Aktuális

8 tanács, hogy mivel segítheted a szüleidet

Te is megteheted, hogy támogatod idős, nyugdíjaskorú szüleidet. Nem feltétlenül arra gondolunk, hogy havonta utalj át a bankszámlájukra, és ezt nem is mindenki teheti meg. Íme 8 hasznos tanács, amivel mégis sokat segíthetsz nekik!

8.
Ésszerű és nagyszerű ötlet a hónap eleji aktuális nagy bevásárlásnál, akár anyukánkkal megyünk, akár mi magunk vesszük meg neki is a szükséges termékeket: gyakran két-három darabos akcióban kaphatjuk meg az árukat, így spórolhatunk, ráadásul nagy terhet veszünk le azzal is szüleink válláról, ha a számlát mi álljuk!

7.
Főleg az idősebb emberek esnek bele abba a hibába, hogy kétes újsághirdetésen keresztül rendelnek egy drága terméket, vagy később nem lemondható emelt díjas telefonszolgáltatásra fizetnek elő. Szánjunk arra időt – és legyünk türelmesek(!) –, hogy elmagyarázzuk nekik ezek lehetséges buktatóit!

8 tanács, hogy mivel segítheted a szüleidet6.
Győzd meg idős, egyedül élő családtagodat, hogy ne tartson otthon készpénzt vagy más értéket!

5.
Ha teheted, havonta támogasd szüleidet, nagyszüleidet – lehetőségedhez mérten –, olykor azonban előfordulhat, hogy ők is „csak” félretennék a kapott összeget, amit ott hagysz nekik a konyhaasztalon. Néha érdemesebb lekötni a megtakarításunkat akár például féléves kincstárjegybe, amit később a család arra fordít, amire igazán szükség van.

4.
Ne csak a saját lakásodra, házadra gondolj, amikor kihívod a villany-, gáz-, vízszerelőt az éves ellenőrzésekre. Nemcsak szüleid rezsijén spórolhatsz a rendszeres szakvizsgálatokkal, de egy esetleges háztartási balesetet is elkerülhettek!

3.
A fiatalok gyakran kidobnak vagy eladnak egy egyébként még modern elektronikai felszerelést, mert újat vettek, miközben az idősebbek ragaszkodnak a régi, ám például az áramot zabáló hűtőszekrényhez. Nézd meg, nincs-e szükségük a te régi, de az övékénél energiatakarékosabb felszerelésedre. 

2.
Lapozzátok át együtt a különböző kedvezményeket tartalmazó füzeteket, prospektusokat! Nézzétek meg, a nyugdíjaskedvezményeken kívül milyen lehetőségekkel élhet mondjuk egy színházban vagy egy fürdőben!

1.
Karácsonykor a nagyszülők és a szülők akkor is szeretnének adni valami keveset a gyerekeknek, ha éppen nem feltétlenül tehetnék meg. Valljuk be: ők bizony hajthatatlanok. Ilyenkor lebeszélés helyett inkább beszélgessetek vele, kérjétek, hogy csináljon kézzel készített ajándékot, vagy a kedvenc süteményeteket, amit csakis ő csinálhat a világon a legjobban. Próbáljátok meggyőzni, hogy ne verje magát adósságba, de nem kell lebeszélni az ajándékozásról!

Korábbi cikkek a témában:
– Fiataloknak államkötvényt ajándékba!
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 2. rész
– Újabb tévhitek az államkötvényről
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 2. rész
– 10 tanács, hogy a gyerek ne szórja el a zsebpénzt
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 1. rész
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top