nlc.hu
Aktuális

Országos ingatlanárak

Ingatlandrágulás: már egymilliós a négyzetméterár Budapesten

Óriási különbségek mutatkoznak az ország régiói között.
eladó lakás

A lakáspiaci élénkülésnek köszönhetően az ingatlanárak is magukra találtak márciusban. Az ingatlan.com elemzése szerint egy nagyon lassú és enyhe áremelkedés kezd kirajzolódni. Országosan az idei első negyedévben 2,7 százalékkal nőttek az árak 2023 első negyedévéhez képest.

Az országon belül még mindig jelentősek a különbségek. Vannak kiemelt régiók a drágulás és az árak felzárkózása szempontjából. Budapesten és Pest vármegye 2,7, illetve 2 százalékos volt az éves áremelkedés. A Dél-Alföldön 4,3, a nyugat-magyarországi térségben pedig 7,7 százalékos áremelkedés ment végbe, ugyanakkor a dél-dunántúli régióban az idei első negyedévben 2,5 százalékos csökkenést láthattunk 2023 első negyedévéhez képest.

Áprilisban fontos mérföldkőhöz érkezett a lakáspiac, mert Budapesten az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió forintot.

Ezen belül a lakásokat 1,05 millió forintos ár jellemzi. Ilyen magas áron még sosem kínálták eladásra a fővárosi lakóingatlanokat. A fővárosban is azonban kiugróan jelentős eltérésekkel számolhatnak a vevőjelöltek: az V. kerületben például 1,57 millió, a I.-ben 1,37 millió, a II.-ban pedig közel 1,3 millió forint az eladó lakások és házak átlagos négyzetméterárai, miközben a XX. kerületben 700 ezer forint alatt vannak.

Berobbant Szeged

A vármegyeszékhelyek piacait nézve az áprilisi árak azt mutatják, hogy Debrecen a legdrágább nagyváros a 800 ezer forintos átlagos négyzetméterárával, Győr és Veszprém következik a sorban 774 ezer és 751 ezer forinttal. Szegeden történt a legjelentősebb változás: 13 százalékkal 746 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak egy év alatt, köszönhetően a városban megjelenő autóipari és hadiipari gyárberuházásoknak.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top