Aktuális

Az önkéntes munka jó önreklám

Az önkéntes tevékenység a személyes brand építéséhez is előnyös, és ráadásul most díjazzák is.

A nem fizetségért végzett munkába nemcsak a hajléktalanok vagy árva gyerekek segítése tartozik, hanem gyakorlatilag sok minden, a lakótelepi szemétszedéstől az óvodai homokozó felásásáig. Sőt az önkéntes munka lehet a szakmánkhoz kapcsolódó is: például ha egy informatikus ingyen elkészíti és üzemelteti egy alapítvány számítógépes rendszerét, vagy egy könyvelő elkészíti az adóbevallásukat.

Az önkéntes munka jó önreklámJól mutat az önéletrajzban

A pályakezdőknél hatványozottan számít az önkéntes munka, ezzel ugyanis ellensúlyozhatják a gyakorlat hiányát, a tapasztalt munkavállalóknál pedig jó pontot jelent az önkénteskedés. Sőt a különféle kompetenciák fejlesztéséhez is hasznos lehet. Fejlődhet például a szociális érzék, az empátia, de a kommunikációs készség, a tárgyalástechnika vagy épp a stressztűrés készsége is.

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) kidolgozott egy kompetencia-portfóliót, elsősorban azoknak, akik legalább egy éve önkénteskednek. Ők egy kérdőív segítségével összegezhetik a megszerzett tudást és a kompetenciákat, majd mindezt akár az önéletrajzhoz is csatolhatják.

A vállalatok számára is hasznos, ha a dolgozó – akár egyedül, akár a többi munkatárssal együtt – önkéntes munkát is végez: ez ugyanis lelki feltöltődést okoz számára. Ennek hatására a dolgozó nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz, motiváltabb a munkahelyen is – ami a munkáltatónak is hasznos.

Csapatépítésre is kitűnő

A speciális nevelési igényű gyermekek oktatásával, fejlesztésével foglalkozó Humánus Alapítványi Általános Iskola az előző tanév végén költözött egy újbudai épületbe a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A felújításra szoruló épület oktatásra alkalmassá tétele már a nyári hónapok során elkezdődött, és mostanra fejeződött be.

A tantermek és a tornaterem felújításban, kifestésében részt vett a Budapest Bank közel száz önkéntese is. Az épület felújítását a bank munkatársai és családtagjaik, valamint a cég számos vállalati ügyfele segítette. Az akciót emellett pénzzel is támogatta a pénzintézet – olvashatjuk a közleményükben.

Munkát is teremt a CSR

„Napjainkban a környezetvédelmi vagy a társadalmi célokat szolgáló szempontok egyre jelentősebb mértékben befolyásolják az üzleti döntéseket” – közölte a Telenor annak kapcsán, hogy megváltozott munkaképességűeknek ad munkát a logisztika területén, így illeszti a társadalmi szerepvállalást mindennapi tevékenységbe is. A magyarországi cégek közül kevesen vállalják a megváltozott munkaképességűek alkalmazását, bár ezek a munkavállalók megváltozott munkaképességük ellenére teljes értékű munkát képesek ellátni – tette hozzá a vállalat.

A mobiltársaságnál a hátrányos helyzetűek támogatása fontos érték. A logisztikai folyamatok hatékonyságának növelése kapcsán a cégnél felmerült, hogy egyes raktári-csomagolási feladatok elvégezhetőek olyan vállalkozás segítségével is, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. Idén a Telenor beszerzési igazgatósága a csomagolási munkák egy részét próba jelleggel ilyen munkavállalókra bízta, és a próbaüzem sikeresnek bizonyult.

A feltöltőkártyás termékek előállításakor könnyű, de egyben precíz csomagolási lépéseket kell elvégezni. Ezeket a termékeket az alternatív értékesítési csatornákon keresztül, nagy kereskedelmi áruházláncok polcain adja el a vállalat. „Kifejezetten olyan céget szerettünk volna a beszállítóink között tudni, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat” – mondta Banovic Aleksandra, a Telenor beszerzési igazgatója. Ezzel nemcsak költséghatékonyabbá kívánták tenni néhány logisztikai folyamatukat, hanem a társadalmi felelősségvállalás terén is tenni akartak.

A legjobb állások!
A legjobb állások!

A próbacsomagolások elvégzését követően a Trenkwalder Kft. volt a legalkalmasabb, a cég rendelkezik a feladatok elvégzéséhez alkalmas raktárral és adottságokkal. Emellett évek óta alkalmaz csökkent munkaképességű munkatársakat könnyű csomagolási tevékenységek elvégzéséhez, és két rehabilitációs üzeme is van (Budapesten és Edelényben). A Telenorral folytatott közös munka során már az első hónapban közel 10 000 csomagot állított elő a 10 új munkatárs.

Díjat kaphat, aki önkénteskedik

Október 12-ig meghosszabbították az Önkéntességért Díj 2012. pályázat beadásának a határidejét – közölte az Önkéntes Központ Alapítvány és a tavalyi vállalati nyertes Coca-Cola HBC Magyarország Kft. Az alapítvány tapasztalatai szerint folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. A díj célja az önkéntesek által végzett tevékenységek elismerése, elismertetése és ezáltal minél szélesebb körben való elterjedése.

A cikk folytatását itt keresd!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top