Aktuális

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találtok.
Tamással sülve-főve

Céklasaláta füstölt makrélával
Tamással sülve-főve


Hozzávalók:

  • 30 dkg cékla
  • 2 zöld alma
  • 10 dkg dió
  • 2 szál angol zeller
  • 20 dkg füstölt makréla

Az öntethez:

  • 10 dkg majonéz
  • csipet só
  • fél citrom leve
  • 1 kk. porcukor
  • 1 kk. mustár
  • 1 csipet fehér bors

A céklát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk. Forró sütőbe tesszük, és 2-2,5 óra alatt puhára sütjük. 20 percre benne hagyjuk a fóliában, utána már könnyen lehúzhatjuk a héját. Ez az előkészítés mindhárom recepthez használatos.

A céklát, az almát és a zellert apró kockára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és belekeverjük a zöldségeket. Pár órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál a majonézes céklára helyezzük a felszeletelt makrélát.

Tamással sülve-főveCékla kecsketúróval és pirított dióval

Hozzávalók:

  • 40 dkg sült cékla
  • 10 dkg kecsketúró
  • 10 dkg dió
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet

A diót egy kevés sóval, 1 ek. olívaolajon megpirítjuk.
A megsütött céklát felszeleteljük, és egy tányéron elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. A kecsketúróból kis gombócokat formázunk, és elosztjuk a céklán. Mindegyik tetejére egy fél diógerezdet ültetünk.

Tipp: Metélőhagymával megszórva színesíthetjük a tálat


Céklapüré sertésszűzzel

Tamással sülve-főveHozzávalók:

  • 60 dkg sertésszűz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál kakukkfű
  • fekete bors

A céklapüréhez:

  • 50 dkg sült cékla
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 1 ek. reszelt torma
  • 5 dkg vaj

A szüzet lehártyázzuk, vastag szeletekre vágjuk. Beízesítjük fokhagymával, kakukkfűvel, frissen őrölt fekete borssal, összekeverjük az olajjal. Betesszük egy uzsonnászacskóba, száját elkötjük, és 2-3 napra hűtőbe tesszük. Csak fogyasztás előtt, az utolsó pillanatban süssük meg a következőképpen. Vegyük ki a hűtőből sütés előtt két órával. A sütőt melegítsük fel 160 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, és tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét felét süssük 1-1 percig, majd tegyük be a sütőbe 8 percre.

A püréhez a céklát kockára vágjuk és olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a mézet, felöntjük a borral és balzsamecettel. Ízesítjük sóval, borssal és a tormával. Pár percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk. Melegítésnél a pürét összekeverjük a vajjal, és úgy készítjük el.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Tamással sülve-főveA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Sok Buddha dolgozik bennem…
  • Az örök fiatalság titka
  • Aktív nagyik, huszonhárom unoka és mennyi szeretet…!
  • Egy rejtély, amelyre talán soha nem derül fény
  • Tanuljon tovább a gyerek, de mit is?
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top