Aktuális

A minisztérium szerint a kirúgott szívsebész miatt halt meg a betege

Székely László ezzel szemben azt mondta, úgy küldték el, hogy még a frissen operált betegeit sem nézhette meg.

Komoly indulatokat kavart hétfőn a parlamentben a Kardiológiai Intézetből múlt héten kirúgott szívsebész specialista ügye – írja a Népszava. Ahogy korábban mi is megírtuk, Székely László egyik 55 éves betege műtétre várva halt meg; a férfinak megrendelték ugyan a beavatkozáshoz szükséges egyedi érimplantátumot, de mire a papírok megérkeztek, már folyamatban volt az orvos elbocsátása.

Az eset kapcsán Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, a kormány feladta az egészségügyet. Feljelentést tett a beteg halála miatt, amiért szerinte Kásler Miklós szakminiszter is felelős, és amíg a miniszterelnök nem lép az ügyben, ő is tettestárs.

Fotó: Europress

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, „Az eset megítélésére a szakmai szervezetek hívatottak”. Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is felszólalt, aki szerint a minisztérium szakértői vizsgálatot rendelt el, és ennek eredménye szerint a kardiológiai intézetben az orvos felmondása miatt kialakult helyzet semmilyen formában nem befolyásolta a beteg halálát.

A vizsgálat szerint a beteget az észlelést követő legrövidebb időn belül meg kellett volna operálni – mondta Gulyás, hozzátéve: ez lehet, hogy jogi értelemben a kórház felelőssége, de az orvosszakmai hibáért az orvost terheli a felelőség.

Székely ugyanakkor a Népszavának szombaton azt mondta, úgy küldték el, hogy még a frissen operált betegeit sem nézhette meg, és a varratokat sem szedhette ki. Volt betegeivel a korábbi titkárnője tartotta a kapcsolatot, aki az új osztályvezetőhöz irányította őket. Többször telefonált az a beteg is, aki műtétre várt, hogy mi lesz vele, mikor jöhet, majd a napokban meghalt. Ő aközött a három beteg között volt, akire kirúgása után külön felhívta a figyelmet, kérte a helyébe lépő új főorvost, hogy nézze át, és ha kell, értékelje újra három beteg kezelési tervét, műtéti programját. Azt nem tudja, hogy a másik két beteggel mi történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top