Aktuális

Gyengének ígérkezik az idei almatermés

Az átlagtól akár 35 százalékkal is kevesebb lehet az idei termés.
alma termés

Az idei almatermés 400 ezer tonna alatt lehet, ami a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagterméstől akár 35 százalékkal is elmaradhat – írja az MTI a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közlése alapján.

A szokásosnál jóval gyengébb almatermést a tavaszi fagyok, a júliusi csapadékhiány okozza, valamint az, hogy egyes fajtáknál az átlagoshoz képest nagyobb a szüret előtti gyümölcshullás – magyarázta Apáti Ferenc, a FruitVeB és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) alelnöke.

A szakember azt is hozzáfűzte, hogy a kilátásokat az előző évi kiugró, 900 ezer tonnához közelítő termés is rontotta. A fák nagy termésterhelését követő évben ugyanis visszaesik a várható mennyiség, a tavaszi aszályos időjárás pedig gyengébb virágzást hozott.

Az iparág egész Európában minőségi problémákkal – jégverések, fagykárosodások, napégés, apróbb méret, rosszabb színeződés – küzd az időjárási anomáliák miatt.

Az étkezési alma fogyasztói ára várhatóan 380–500 forint körül alakul majd, továbbá kevesebb áruházlánci akcióra lehet számítani, és akciós alma sem nagyon várható majd kilogrammonként 300 forint alatt.    

(via MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top