Aktuális

Budapesten drágább a lakásbérlés, mint Bécsben

Még az osztrák főváros is olcsóbb Budapestnél, ahol az építkezések lassan haladnak, de legalább drága a jelzáloghitel.

Magyarországon nőttek a legjobban a lakásárak Európában – írja az Index a Deloitte tanulmányára hivatkozva, amely az európai lakóingatlanok piacát elemezte. 

A kutatás szerint 2015 óta mindenhol emelkedtek a lakásárak, kivéve Olaszországot, ahol a 2008-as gazdasági válság óta folyamatosan csökkennek. Az elmúlt négy évben Magyarország mellett Csehországban, Lettországban és Portugáliában az európai átlag több mint kétszeresével növekedett a lakások ára. 

Bár az országban Budapesten a legmagasabbak az árak, nem törvényszerű, hogy a főváros legyen a legdrágább (Fotó: Unsplash)

A Deloitte szakértői azt is megvizsgálták, hogy egy éves átlagos bruttó fizetésből mennyi ideig kell egy-egy helyinek dolgoznia, hogy megvehessen egy 70 négyzetméteres új lakást. Magyarországon ez 7,1 évet igényel, de ezzel nem vagyunk Európa élmezőnyében. A cseheknél több mint 11 évig tart összeszedni egy lakásra valót, egy átlagos britnek ugyanez kilenc évébe kerül. 

A legjobb helyzetben a portugálok vannak az EU-ban, ott kevesebb mint 4 évnyi átlagkeresetet kell megtakarítani egy lakás megvásárlásához. 

A kutatás szerint 2018-ban Budapesten átlagosan körülbelül 604 ezer forintos négyzetméteráron adták-vették az ingatlanokat. A bérleti díjak alakulását is megnézték, ezek szerint a vizsgált 46 európai város közül Budapest a 17. legolcsóbb településnek számít. Ezzel szemben, ami a jelzáloghiteleket illeti, Magyarországon a legdrágább ez a konstrukció: míg több nyugati országban kevesebb mint 2 százalékos az ilyen hitelek kamata, hazánkban átlagosan ennek több mint duplája is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top