Aktuális

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Tamással sülve-főve
Feketekagyló-leves

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 50 dkg feketekagyló,
  • 3 db paradicsom,
  • 2 szál újhagyma,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 szál angol zeller,
  • só, citrom

1 liter vizet felforralunk, beletesszük a kagylókat, és fedő alatt 5 percig főzzük. Leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük. A kagylóhéjból kiszedjük a húsát, de egy-egy darabot félreteszünk héjastul, díszíteni a levest. A vajat felolvasztjuk, rátesszük az apróra vágott sárgarépát és angol zellert. Miután lepirítottuk, felöntjük a kagyló levével, és beletesszük a kagylókat. Amint felforrt, hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és petrezselymet, valamint a hámozott, kockára vágott paradicsomot is. Ízesítjük sóval és pár csepp citromlével.
Tipp: Pirított bagettel tálaljuk.

Malackaraj, babsalátával

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 8 szelet bőrös malackaraj,
  • 3 szál friss rozmaring,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • 1 dl olívaolaj,
  • 3 dl sör

A salátához:

  • 30 dkg Juliska bab,
  • 15 dkg koktélparadicsom,
  • 3 szál újhagyma,
  • 10 dkg tökmag, dió, napraforgómag vegyesen,
  • 1 dl extra szűz olívaolaj,
  • fél dl fehér balzsamecet,
  • só, babérlevél

A babot előző este beáztatjuk. Másnap friss hideg vízben, kevés babérlevéllel és sóval puhára főzzük. Lecsepegtetjük és megvárjuk, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és a paradicsomot, a durvára vágott pirított magokat, valamint az ecetet és az olajat. Legalább két órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
A malackarajt besózzuk, megszórjuk rozmaringlevelekkel, és a fokhagymával együtt egy tepsibe fektetjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal és sörrel. Fóliával letakarva, 160 ºC-ra előmelegített sütőben, nagyjából egy óra alatt puhára pároljuk, majd levesszük róla a fóliát, 200 ºC-ra felmelegítjük a sütőt, és ropogósra sütjük. A babsalátával együtt tálaljuk.

Karácsonyi tejszínpuding

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 1 liter tejszín,
  • 2 rúd fahéj,
  • 10 szem szegfűszeg,
  • 1 narancs héja vékonyan lehámozva,
  • 3 csillagánizs,
  • 2 cm friss gyömbér,
  • 5 lapzselatin,
  • 18 dkg kristálycukor

A tejszínt a fűszerekkel, a narancshéjjal és a cukorral együtt gyöngyözve 5 percig főzzük, majd fedővel lefedve 20 percig hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, újra felmelegítjük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Egy őzgerincformát kibélelünk frissentartó fóliával, beleöntjük a tejszínt, megvárjuk, míg kihűl, majd legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük.

 
Gyömbéres fehérbor

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 7,5 dl fehérbor,
  • 3 cm friss gyömbér hámozva, karikára vágva,
  • 10 dkg barna cukor,
  • 6 szem csillagánizs,
  • 1 narancs cikkekre vágva

A bort a fűszerekkel, a cukorral és 1 dl vízzel felmelegítjük, kb. 70 ºC-ra. Lehúzzuk a tűzről és 10 percig fedő alatt hagyjuk. Poharakba szűrjük, majd mindegyikbe pár narancsgerezdet teszünk.

 

 

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Tamással sülve-főveLola és a Mikulás zoknija
  • Mindez világ örvendezzék!
  • Mese a székely leányról, aki hitt az álmainak
  • Hol az öröm télen?
  • Gyerekek mondják…
  • A mikulásvirág
  • Milyen az ajándékozási stílusa?
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top