Aktuális

Tamással, sülve-főve: Ria, ria, cikória!

Nem, nemcsak kávé, ennél jóval több. Olyan zöldségről beszélünk – és olyanból főzünk –, amelyik nemcsak a gazdag ízű tavaszban, de a téli szűkebb napokban is a rendelkezésünkre áll. Itt az ideje, hogy barátságot kössünk a cikóriával.

Tamással, sülve-főve: Ria, ria, cikória!A cikória őse a mezei katáng, és egyik nemesített változatából készül a jól ismert kávépótló. Egyikből, mondhatjuk, mert a cikóriának sok fajtája van. Elsősorban Európa északi részén igen népszerű, de egyre inkább értékelik itthon is. Emésztést serkentő hatása van, valamint gazdag rostokban, és jelentős mértékben tartalmaz meszet és foszfort. A legnagyobb értékei mégsem ezek, hanem, hogy mindezt télen is képes biztosítani, vagyis a legvitaminhiányosabb időszakban is elérhető.

A cikória levelei – amelyekből kiváló krémleves készíthető – kicsit kesernyés ízűek. Ezért sokan enyhén sós vízben áztatják felhasználás előtt. Tamás, aki nyári grillezéshez is ajánlja a cikóriát, azt javasolja, hogy locsoljuk meg egy citrom levével, az is tompítja, az amúgy nem kellemetlen kesernyésséget. Ám ugyanezen ízvilág miatt nagyon is ajánlható a nyári salátákba, körülbelül tíz-tizenöt százalékban.

Vannak háziasszonyok, akik megsütik a cikória rózsáit, Tamás pedig további három receptötletet kínál. Legyünk bátrak és kíváncsiak!

Grillezett cikória

Hozzávalók: 2 cikória, 2 lila radicchio, olívaolaj.

A zöldségeket félbe vagy negyedekbe vágjuk. Ha serpenyőben sütjük, akkor kevés olívaolajat aláöntve készítsük. Süthetjük grillrácson is, de ebben az esetben sütés után csurgassunk rá olajat. Mindkét esetben sütés után locsoljuk meg friss citromlével, ami kissé tompítja a kesernyés ízét.

Tamással, sülve-főve: Ria, ria, cikória!

 

Tipp: Kiváló kísérője halaknak és vörös húsoknak.

 
A Nők Lapja június 3-án megjelenő, 23. számából további két ízletes cikória receptet (Almás-diós cikóriasaláta, Kecskesajtos-szárított paradicsomos cikória) ismerhetsz meg!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Számon kértük Joshi Bharatot: Sorselemzőből showman? »
Mi 3-man, Ők 3-man: Nyakig a tesó-ügyben »
Tehetségkutató műsorok – Népmesék a 3. évezredben »
Megmenteni a koraszülötteket – Milyen áron? »
Sztárséf angol módra: Jamie Oliver »
Első szerelem – az utolsó vérig »

 
Fizess elő most a Nők Lapjára! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top