Aktuális

Mi kell a boldoguláshoz külföldön?

Számtalan okból érezhetjük egyre csábítóbbnak a külföldi állásajánlatokat. Dönteni azonban nehéz, hiszen hallunk jót is, rosszat is. A tejszínhabos sikersztoriktól, a véresen komoly drámákig számtalan történet kezdődik így: "küldöldre mentem dolgozni“.

 

Mi azonban utánajártunk, mire is kell figyelni annak, aki határainkon túl szeretne boldogulni.

Újabb évet húztam le ennél a cégnél és még mindig szó sincs előléptetésről, fizetésemelésről. Ráadásul nem is szeretem csinálni. Egyáltalán mit keresek én itt? – nyilván sokan merengetek már hasonlóan a munkahelyükön, egy távolabbi, szebb világ felé kacsintgatva. Elképzeljük magunkat Dél-Franciaországban vagy a Bahamákon és rögtön úgy érezzük, hogy ott biztosan jobb helyen lennénk, mint itt. A döntés azonban minden esetben komoly megfontolást és utánajárást kíván.

Mire készüljünk?

Ne legyenek túlzott illúzióink, hiszen a munkavállalás máshol sem zökkenőmentes. Számos országban már eleve az engedélyeztetés 6-8 hét, így a gyors indulás garanciája sokszor eleve gyanús egy hirdetésben. Lelkileg fel kell készülni arra is, hogy az első időkben könnyen érezhetjük magunkat bizonytalannak, magányosnak. Új ország, új nyelv, új környezet. Mindemellett pedig egy egészen új kultúra, mely esetleg másképp reagál egy-egy megszokott gesztusunkra, megjegyzésünkre. Ezek a különbözőségek pedig megpecsételhetik ottlétünk első pár hónapját.

A leggyakoribb állások

Természetesen külföldön sincs gucci-ból a kerítés, és ott sem lehet rögtön a ranglétra tetejéről kezdeni. A leggyakrabban, felszolgálóként, bébiszitterként vagy eladóként lehet gyorsan munkához jutni, illetve építőipari szakmunkások is könnyen találnak határainkon túl munkát. Ezeken a posztokon a folyékony nyelvtudás nem alapkövetelmény. Az ápolói, tanári, orvosi és technikai munkákhoz azonban mindenhol elvárják a felsőfokú nyelvtudást és a szakirányú diplomát (melyet el lehet fogadtatni) és a nyelvtudás. Itt ugyan hosszabb az ügyintézés, de a fizetés és a munkakörülmények sokkal jobbak. Az tehát csak előnyünkre válhat, ha legalább egy szakirányú végzettséggel rendelkezünk, és először abban a szektorban keresünk állást.

Mely országokban lehet a legkönnyebben boldogulni?

Írország, Nagy-Britannia, Svédország, Norvégia, Finnország, Spanyolország, Portugália és Görögország, ahol nincs szükségünk külön munkavállalási engedélyre. Itt tehát gyakorlatilag már kiutazásunk napján munkába állhatunk. Ráadául innen sokkal könnyebben hazajönni, ha az állás mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. Mert például Ausztráliában és Új-Zélandon is jól fizető, remek állásokat kínálnak, de egy esetleges probléma, vagy családi ügy miatt sokkal körülményesebb és költségesebb a hazaút.

Kiknek kell különösen figyelniük?

A legkiszolgáltatottabb helyzetben mindenképpen azok vannak, akik nem beszélik az adott ország nyelvét. Nekik mindenképpen ajánlatos bejegyzett nemzetközi irodán keresztül keresgélniük. A munkaközvetítőhöz probléma esetén is fordulhatnak, ami megnyugtató lehet, főleg, ha ismerősük sincs odakint. Az elmúlt években egyre több jó nevű cég specializálódott külföldi munkahelyek közvetítésére Magyarországon, így kérdéseinkkel bátran forduljunk hozzájuk. Ettől függetlenül mindenképp érdemes egy nyelvi kurzuson is részt venni, mielőtt fognánk a bőröndünket és elindulnánk szerencsét próbálni. Pár életmentő mondat mindig jól jöhet.

Ketten könnyebb

Kezdetben általában könnyebben boldogulnak azok, akik nem egyedül vágnak neki a külföldi útnak. Egy kipróbált barátság vagy párkapcsolat biztos hátteret jelent egy idegen országban is. Nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is könnyebb így az indulás. Ily módon ugyanis együtt tudnak lakást bérelni, főzni, házimunkát végezni, és nem utolsó sorban nehéz helyzetben egymás segítségére is lehetnek. Azt azonban szintén meg kell jegyeznünk, hogy az idegen nyelv elsajátítása szempontjából sokkal hatásosabb, ha egyedül utazunk. A hozzáértők egybehangzó véleménye szerint ugyanis, lényegesen gyorsabban tanuljuk meg az adott nyelvet, ha a nap 24 órájában rá vagyunk kényszerítve a használatára.

Hová, hogyan?

Ha elsősorban nyelvtanulásra törekszünk, és szeretnénk szeretnénk minél olcsóbban kihozni a külföldi tartózkodást, akkor érdemes először a bébiszitter munkák között keresgélni. Az úgynevezett au-pair általában a családnál lakik, így a szállás és az étkezés biztosított számára. Fizetés helyett azonban leginkább csak néminemű zsebpénzt kap. Ha nyelvtanfolyamra szeretnénk menni, de nem vágyunk arra, hogy családnál lakjunk és szabadidőnkben házimunkát végezzünk, akkor olyan tanfolyamot válasszunk, ahol kollégiumi szállást is biztosítanak számunkra. Nem lesz olyan szinvonalas, mint egy albérlet, viszont lényegesen olcsóbb. Ha szállodában animátorként vagy luxushajón kiszolgálóként helyezkedünk el, akkor sem lesz gondunk a szállással és az étkezéssel, ide azonban mindenképpen magas szintű nyelvtudás szükséges. Ha jól fizető állás reményében vágunk neki az útnak, ám hadilábon állunk a nyelvvel, akkor viszont jó sok pénzt vigyünk magunkkal, hiszen ha kapunk is állást, fizetést jó esetben csak az első ledolgozott hónap végén adnak. Addig azonban a költségeinket magunknak kell állnunk. Ha pedig leginkább csak a kalandvágy hajt minket, akkor az önkéntes munkák között keresgéljünk. Ebből meggazdagodni nem fogunk, de egyes szervezetek segítségével akár egy fillér ráfordítás nélkül utazgathatunk.

Keretes1: Néhány jótanács:

– Sose adjuk oda az útlevelünket annak, akit nem ismerünk.

– Semmit ne írjunk alá, amit nem értünk. Kérjük a helyi magyar nagykövetség segítségét, ha gondjaink vannak bármilyen papírral.

– Mindig tájékozódjunk előre a célország munkavállalási szabályairól, kulturájáról.

– Ne bízzunk meg külföldön valakiben csak azért mert magyar. Számtalan esetben pont a magyarok élnek vissza honfitársaik kiszolgáltatott helyzetével.

Keretes 2: Segítség a neten: http://kulfoldinyelvtanfolyam.lap.hu/

http://kulfoldimunka.lap.hu/

www.onkentes.hu

www.magyaroklondonban.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top