Aktuális

Mennyi rá a jótállás? Hogyan lehet érvényesíteni?

Vettünk már élelmiszert, ruhát, most pedig elérkeztünk a műszaki cikkekhez, ami bizony már nehezebb falat. Mert hát valljuk be, mi, nők általában nem vagyunk otthon az elektromos ketyerék barátságtalan világában.

Persze, hölgyeim, nagy tisztelet a kivételnek, ami, ugye, mindig akad. De tény, hogy nem érdeklődünk annyira a gépek tudása, teljesítménye, energiafogyasztása iránt, a kábelrengetegek kibogozása meg nincs eredendően belénk kódolva. Amúgy is nehéz dolgunkat csak súlyosbítja a hatalmas választék, amely a boltok polcairól „integet”. Egy átlagos szaküzletben többek között egy hosszú sor kenyérpirító, két sor kávéfőző és legalább húszfajta epilátor várja, hogy hazavigye valaki. Ember legyen a talpán, aki megfelelően tud választani közülük. Ebben szeretnénk segíteni. Hidd el, nem is olyan nagy ördöngösség.

Mielőtt beleugranál egy rossz üzletbe

  • Műszaki cikkek vásárlása esetén különösen fontos, hogy körültekintően, megfontoltan állj hozzá, hiszen ezeket nem néhány használatra, hanem több évre vásároljuk, ráadásul ilyenkor a zsebünkbe is mélyebben belenyúlunk.
    Tájékozódj az árakról, a termékről! Hasonlítsd össze a különböző kínálatokat és válaszd ki a legmegfelelőbbet! Látogass el a Kirakat.hu oldalra a legteljesebb körű információkért! »

  • Gondold meg alaposan: valóban szükséged van az adott termékre, tényleg ki tudod használni?
  • Mindig számolj a műszaki cikkek gyors értékvesztésével, ami a technikai újítások következménye. Lehet, hogy jobb lenne csak jövőre új számítógépet, mobiltelefont venni, amikor a kinézett modell jóval olcsóbb lesz, vagy ugyanazért a pénzért jobbat kapsz. Persze ez mindig benne lesz a pakliban, de csöppet sem elhanyagolható szempont.
  • Mielőtt vásárolni indulsz, tájékozódj katalógusból vagy az interneten. Hasonlítsd össze a márkákat, a gépek teljesítményét, árát.
  • Állíts fel magadnak egy kritériumlistát: mire van szükséged, mit tudjon feltétlenül a termék? Ennek fényében azt is tudni fogod, mi felesleges. Például ha csak telefonálásra és SMS-írásra használod a mobilod, semmi szükséged az aktuális csúcsmodellre, vagy – hacsak nem vagy fodrász – nem feltétlenül kell a legnagyobb teljesítményű hajszárító. Azt is határozd meg, legfeljebb mennyi pénzt szánsz az új kütyüre. Ha fejben minden összeállt, indulhat a vadászat.
    Vásárolj tudatosan - műszaki cikket!
Szaküzlet kontra multi


  • Először is szögezzük le, hogy műszaki cikket véletlenül se vegyél olyan helyen, ahol nem adnak nyugtát! Szintén nem jó ötlet elektromos dolgokat piacról, vásárról hazavinni! Kerüld a bóvli termékeket, balesetveszélyesek lehetnek!
  • Általános igazság, hogy műszaki cikket a legjobb szaküzletben vásárolni, ahol nagyobb a választék, és szakképzett eladók vannak segítségedre.
  • Azonban gyakran tapasztaljuk, hogy a nagyáruházakban olcsóbban juthatunk egy-egy műszaki cikkhez. Ilyenkor mi a teendő? Ha biztosan tudod, hogy azt a terméket szeretnéd, nyugodtan vedd meg, hisz a márka csak nem hazudik, fogyasztói jogaidat pedig éppúgy érvényesítheted. Azonban ha még nem választottál, és segítségre szorulsz, mindenképpen jobb, ha felkeresel egy szaküzletet.
  • Manapság műszaki terméket is vásárolhatsz egy kattintással az internetről, ilyenkor azonban még jobban oda kell figyelned! Ne felejtsd el, ha bármi gondod van a termékkel, internetes vásárlásnál 8 napon belül meggondolhatod magad! Ha ők szúrták el (nem azt küldték, nem annyiért), akkor a cég fizeti a postaköltséget, máskülönben te.
Mielőtt a kosárban landolna a termék


