Aktuális

Drogteszt: csupán 100 millióba kerülne

Kivitelezhető, de minek? Nagyjából ez a vélemény arról a javaslatról, ami először kötelezővé, azóta pedig szabadon választhatóvá tenné a drogtesztet.

Még alig indult be a mémgyár, máris egy módosított “drogtesztes” javaslatról beszélnek. A Kocsis Máté által “bedobott” első verzió még az újságírókat, a politikusokat és a veszélyeztetett korú fiatalokat is kötelező drogtesztre küldte volna. Azóta már arról beszélnek, hogy nem lenne kötelező a teszt, csak szabadon választott, legalábbis gyerekek esetében. A gyerekeknél ugyanis semmilyen jogkövetkezménye nem lehet egy pozitív tesztnek, és az érintetten kívül ráadásul senki nem is ismerheti meg az eredményt.

Szakmaiatlan

De szedjük szét kicsit ezt az ötletet. Ha a törvényeket betartják, már ott megbukna, hogy nem lehet gyerekeket a szülők beleegyezése nélkül tesztelni, és nem túl valószínű, hogy emiatt a  pisiszabály miatt az Alaptörvényt módosítanák. Az azóta puhított verzió szerint a 14 év alatti korosztálynál a szülő kérhetné, 14 év felett pedig egy közösen tett nyilatkozat alapján lehet tesztet végeztetni.

Aztán ott vannak a költségek. Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője a Nők Lapja Cafénak azt mondta, az ötlet főleg emiatt lenne szakmaiatlan: irdatlan összegekbe kerülne, de a haszna ehhez képest elég csekély volna. A patikákban most is kapható gyorstesztek, amik nagyjából 1000-1500 forintba kerülnek, erre ugyanis alkalmatlanok, találati arányuk csupán 4-6 százalék. A gyorstesztek a dizájnerdrogok kiszűrésére sem képesek. Ez tehát eleve szóba sem jöhet.

Irtó drága

“Ha viszont a műszeres vizsgálatokról beszélünk, tudnunk kell, hogy egyetlen gép százmillió forintba kerül, egyetlen vizsgálat pedig nagyjából hatvanezer forintba.” Jelenleg az országban három olyan speciális műszer van, amely viszonylag nagy pontossággal a lehető legtöbbféle, piacon lévő szert ki tudja mutatni, de még így sincs százszázalékos lefedettség.

Mindezek után könnyű belátni: nem túl valószínű, hogy erre gondolt Kocsis, amikor az ötletet bedobta. Zacher szerint ez az összeg amúgy elég lenne arra, hogy a teljes magyar lakosság koleszterin- és vérnyomásmérését, prosztata- és vastagbél-szűrővizsgálatát, valamint méhnyakrák- vagy emlőrák-szűrővizsgálatát el lehessen végezni.

800 ezer alkoholista 20 ezer drogos

Azt már régóta tudjuk, hogy itthon, főleg a fővárosban a 18. életévüket betöltött fiatalok közel fele próbál ki valamilyen tudatmódosító szert. Ez kizárólag a próbára, nem a függőségre vonatkozik. A függők száma húszezer, ebből tízezren marihuánafüggők, ezren heroinisták. A maradék kilencezer az “egyéb” kategóriába esik.

Az alkoholisták száma ezzel szemben 800 ezer. Alkoholbetegségben évente nagyjából 30 ezren halnak meg, kábítószer-használat miatt tavaly nagyjából húszan vesztették életüket, míg kórházba tartós betegség miatt ezren kerültek. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye tehát az alkoholéhoz képest elenyésző.

Ezeket sem ártana végiggondolni akkor, amikor különböző ötleteket bedobunk a köztudatba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top