nlc.hu
Aktuális
Egészség és finomság – fokhagymás receptek

Egészség és finomság – fokhagymás receptek

Télen és nyáron, gyógyításra és megelőzésre az egyik legtökéletesebb fűszernövény. Csodát tesz a krémlevesekkel, húsokkal, szószokkal, de azért figyeljünk oda, hogy a kisebb fejeket vásároljuk belőlük, mert azok az igaziak.

Könnyű Tamásnak vidáman megúszni a telet betegség nélkül, ha ilyen finom fokhagymás ételeket készít
Könnyű Tamásnak vidáman megúszni
a telet betegség nélkül, ha ilyen finom
fokhagymás ételeket készít

Valaki egyszer egy műsorban azt ecsetelte, hogy a fokhagyma kerekdedségének üzenete van: az egészség teljességének és tökéletességének üzenete. Vagyis ami gömbölyű, az csak egészséges lehet. (Ez rossz hír a répának, és igazságtalan előnyhöz juttatja a csokigolyót…) De ne vicceljük el a dolgot, mert a fokhagyma tényleg nagyon, sőt nagyon-nagyon egészséges. Van, aki teába is teszi, mások összezúzva, mézbe keverve fogyasztják rendszeresen. Kezelnek vele sebet, bélférgességet, hurutot, ízületi fájdalmakat, magas vérnyomást. Tartósításra is kiváló, erről a kolbászkedvelők mesélhetnének…

Az ételeknek pedig ízt és illatot ad. A cigánypecsenye például a vendéglői toplisták élmezőnyében helyezkedik el, otthon mégis csak kevesen készítik el. Nos, Tamás most ezen segít, ötletet ad és biztat: vágjunk bele nyugodtan.

A fokhagymalevestől sokan félnek, azt hiszik, átható illatfelhő veszi majd körül őket, ha ilyet esznek, és ez zavaró lehet. A jól elkészített fokhagymalevesnél azonban ez nem így van. Tamás kicsit másképpen főzi ezt a finomságot. Azt mondja, az elősütés miatt a gerezdek édeskésebbek, lágyabbak és krémesebbek lesznek, vagyis az a kis macera, amíg megszabadítjuk őket a héjuktól, megéri.

A megszokott savanyúságok közé is be lehet iktatni a fokhagymát, így a – véletlenül – nem fokhagymával sütött húsok mellett is képviseltetheti magát.

Zöld fokhagyma-krémleves (70 perc+30 perc hűtés)

Hozzávalók: 6 fej fokhagyma, 1 dl olívaolaj, só, kakukkfű, 2 csokor petrezselyem, 2 dl tejszín, 2 közepes burgonya.

A fokhagymafejeket keresztben félbevágjuk, és a belső felükkel felfelé tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, kevés kakukkfűlevelet morzsolunk rá, és 180 °C-os sütőben barnára sütjük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd a fokhagyma húsát kinyomkodjuk, és ráöntjük a tepsiben maradt olajat is. A burgonyákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. a petrezselymet megmossuk és a szárával együtt felvágjuk. Egy lábasba tesszük a burgonyát, a petrezselymet és a megsütött fokhagymát az olajával együtt. Felöntjük másfél liter vízzel, valamint a tejszínnel, sózzuk, és fedő alatt 25 percig főzzük. Végül krémesre turmixoljuk.

Fokhagymát fokhagymával

Tipp: Tálalásnál meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, és pirított bagettel kínáljuk.


A Nők Lapja 7. számában még két isteni fokhagymás receptet
(Cigánypecsenye, Savanyúság fokhagymából) találhattok!

Szűcs Judit: Itthon én vetkőztem először a színpadonMég több az e heti Nők Lapjából:

Szűcs Judit: Itthon én vetkőztem először a színpadon »
Amikor minden „NEM” »
Valóban léteznek ártalmas ételek? »
Anorexia testközelből – A 29 kilós lány igaz története »
Miért érdemes turkálóban vásárolni? »
Élet és halál premier plánban – Annie Leibovitz híres fotói »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top