Aktuális

Túl sok szex túl korán

Fiúk és lányok egyre korábban élik át első szexuális élményüket, évről évre több a 10–11 éves pornófüggő iskolás, Nagy-Britanniában emiatt két éve a kötelező tanagyagok közé akarták felvenni a pornóról (és annak káros hatásairól) szóló tantárgyat. A túlszexualizált gyerekkorért lehet szidni az internetet és a kortárs kultúrát, de vannak eszközök a szülők kezében is, hogy valamennyire megóvják gyermekeiket.

Nagyanyáink többsége mindössze annyi útmutatót kapott az esküvő előtt, hogy “tedd azt, amit a férjed akar, és hamarabb szabadulsz”, sokan a menstruációról is csak akkor szereztek tudomást, amikor megtörtént a dolog. Ezzel szemben manapság elég egy benzinkút újságosfalánál megállnia a hétéves gyereknek ahhoz, hogy a szexuális perverziókról színes, szélesvásznú képet kapjon.

A szex, a férfi és nő között történő dolgok évszázadokig tabunak számítottak, amiről nem beszéltek az emberek, sokszor még a legszorosabb baráti, rokoni, szerelmi kapcsolatban sem. A hetvenes-nyolcvanas években ezt a hallgatást felváltotta egyfajta ismeretterjesztő, nevelő célzatú felvilágosítás. Akkor már elvárás volt, hogy egy tinédzser a dolgok biológiai hátterével, a gyerek fogantatásával, születésével és a védekezés módjával tisztában legyen, és a különböző magazinok tanácsadó rovatai segítséget nyújtottak abban, hogy a mindenkit foglalkoztató kérdésekre is meglegyenek a válaszok.

Egész napos provokáció

Amikor a legnagyobb fiam iskolás lett, meglepődve láttam, hogy az alsós kislányok közül nem egy visel fekete, párducmintás vagy átlátszó ruhát, neccharisnyát, csipkefelsőt. Lányos anyukáknál rákérdeztem ennek okára, mire elküldtek egy neves ruházati lánc kislány osztályára. Rögtön feltűnt a 128-as (7–8 éves) méretnél egy erőteljes stílusváltás: az addig rózsaszínben, hercegnősben, pónisban, őzikésben járó lányokból hirtelen kis felnőttek lesznek. A cipőkön megjelenik a sarok, a felsőkön a kivágás, a nadrágokon a szaggatás, mintha onnantól az lenne a cél, hogy a kislány vonzó, szexi legyen.

Nagy port kavart pár éve a hét-nyolcéveseknek árult szivacsos melltartó, amit bizonyos országokban a felháborodott szülők miatt visszavettek a polcokról, de a tízévesek manapság gond nélkül kapnak magukra vállat, teljes combot szabadon hagyó darabokat, push-up melltartót. Egyértelmű, hogy a szülőn múlik, megveszi-e ezeket a ruhákat, de mikor minden osztálytárs leggingsben jár, akkor nehéz megmagyarázni a lánygyereknek, hogy az nem nadrág. Nagy kihívás a belső értékek fontosságát hangsúlyozni, ha az kapja a legtöbb lájkot a profilképére, akinek látszik a dekoltázsa.

Törő Tímea pszichológus szerint a gyerekek fantáziáját lépten-nyomon szexuális tartalmú vizuális ingerek piszkálják; a reklámok, az óriásplakátok, a filmek, még a híreket szolgáltató internetes oldalak is tele vannak pikáns jelenetekkel, képekkel. Hiába próbálja a szülő kiiktatni az ilyen jellegű hatásokat, a gyereket nem lehet búra alatt tartani, a korosztályukat megcélzó tévéműsorokban, show-műsorokban a tinédzserek ha nem is fedetlen testtel, de mindenképpen erotikus ruhákban, sminkben jelennek meg. Manapság nehéz eldönteni, hogy egy kifestett, szexisen öltözködő lány húsz-, tizenhat vagy tizenkét éves, elég a Facebookon (koruknál fogva) illegálisan regisztrált lányok képeit megnézni ahhoz, hogy megzavarodjunk, hány éves is az ismerősünk lánya, a saját unokahúgunk vagy a szomszéd unokája.

Túl sok szex túl korán

Az otthon melege

Bármekkora is legyen a kortárs közeg befolyása a kamaszokra, és bármekkora is az ellenkezés a családi, a szülők által közvetített értékekkel szemben, a támogató, szeretetteljes otthoni légkör a kamaszok szexualitáshoz való viszonyára is hatással van. Az időben, az életkornak megfelelő szinten és stílusban kivitelezett felvilágosítás eredményeképpen a gyerekeknek lesz egy átfogó képük a szexről, és megértik, hogy a testi kapcsolatok lényegi eleme a lelki háttér.

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy legyen a légkör bármennyire is bizalmas, már-már baráti, a szülő saját nemi életének részleteibe ne avassa be a gyerekét, még akkor sem, ha erre vonatkozóan kap kérdéseket. Lehet, hogy a tinédzser kíváncsi, de a megszerzett információt nem tudja később hová tenni, éppen ezért az sem szerencsés, amikor az apukák fiatalkori hódításaikkal dicsekednek, a dicső múlton nosztalgiázva intim részletekbe avatják be fiaikat. Nagyon fontos, hogy otthon milyen stílusban esik szó a szexről, a viccesnek szánt megjegyzések, a közvetlennek gondolt érdeklődő kérdések nem feltétlenül aratnak sikert a fiataloknál, a zavart vigyoron kívül más reakciót ne nagyon várjon a szülő. Amikor egy tinédzser az egész napot felfokozott, felajzott környezetben, hormonfelhőben tölti, valószínű, hogy otthon már egyszerűen egy kis nyugalomra vágyna.

Pornókontroll

Mindkét fiam alsó tagozatos korában látott pornófilmből részletet, a nagyobb egy edzőtársa táblagépén, a kisebb egy évfolyamtársa telefonján. A szülők megtehetnek, és tegyenek is meg mindenféle óvintézkedést, tiltsák le a számítógépekről, kütyükről a korhatáros tartalmakat, beszéljenek otthon bizalmasan, kulturáltan a szexről, a pornótól azonban nem fogják tudni megóvni gyerekeiket. Néhány kattintással vagy egy okostelefonnal bárhol hozzá lehet férni a legdurvább, legextrémebb filmekhez, képekhez, ezért fel kell készítenünk a gyerekünket, hogy mi a teendő ilyen helyzetben. Törő Tímea szerint nem szabad halogatni, elkerülni ezeket a beszélgetéseket.

Meg kell értetni a kamasszal, hogy bármennyire is vonzónak, izgalmasnak tűnik minden ilyen jelenet, mégsem neki való. Nem véletlen, hogy ezeket felnőtt filmeknek hívják, ahhoz, hogy ez ne okozzon károkat, hogy ne ijedjen meg tőle, idősebbnek kell lennie. Érdemes a tinédzsereknek elmondani, hogy a szexet be lehet mutatni szépen, de érzelemmentesen, már-már ijesztően is, lehet, hogy amibe az interneten belefut, az megalázó, megrázó lesz, de egészen biztos híján lesz a szeretet és a szerelem bemutatásának. Szerencsés esetben a kamasz megérti, ahhoz, hogy a szexualitás intimitását, meghittségét a maga valójában élje át, jobb elkerülni az ilyen jellegű előzetes ingereket, mert ezek hamis képet festenek, irreális elvárásokat támasztanak benne.

Túl sok szex túl korán

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top