Aktuális

Fiataloknak államkötvényt “ajándékba”!

A 18. születésnap még mindig meghatározó élmény a legtöbb fiatal és szülő életében.

Fiataloknak államkötvényt ajándékba!Gondolkodj egy évre előre!

Évtizedekkel ezelőtt általában a nagyszülők és a szülők a 18. születésnapon adták oda a fiatal felnőttnek az évek alatt összegyűjtött megtakarításukat egy takarékbetétben. Mostanában azonban a többéves spórolás helyett egyre többen választanak rövidebb, de legalább annyira biztonságos megoldást. Ilyen lehet az állampapír, mely esetben a befektetések mögött a hazai pénzügyi piacok legnagyobb és legstabilabb szereplője, a magyar állam áll. Lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést. Ez a követelés az állammal szemben nem évül el.

Felsőoktatás, első autó vagy további befektetés!

Vegyünk egy gyakorlati példát! Ha például az unokánk ballagási ajándékához szeretnénk hozzájárulni, akkor a gyermek 17. születésnapján vásároljunk például – lehetőségeinkhez mérten – Kamatozó Kincstárjegyet egyéves futamidővel. A kötvényt ráadásul nemcsak a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban vásárolhatjuk meg (térképet itt találsz!), hanem a Webkincstáron – itt megtalálod, hogy regisztrálhatsz a Webkincstárra – keresztül, valamint a kijelölt bankokban is. A pénzünk biztonságban van, ráadásul kamatozik is. Így mire egy évvel később unokánk betölti a 18. születésnapját, nincs más dolgunk, mint kiváltani a lekötött kötvényünket. Ezzel akár a felsőoktatásához, akár az első autójához is hozzájárulhatunk. Ha pedig a fiatal felnőtt úgy dönt, hogy még fialtatná a megtakarítást, újabb államkötvények közül választhat! Ha kézen fogjuk, elkísérjük a Kincstárba és nyitunk neki egy tartós befektetési számlát, még pénzügyi tudatosságát is erősítjük.

Korábbi cikkek a témában:
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 2. rész
– Újabb tévhitek az államkötvényről
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 2. rész
– 10 tanács, hogy a gyerek ne szórja el a zsebpénzt
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 1. rész
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top