Aktuális

Elbúcsúztatták a dunai hajóbaleset magyar áldozatait

Hajós szertartáson vettek végső búcsút a Hableány elhunyt kapitányától és matrózától.

Ma délelőtt búcsúztatták a tragikus dunai hajóbaleset két magyar áldozatát, a Hableány sétahajó kapitányát és matrózát a Duna Margit hídhoz közeli szakaszán. A szertartás 11 órakor kezdődött több hajó részvételével, azokon egy időben zajlott a búcsúztatás.

Virágszirmok a Dunában

Az érdeklődők a Margit híd Parlament felőli oldaláról követhették az eseményt. A szervezők a búcsúzni kívánóktól azt kérték, hogy a Margit hídon gyülekezzenek, és kizárólag virágszirmokat szórjanak a vízbe a budapesti hajók közös kürtjelére, amelyet 11.00 és 12.00 óra között adtak le. 

A Hableányt üzemeltető hajózási társaság, a Panoráma Deck saját halottjainak tekinti a katasztrófa két magyar áldozatát. A búcsúztatás során csak a matróz hamvait süllyesztették a Dunába, a kapitány földi maradványait a szertartás után a család magához veszi, majd szűk körben helyezi örök nyugalomra.

Hét másodperc

A Hableány sétahajó május 29-én 21.05-kor a Margit híd közelében, hét másodperc alatt süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, a többiek meghaltak. 65 éve nem volt ilyen súlyos hajóbaleset Magyarországon.

A Duna mélyén fekvő roncs felderítése már másnap elkezdődött, a következő napon pedig már búvárok is lemerültek. A folyó magas és emelkedő vízállása, nagyon erős sodrása, valamint a víz alatti zéró látótávolság iszonyú nehéz és életveszélyes feladat elé állította a magyar búvárokat, akikhez időközben dél-koreai búvárok is csatlakoztak.

A Hableány kiemelése hét órán át tartott (Fotó: Leéb Ádám)

Ahogy csökkent a Duna sodrása, a búvárok napról napra több felderítő munkát tudtak végezni a víz alatt. Elsődleges feladatuk az volt, hogy felmérjék a hajótest helyzetét és állapotát, valamint előkészítsék a roncs kiemelését.

A Hableány roncsát végül június 11-én sikerült kiemelni a Dunából egy hétórás művelet során a Clark Ádám úszódaru segítségével. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak és átvizsgálták a hajótestet. Eközben több holttestet is találtak. Végül nagyon lassan és óvatosan egy uszályra emelték át a hajótestet, amelyet jelenleg Újpesten őriz a rendőrség.

Ez is érdekelhet Megnézem

A Margit hídnál zajló mentőakcióval párhuzamosan a hatóságok a Duna teljes déli szakaszán folytatták az eltűntként keresett emberek felkutatását. Mostanáig 27 áldozat holtteste került elő, már csak egyetlen embert keresnek.

A katasztrófa másnapján a rendőrség őrizetbe vette a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt. A 64 éves férfi nem tett vallomást a baleset körülményeiről, de miután kifizette a 15 millió forintos óvadékot, szabadlábon védekezhet. A hajóbaleset utáni hetekben kiderült, hogy a szállodahajó kapitánya a budapesti tragédia után adatokat törölt a telefonjáról, Hollandiában pedig gyanúsítottként vonták felelősségre egy idén áprilisban történt baleset miatt.

Így történhetett a tragédia

A szakértői vélemények, videó- és hangfelvételek, illetve a Viking feketedobozának adatai alapján mostanra kezdenek tisztulni a Hableány katasztrófájának körülményei. A felvételek alapján nem a Hableány fordult be a Viking elé, hanem az ezer tonnás szállodahajó nekiütközött, majd maga alá gyűrte és felborította a 40 tonnás Hableányt.

A gyanú szerint az ukrán hajóskapitánynak nem volt rádióforgalma az ütközésig, vagyis nem értesítette előzési szándékáról a Hableányt, ami szabálytalan. Az is kiderült, hogy a Vikingen kikapcsolták a radarhoz tartozó közelriasztás hangját. Ez arra szolgál, hogy a radar jelezze, ha érzékeli, hogy valami túl közel kerül a hajóhoz. Vagyis egyelőre úgy tűnik, mintha a Viking nem vett volna tudomást a Hableány jelenlétéről.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top