Aktuális

Nagy pénzügyi fogalomtár – 2. rész

Van, amit nem tanulunk meg az iskolában, vagy nem emlékszünk rá. Pedig ha képben vagyunk a pénzügyi alapfogalmakkal, könnyebben eldönthetjük, hogy mibe fektessük be a spórolt pénzünket.

Tudatosan megspórolt pénzünkből vásárolhatunk államkötvényt, leköthetjük a bankban… De ahhoz, hogy felelősségteljesen döntsünk a megtakarításunkról és ezzel együtt a jövőnkről, fontos, hogy tisztában legyünk alapfogalmakkal. Nagy pénzügyi fogalomtár sorozatunk második része következik!

Futamidő? Állampapír? Tőke és kamat? Homályosak ezek a fogalmak? Segítünk, csak el kell olvasnod sorozatunk első részét!

Nagy pénzügyi fogalomtár – 2. részAdó és adókulcs

Az adó tulajdonképpen olyan egyszeri vagy folyamatos pénzügyi kötelezettség, amelyet az állam vagy más közjogi testület közfeladatok ellátásához szükséges bevételek megszerzése céljából törvényben állapít meg. Az adókulcs az adó mértéke és az adóalap közti összefüggést mutatja.

Árfolyamrendszer

Az árfolyamrendszer fogalmával nélkülözhetetlen tisztába lenned, főleg ha lakásvásárlás vagy külföldi utazás előtt állsz. Az árfolyamrendszerben az adott ország saját fizetőeszközének viszonyait más devizákhoz vagy devizapiachoz alakítja. Az árfolyamrendszernek három kategóriája van: Az első a rugalmas, amikor a piac határozza meg a valuta árfolyammozgását. A másik a fix kategória, amikor más devizához vagy devizákhoz kötött a valuta helyzete. A harmadik a köztes árfolyamrendszer, ami sem nem az első, sem nem a második, de nagyon közel áll valamelyikhez.

Értékpapír

Valamilyen vagyoni értékre vonatkozó követelést megtestesítő forgalomképes okirat. Egyszerűbben: egy jövőbeli fizetésre vonatkozó ígéret. Értékpapírt pénzkövetelésről (például állampapírok, letéti jegyek), valamely dologra vonatkozó tulajdonjogról (például részvények, befektetési jegyek) lehet kiállítani. Megjelenhet okirati formában kinyomtatva, illetve dematerializált formában, azaz elektronikusan rögzítve.

Felhalmozott Kamat

Az adott állampapír tekintetében a kibocsátás napja, vagy az utolsó kamatfizetés napja óta felgyülemlett, de esedékessé még nem vált kamat. Az állampapír eladásakor ezt a felhalmozott kamatot a vevő kifizeti a eladónak az értékpapír nettó értékén felül.

Betét

A bankok a náluk tartott pénzünk után kamatot fizetnek. A folyószámlán tartott pénz hozama általában nagyon alacsony, a szerződés alapján hosszabb időre lekötött megtakarítások után azonban magasabb kamatot kaphatunk. Az így befektetett pénzünkhöz viszonylag könnyen hozzáférhetünk, de feltörés esetén akár az összes kamatot is elveszíthetjük. Erről érdemes a szerződésből tájékozódni.

Korábbi cikkek a témában:
– Megfogadtuk! 5 hónapig spórolunk! – 3. rész
– A szakértő válaszol – 3. rész!

– 8 tanács, hogy segíts a szüleidnek
– Térkép! Itt találod az Államkincstár-fiókokat!
– Fiataloknak államkötvényt ajándékba!
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 2. rész
– Újabb tévhitek az államkötvényről
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 2. rész
– 10 tanács, hogy a gyerek ne szórja el a zsebpénzt
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 1. rész
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top