyik céljaként megfogalmazott munkahelyi rehabilitáció miatt fontos. Sokan ritkán találkozunk hozzájuk hasonló emberekkel, és ha igen, akkor sem tudjuk, miként viselkedjünk velük szemben. Talán ezért is a gyerekek a park célcsoportja, akik még fogékonyabbak az újra, befogadóbbak egy másféle szemléletre, és általuk az őket kísérő szüleik és a nagyszüleik is másképp viszonyulnak a fogyatékkal élők problémáihoz. Az Ability Parkban megszűnnek a különbségek, az egymással való játék áthidalja az esetleges kezdeti feszültséget, és a végén együtt nevetünk azon, hogy például miért nem ismertem fel az érzékszervi játékok során az apró tégelyekbe helyezett illatminták közül a kávét, amikor mindennap azzal indítom a reggelt, vagy miért keverem össze az oregánót a bazsalikommal, ha egyszer annyira szeretem őket. Az pedig kimondhatatlanul jó érzés, ha eltalálva egy-egy tárgyat vagy illatot, dicséretet kapunk valakitől, aki lehet, hogy soha nem is látta vagy érezte azt, amit mi igen.

 

Amit viszont mindannyian érezhetünk, az a helyszínt belengő szeretet. Az itt dolgozók és Somogyi Ferenc grafikus keze nyomát viselő figurák, a családias tér, a nyugodt színek mind-mind azt az érzést erősítik, hogy egyszer az Ability Park falain kívül is egyenrangú esélyünk lesz az élet nevezetű játékban.

Az, hogy milyen szavakat és kifejezéseket használunk valamire, a gondolatainkat és a hozzáállásunkat is megváltoztatja bizonyos dolgokhoz:

Hogyan ne mondjam?

Hogyan mondjam?

Egészséges (azaz nem fogyatékos személy)

ép

Rokkant, nyomorék, béna

mozgássérült, mozgáskorlátozott személy

Tolószékes

kerekes székes férfi/nő

Tolószék, tolókocsi, rokkantkocsi

kerekes szék (lehet mechanikus vagy elektromos)

Emelkedő, ferde járda (lépcsők helyett)

rámpa

Paraolimpia

paralimpia

Süket, süketnéma

siket, hallássérült

Mutogatás, süketnémanyelv, jelbeszéd

siketek jelnyelve, jelnyelv

Süketnématolmács

jelnyelvi tolmács

Nagyothalló-készülék

hallókészülék

Világtalan, nemlátó

vak, látássérült

Idióta, debil, hülye, szellemi fogyatékos

értelmi fogyatékos, értelmi sérült, akadályozott

 

„Az év támogatottja” program

2008-ban az Ability Park Az év támogatottja program nyertese. A Tesco áruházlánc 2003-ban indított programja a bármilyen szempontból hátrányos helyzetű, beteg gyermekek, felnőttek, illetve idősek támogatása, helyzetük javítása. A velük kapcsolatos és együttműködő cégek és szervezetek közül évente egy pályázó 20 millió forintos adományt kap. A promóciós időszakban a Tesco vásárlói is hozzájárulhatnak a támogatási összeg növeléséhez, minden Tescóban vásárolt Procter & Gamble termék árának 1%-ával.

 

 

Látogass el te is családoddal az új helyszínen működő Ability Parkba!

Cím: Budapest VI. kerület, Dessewffy u. 18–20.
Nyitva tartás: hétfő: zárva, kedd–péntek: 9–17 h, szombat–vasárnap: 10–18 h
www.abilitypark.hu

Mozgássérült.lap.hu »
Parasport.lap.hu »
Fogyatékos.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top