Aktuális

Németországban akart robbantani három terrorista

Csütörtökön őrizetbe vettek Németországban három feltételezett iszlamista terroristát, akik Düsseldorfban akartak robbantást elkövetni.

A Der Spiegel értesülését megerősítette a  szövetségi legfőbb ügyészség is. Eszerint őrizetbe vettek egy 25, egy 27 és egy 31 éves szír állampolgárt Németország Baden-Württemberg, Brandenburg, illetve Észak-Rajna-Vesztfália tartományában. A terrorista sejt otthonaiban házkutatást tartottak, és kezdeményezték egy negyedik, 25 éves szír állampolgár kiadatását is, Franciaországból.

Németországban akart robbantani három terrorista

A négy férfi az Iszlám Államnak (IÁ) nevezett terrorszervezet nevében robbantott volna Németországban. Egyelőre nincsenek arra utaló adatok, hogy a gyanúsítottak hozzákezdtek volna tervük megvalósításához, mely szerint Düsseldorf belvárosában a csoport két tagja robbanóövvel öngyilkos merényletet hajtott volna végre, majd további merénylők minél több járókelőt próbáltak volna megölni lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel.

Tervüket az hiúsította meg, hogy egyikük február 1-jén Párizsban vallomást tett a francia hatóságoknak. A négy férfi közül kettő 2014 elején, Szíriában csatlakozott az IÁ-hoz. Miután a vezetőiktől azt a megbízást kapták, hogy hajtsák végre a düsseldorfi merényletet, 2014 májusában együtt Törökországba, majd 2015 júliusában szétválva, Görögországon keresztül Németországba mentek.
A csoport harmadik tagját idén januárban szervezték be, és ekkor léptek kapcsolatba a negyedik taggal is, aki már 2014 októberében Németországba érkezett, hogy részt vegyen a merényletben, a robbanóövek elkészítésével. Az illető 2013-ban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak készített robbanóöveket és gránátokat.
A csoport három tagját külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal, a negyediket terrorista szervezet támogatásával is gyanúsítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top