  • Mennyi rá a jótállás? Hogyan lehet érvényesíteni? Mindenképpen érdeklődj egy eladótól! Mondd el, mit szeretnél, milyen árfekvésben. Nyugodtan mondd el a kritériumaidat, így neki is könnyebb a dolga.
  • Törekedj a minőségre! Ha a termék sokáig bírja a strapát, az neked is és a környezetnek is jó.
  • Minél alacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos műszaki berendezést válassz! Hűtőszekrényeken, mosogató- és mosógépeken, fényforrásokon, légkondicionálókon keresd az Európai Unió energiahatékonysági címkéjét! (Színes sávok A-tól G-ig, ahol az A, esetleg az A+, A++ számít a legjobb minősítésnek.)
  • Számítógépek, monitorok, faxok, nyomtatók esetén az Energia Csillag (Energy Star) kék címkéje jelöli az energiahatékonyságot. Hazánkban jelenleg a hűtőgépek, fagyasztókészülékek és a digitális mosógépek kaphatnak „Környezetbarát Termék” jelölést (www.kornyezetbarat-termek.hu).
  • A termék csomagolásán meg kell találnod a megnevezését, a származási helyét, a gyártó és a forgalmazó nevét, címét. Valamint kell, hogy legyen hozzá magyar nyelvű használati utasítás is. Ne elégedj meg azzal, hogy majd postán küldik.
  • Ha választottál, mindenképpen kérdezz rá a következőkre: Mennyi rá a jótállás? Hogyan lehet érvényesíteni? Milyen kezelést, karbantartást igényel a termék? Lehet-e később alkatrészt kapni hozzá?
  • Tartós, nagy értékű termékek (idetartoznak általánosságban a 10 000 forint feletti értékű műszaki cikkek) vásárlása esetén mindig kell kapnod jótállási jegyet! Ezt és a számlát mindenképpen őrizd meg!
Hogy tudd, mihez van jogod

 

  • Tartós, nagy értékű fogyasztási cikkeknél (műszaki cikkek esetében 10 000 forint felett) 1 év a kötelező jótállás, de a gyártó gyakran vállal ennél többet is, ezért érdemes rákérdezni.
  • A vásárlástól számított 3 napon belül kérheted a termék cseréjét, ha az hibás, és emiatt nem tudod rendeltetésszerűen használni.
  • Sajnos gyakran elhangzik a vevőszolgálatokon, hogy a meghibásodott terméket a szervizbe kell visszavinni. Téves! A vásárlás alkalmával a szerződést a kereskedővel kötöd, így jogod van a vásárlás helyére visszavinni a hibás terméket! Persze, ha gondolod, felkeresheted közvetlenül a szervizt.
  • Gonosz módon azt is szokták hangoztatni, hogy a terméket eredeti csomagolásában vigyük vissza, valójában azonban ehhez nem ragaszkodhatnak!
  • Ha a meghibásodott tartós fogyasztási cikk 10 kg-nál nehezebb, vagy nem szállítható tömegközlekedési eszközön kézicsomagként, kötelesek házhoz jönni javítani, vagy ha szükséges, elszállítani, a kereskedő költségén.
  • „Akciós árut nem cserélünk.” Ez így nem igaz. Az akciós árut is ki kell cserélni meghibásodás esetén, kivéve, ha a leárazás oka az adott hiba volt, és erre fel is hívták a figyelmet.

 

Használd okosan

 

  • A termékeket csak a használati utasításnak megfelelően, rendeltetésszerűen használd!
  • Áramtalaníts, amit lehet, ha nincs rá szükséged (például éjszaka)! Ezzel nem csupán pénzt és energiát spórolsz, de magadat is véded az elektromágneses mező káros hatásaitól.
  • Ha a termék működéséhez elemre van szükség, válassz az újratölthetőt, vagyis akkumulátort! Az ára hamar megtérül, ráadásul kevésbé szennyezed a környezetet.
  • Soha ne dobd ki elavult elektronikai készülékedet, mert az úgynevezett e-hulladék révén rengeteg mérgező, káros anyag jut környezetünkbe! Ha azért vettél új terméket, mert a régi már használhatatlan, az üzlet, ahol vásároltál, visszaveszi a rossz készüléket, és megfelelően gondoskodik további sorsáról. Ha nem vettél új terméket, keress fel egy hulladékgyűjtő telepet. (Tipp: www.humusz.hu, vagy érdeklődj a helyi önkormányzatnál!)
Mennyi rá a jótállás? Hogyan lehet érvényesíteni?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top