Aktuális

Befektetési kisokos kezdőknek

Ha először készülünk befektetni a pénzünket, a leglényegesebb, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal, és persze azzal is, hogy milyen időtávon mekkora hozamot várunk. Szakértő segítségével összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

Befektetési kisokos kezdőknek A legfontosabb dolog, hogy mindenki megértse és elfogadja azt az állítást, hogy minél előbb elkezdjük tudatosan tervezni a jövőnket, annál gyorsabban és eredményesebben jutunk el céljaink megvalósításához, legyen az akár felkészülés egy váratlan nagyobb összegű kiadásra, munkahelyünk elvesztésére, egy nyaralásra, lakásvásárlásra, vagy gyerekeink tanulmányainak finanszírozására, nem is beszélve a nyugdíjas éveinkről való öngondoskodásról – magyarázta Somogyi Péter, a Citibank lakossági számlavezetési és befektetési termékek vezetője.

Hogyan vágjunk bele?

Kezdjük a befektetési terv készítésével! Először is határozzuk meg a megtakarításunk célját, az ehhez szükséges összeget és azt, hogy mennyi idő múlva lesz esedékes a kiadás. Ezt követően érdemes szakembert bevonnunk, aki segít megválaszolni olyan kérdéseket, mint például mekkora összeget kell megtakarítanunk havonta vagy évente, mekkora kockázatot érdemes vállalnunk az anyagi lehetőségeink figyelembevételével? Arra is választ kaphatunk, hogy ezen tényezők tükrében milyen megtakarítási, illetve befektetési formákat érdemes választanunk ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjuk gyarapítani megtakarításainkat és elérni kitűzött céljainkat.

Befektetési kisokos kezdőknek Alacsonyabb kockázat, szerényebb hozam

A befektetési termékek hozamait a gazdasági és piaci körülmények nagyban befolyásolják, azon túl, hogy természetesen annak a cégnek vagy iparágnak a teljesítménye határozza meg, amelybe befektettünk.

Rövid távon kiváló lehetőséget jelentenek a lekötött betétek, amelyek a befektetett összeg védettsége mellett Magyarországon jelenleg viszonylag magas, időnként akár két számjegyű kamatokat is biztosítanak. A lekötött betéttel likviditásunk magas marad, vagyis könnyen és bármikor hozzájuthatunk a megtakarított pénzünkhöz. Ha hirtelen van szükségünk a pénzre, és feltörjük a betétet (a lekötési idő lejárta előtt vesszük fel a pénzt), akkor az ígért kamattól általában elesünk ugyan – egyes konstrukciókban még ilyenkor is kapunk valamennyit –, de a betétbe helyezett pénzünket biztosan visszakapjuk..

Alacsony kockázat melletti befektetési lehetőséget jelentenek az állampapírok, illetve a tőkevédett befektetési alapok is, hiszen az államkötvények és kincstárjegyek esetében az állam vállal garanciát mind a befektetett pénzünkre, mind a hozamokra, míg a tőkevédett alapoknál befektetett pénzünk védelmét rendszerint a kibocsátó biztosítja. Ha viszont hirtelen kell a pénz, akkor ezeknél a befektetéseknél számolni kell az árfolyamkockázattal: a piaci mozgások befolyásolják, hogy milyen hozamot érünk el, így ha épp kedvezőtlen piaci viszonyok közepette  kellene pénz, a vártnál kisebb hozammal is számolhatunk.

Míg a lekötött betétek, az állampapírok és a tőkevédett alapok alacsonyabb kockázatú befektetések közé tartoznak, és ennek tükrében az általuk elérhető hozamok is szerényebbek – jelenleg jellemzően 5-10 százalék közöttiek –, addig a kockázatosabb termékek, teljesítményüktől függően, gyakran akár két számjegyű éves hozamokkal is hozzájárulhatnak pénzügyi céljaink eléréséhez.

Kockázatosabb termékek, két számjegyű hozam

A rövid távú, ám kockázatosabb termékek közé tartoznak a prémium megtakarítások, vagy más néven strukturált betétek, amelyek jellemzőiket tekintve hasonlóak a lekötött betétekhez, ám elérhető hozamaik pl. egy előre meghatározott devizapár árfolyam-alakulásától függően mozognak.

A hosszabb távú célok szolgálatában a nagyobb kockázatú termékek köréből a különböző hazai és nemzetközi részvényalapokat említhetjük, illetve az ezekből alkotott portfóliókat, amelyekkel – a piaci viszonyok függvényében – akár két számjegyű hozamokat is el lehet érni hosszú távon, ami ebben az esetben minimum 4-5 évet jelent.

Itt említhetjük a magas növekedési potenciállal rendelkező feltörekvő régiókba vagy országokba – például ázsiai vagy dél-amerikai, illetve indiai vagy brazíliai állampapírokba, vagy cégek részvényeibe  fektető alapokat, a jelentős iparágakba vagy nyersanyagokba – úgy mint az olaj- és energiaiparba vagy az aranyba fektető –, továbbá a világ húzóiparágaiban tevékenykedő vállalatok részvényeibe fektető befektetési alapokat, valamint ezek pénzügyi szakemberek által javasolt kombinációját alacsonyabb kockázatú pénzpiaci vagy kötvényalapokkal együtt. Ezekben az esetekben azonban a nagyobb kockázat azt is jelenti, hogy lehetnek olyan pillanatok, amikor befektetésünk kevesebbet ér az eredetileg befektetett összegnél – a nagyobb hozamok elérésére hosszabb távon azonban jobb esély mutatkozik.

Optimális kombináció

Nem érdemes mindent egy lapra feltenni, nagyon fontos a diverzifikáció – hangsúlyozta Somogyi Péter. Amikor több évre visszamenőleg összehasonlítjuk a különböző kockázatok mellett elérhető hozamokat, azt látjuk, hogy egy bizonyos kockázat felett már nem lehet a potenciális hozamot tovább növelni, sőt az inkább csökken. Annak érdekében, hogy megtaláljuk az optimális kockázat/hozam kombinációt, minden esetben javasolt pénzügyi szakember bevonása, aki nemcsak összeállítani segít a céljaink és a kockázatviselési hajlandóságunk tükrében az egyéni befektetési portfóliónkat, hanem annak hosszú távú kezelésében is szakmai támogatást tud nyújtani számunkra.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top