Aktuális

Teleltetés vége – költöznek a növények

A tavasz beköszöntével elérkezett az ideje, hogy téli hidegre érzékeny növényeinket újra visszavigyük a szabad levegőre, a balkonra, kiskertbe. Milyen szabályokat tartsunk be a "költöztetésnél"?

Elő a muskátlival!

Teleltetés vége - költözneka növények

Legközismertebb dísznövényünk, a muskátli teleltetésére már ezer és egy „biztos” eljárás van. Bármelyiket választottuk, a visszaköltöztetést kizárólag a tavaszi fagyok elmúlta után végezzük, ami nálunk legtöbbször április közepe után jön el. Ezt a szabályt kivétel nélkül minden melegigényes növényünk, még a részben fagytűrők esetében is tartsuk be! Tehát a beltérben, cserépben, félárnyékos lépcsőházban, pincében telelő növényeinket vagy nyirkos homokba eltett tőállapotú kedvenceinket fokozatosan vigyük ki a szabadba, akkor, amikor már egészen biztosak vagyunk abban, hogy éjszakára sem csökken a hőmérséklet nulla fok alá. A téli álmot alvó hajtásokat mindig friss, egészséges földbe tegyük, a cserepes növényeknek azzal kedveskedhetünk, ha tavasszal finom, morzsalékos, levegős, tápanyagban dús talajba tesszük őket. A talajfrissítés történhet úgy, hogy tövükhöz, az enyhén szikkadt talajfelszínre újonnan vásárolt palántaföldet morzsolunk, de mivel a jó erőben levő gyökerek a cserepeket akár évente kinőhetik, ezért a teljes átültetést is érdemes megfontolni. Egy-két mérettel nagyobb cserépbe, a ma már szinte fajtánként kiválasztható – muskátli, citrus, fenyő, kaktusz vagy általános – földkeverékbe helyezzük át földlabdával együtt növényeinket.

 Az őszi gondos takarás vagy hűvös, félárnyékos helyen történő teleltetés és a ritka öntözés után növényeinket minél később, fokozatosan szoktassuk vissza a napfényre. Ha így teszünk, leveles, virágos pompájukkal vagy konyhánkba kerülő gyümölcseikkel sokáig fogják szolgálni kertünk és asztalunk szépségét.

Teleltetés vége - költözneka növények

Különleges növények

Nyáron egyre gyakrabban látni jófajta vesszővel beoltott dézsás citromokat kertekben, sokszor szinte roskadásig telve gyümölcscsel. A sokéves odafigyelést, az enyhe öntözés melletti 10–15 Celsius-fokos teleltetést, a kései visszaültetést, az erős, kártevőktől mentesítő gondozást így hálálják meg ezek a növények. A különlegességek iránt rajongó hobbikertészeknél elterjedőben van az évelő chilifélék nevelése. Konyháinkban ugyan még nem foglalták el az őket megillető helyet, pedig a különféle fajták hatalmas választékban állnak rendelkezésünkre. Mazsolás, citromos, barackos ízvilágú erős, és alig csípős változatok közül is választhatunk. Balkonokon, meleg ablakok mögött, napos kiskertekben ezt a paprikafélét könnyen termeszthetjük

 

 

 

Teleltetés vége - költöznek a növényekCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top