Aktuális

Főzz Marton Leventével haltarisznyát!

A sütésen múlik minden, halaknál ez gyakran előfordul. Ugyanis hajlamosak vagyunk forgatni és túlsütni a filéket, ők viszont a türelmetlenségünket összetöredezéssel és kiszáradással torolják meg. Ha tehát egy szép, vastagabb, ruganyos húsú halfilé – harcsa, lazac, afrikai harcsa például – kerül a kezünkbe, akkor parancsoljunk magunkra nyugalmat, és adjuk meg a halnak, ami a halé. A császárnak is meg kell adni, ami a császáré, s az többnyire pénz, a halnak ellenben csak egy kis háborítatlan idő kell a serpenyőben.

A filékről általában előszeretettel metszik le a bőrt mint fölösleges és hiábavaló adalékot, holott a puha halat keretező ropogósra sütött bőr mennyei kegyelem, az ég ajándéka a víznek. A ropogós állagot kis trükkökkel lehet előmozdítani: ha kevés kukoricalisztbe – lisztbe, nem darába! – nyomjuk a hal bőrös oldalát, akkor máris nagy lépést tettünk a siker felé.
Ezután köszönt be a türelem ideje: a serpenyőben felforrósított olaj-vaj keverékére (maximalisták tisztított vajat használhatnak) helyezzük rá a halfilét, bőrös oldalával lefelé, és azonnal feledkezzünk el róla. Nagyjából két-három percre. Ne mozgassuk, ne rázogassuk a serpenyőt, egyáltalában ne csináljunk semmit, ami a hallal lenne kapcsolatos. Két perc után beleshetünk a filé alá, s ha szépen barna, akkor fordítsuk meg. A hal másik oldalát fél percig kell csak sütni, mert lesz ideje még párolódni a rétestészta burkában.

A hártyavékony réteslapok könnyen repednek és szilánkjaikat szórják, amint feltörjük a batyut, hullanak a rétestöredékek, kitör a gőz, alatta az omlósra párolt hal, amely mégis hordozza magán a vajban sütés minden jegyét. Ha a sütést kihagyjuk, akkor sem történik nagy baj, ám elveszítjük a sült hal ízét, amely elbűvölő íz, mert szinte pecsenyét varázsol a vízlakóból. Ugyanakkor vannak, akiket a kicsiny számokat mutató mérleg varázsol el; ők a sütésmentes, a rétesben megpárolódó változatnál maradhatnak, mivel a sajt ebben az esetben is alaposan hozzátesz az összbenyomáshoz és a kalóriatáblázathoz.
Fáradt estéken kifejezetten praktikus, hogy köreten nem is kell töprengeni, elég a ropogós sajtos rétes, meg a roppanósra sütött répa és gomba.

                                                         Hal sajttal rétegezett rétestésztában

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg reszelt sajt (ementáli)
  • 4 halfilé (kb. 80-90 dkg)
  • 20-25 dkg gomba
  • 2-3 sárgarépa
  • fél citrom leve
  • friss petrezselyem
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • só, bors
  • kevés vaj és olaj a sütéshez

Haltarisznya1. A halfilék bőrös oldalát nyomjuk a kukoricalisztbe, sózzuk-borsozzuk, majd süssük a vaj és olaj fele-fele keverékén 2-3 percig. Mozdítatlanul. Fordítsuk meg, és a másik oldalát süssük fél, de legfeljebb 1 percig.

2.
A sárgarépát szeleteljük nagyon vékonyra, a gombát kevésbé vékonyra, a répát süssük 2-3 percig, aztán adjuk hozzá a gombát is, és újabb 2-3 percig süssük együtt.

3.
Egy réteslapot kenjünk meg az olvasztott vajjal, hintsük meg a sajt felével, tegyük rá a második réteslapot, azzal ismét járjunk el ugyanúgy, majd fedjük be a harmadik lappal, de arra már csak vaj kerül. Vágjuk négybe (vagy kettőbe, attól függ, mekkora a réteslap), mindegyikre tegyünk egy-egy halfilét, osszuk el rajta a sárgarépát meg a gombát, szórjuk meg petrezselyemmel, csöpögtessünk rájuk citromlevet, zárjuk össze a rétesbatyukat, kenjük meg a tetejüket vajjal, s 220 fokon süssük készre 10-12 perc alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top