Aktuális

Kihirdette a kormány, mennyi lesz a minimálbér

Kiderült, mennyi lesz a minimálbér és a garantált bérminimum 2016-ban: az előbbi óránként bruttó 639 forint, az utóbbi 742 forint.

Így alakulnak a minimálbérek  2016-ban: a havibér 111 000 forint, a hetibér 25 550 forint, a napibér 5110 forint, az órabér 639 forint lesz. Ezek bruttó számok, az az összeg, amit a dolgozó kézhez kap, a nettó még ennél is kevesebb lesz. A rendelet szerint a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén havibérnél 129 000 forint, hetibérnél 29 690 forint, napibérnél 5940 forint, órabérnél 742 forint lesz január elsejétől – írja az Origo.

Kihirdette a kormány, mennyi lesz a minimálbér

 Megállapodás nélkül írták alá

A minimálbérről és a garantált bérminimumról december 22-én írtak alá egyezséget a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának résztvevői. Igazából nem született megállapodás, mert a VKF egy tagja, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem értett egyet a tárgyalások során a javaslatokkal, és nem vett részt az aláíráson sem. Így a konzultációs fórumon nem született megállapodás, csupán a tagok többsége írta alá az egyezséget. A szövetség elfogadhatatlannak találja a béreket. Azt is kifogásolták, hogy a munkaadói oldal és a kormány nem rögzítette, hogy a minimálbér nettó értéke 2018-ra érje el a létminimum szintjét.

Itt olvashatsz többet a minimálbérekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top