Aktuális

Városok ünnepi fényversenyben

Szinte föl sem tűnik, hogy az év vége az az időszak, amikor a leghosszabbak az éjszakák, a legkevesebb a fény, elcsendesedik a külvilág, és befelé figyelünk. Az adventi, karácsonyi heteket ugyanis egyetlen végtelenített szilveszteréjszakává varázsolják a nagyvárosokban sziporkázó díszkivilágítás fényei. Ahány város, annyiféleképpen.

Az adventi díszkivilágításokról meg szokták kérdezni a polgárok véleményét, nem sajnálják-e rá a sok pénzt. Szinte egyöntetű a vélemény: ebben a borús, rohanós, depressziós időszakban bizony kell a csilivili. Kerül, amibe kerül. Ezzel a felhatalmazással aztán a városok mindent beleadnak.

Párizs
Párizs

Budapesten most a felújított Margit híd díszkivilágítása vizsgázik az adventi időszakban. A próbát nemrég meg is tartották. Szemben a többi híddal, itt nem a felépítményt világítják meg – hiszen az nincsen –, hanem a szerkezetet. A pilléreket, az összekötő íveket, az alsó vasszerkezetet, valamint a mederpilléreken lévő szobrokat is megvilágító fehér fény kiemeli a híd kecses szépségét. A Margit híd 1876 áprilisi felavatása óta sosem aratott még ennyire nagy feltűnést a fővárosi éjszakában. Nemcsak a hidak, de Budapest belvárosa is fényben úszik november 27-től; ekkor kapcsolják föl az adventi díszvilágítást. A vásárlóutcákra, a Vörösmarty téri vásár környékére, a Nagykörútra és az Andrássy útra hull a legnagyobb fényár: a lámpavasak, a fák törzse, ágai apró LED-égőkből szőtt hálóba burkolóznak, óriáslampionok függnek majd a magasban, átragyogva a ködös novemberi–decemberi éjszakákon. A díszvilágítás költsége tavaly 120 millió forint volt Budapesten.

Bécs: különleges, de takarékos is

Branson
Branson

A látványosság és az egyediség mellett egyre fontosabb szempont az energiatakarékos üzemeltetés is. Ebben különösképpen élen jár Bécs, amely minden évadban kedvelt turistacélpont, de különösen advent idején, fontos tehát, hogy elbűvöljék a híres bécsi adventi vásárra érkezőket. A város vezetése sokat be is fektet abba, hogy minél modernebb díszfénybe öltöztesse a mintegy 40 belvárosi utcát és teret. 2005-ben elindította Light-Up elnevezésű akcióját, amelynek keretében kicserélik a műszakilag elavult füzéreket, formákat, és az új díszkivilágítást fiatal kreatív tervezők álmodják meg.

Az osztrákok racionálisak: a költségeket megosztják a díszvilágításból szintén profitáló üzlettulajdonosokkal. Tavaly már bemutatkoztak a girlandok és lametták, a hullócsillagok, és még ezernyi játékos ötlet, amely varázslatos hangulatba öltöztette a belvárost. Mivel hagyományos izzók helyett hosszabb élettartamú és alacsonyabb fogyasztású LED-lámpákból alkották meg a légies alakzatokat, a költségeket sikerült a korábbiak hatodára csökkenteni. A Graben 250 ezer fénypontja például a korábbi 150 000 watt helyett már csak 25 ezret fogyaszt.

Díszvilágítás-turizmus

Niagara
Niagara

A New York-i Rockefeller Center tövében áll a világ leghíresebb karácsonyfája. Tízezres tömeg nézi a téren, százmillió ember a tévécsatornákon, amint felkapcsolják a díszkivilágítását, idén november 30-án. Az esemény egyúttal a karácsonyi ünnepkör kezdetét jelzi immár 75 éve. A több mint öt mérföld hosszú elektromos vezetékre 30 ezer LED-égőt függesztenek föl, és a fa csúcsára egy hatalmas Swarovski-kristály kerül.
A kolumbiai Medellint is nagyon kedvelik a turisták, mert ilyenkor az egész város díszbe öltözik, a polgárok felékesítik erkélyeiket, udvaraikat, a városi díszkivilágítás ünnepi fényekbe öltözteti a főútvonalakat, a parkokat. De a fő attrakció minden évben a Medellin folyó. Dollármilliókat költ a város arra, hogy valamilyen különleges, az előző évitől különböző „sztorit” találjanak ki a kreatív emberek a folyóra. A családok pedig hálásan települnek ki a partra, és a turistákkal keveredve egyetlen hatalmas lélegző, áramló tömböt alkotva, vattacukrot majszolva, iszogatva ünnepelnek.

Madrid karácsonyi díszkivilágításában neves építészek, tervezők működnek közre. Óriási geometriai formák, fényfüggönyök, különböző alakzatú és színű fénycsövekből a magasba szökő karácsonyfák gyönyörködtették tavaly ilyenkor a spanyol fővárosba látogatókat. Akárcsak Bécsben, itt is szinte kizárólag LED-égőkből építették föl a fénydíszeket. Meghatározott ütemezés szerint kapcsolták fel őket, összesen 230 órán keresztül égtek, az üzemeltetés költsége több mint hárommillió euróba került. Külön panorámás buszokat indítanak azoknak a turistáknak, akik az esti karácsonyi díszvilágítást és a több tucatnyi helyszínen fölállított betlehemeket akarják megcsodálni. A legnépszerűbb látványosság a városháza épületének Kristály-termében kiállított 800 figurás betlehem – José Luis Mayo mester munkája, aki hét éve folyamatosan bővíti művét.

Hó- és hidegmentes karácsony Honoluluban

Szörfdeszkás műanyag hóemberek olvadoznak a zöldellő, pálmafás parkokban – európai észjárással  nehéz lenne Honoluluban az itthon megszokott fahéj- és szegfűszegillatú karácsonyi hangulatba hozni magunkat. Attól még a karácsonynak ugyanazok a relikviái: csizmás-piros kabátos Mikulás, örökzöld fenyő, hóember – és a csillogó karácsonyi fények, amelyek itt december 3-án gyúlnak ki.
Ekkor állítják fel  a Honolulu központjában az 50 láb magas karácsonyfát, és megkezdődik a fényparádé a King Streeten – fölvonultatva ezernyi színes égőbe öltöztetett óriás járművet, amelyek mögött iskolások masíroznak csapatokban, majd indul az éjszakába nyúló eszem-iszom, zene és tánc.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából:Városok ünnepi fényversenyben

  • A belső iránytű keresése egy pesti kávéházban
  • Városok ünnepi fényversenyben
  • Olvasunk, de mást és máshogyan
  • Ő a fiunk, örökbe fogadtuk…
  • Adventi koszorú házilag
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top