Aktuális

„Ha koronavírusra is szűrnénk, azok is eljönnének, akik kockázatosnak számítanak” – így változott a véradás a koronavírus miatt

Olyan hírek terjednek a közösségi oldalakon, amelyek szerint koronavírustesztet végeznek a véradókon. A vérellátó szolgálat és a Vöröskereszt segítségével tisztázzuk a kérdést, és azt is megmutatjuk, hogyan változott a hazai véradás a koronavírus miatt, és miért van most különösen nagy szükség a véradókra.

Alaposan felforgatták a magyarországi véradások szervezését a koronavírus-járvány, és a miatta elrendelt megelőző intézkedések. Március 11-én az egész országra kiterjedő veszélyhelyzetet rendeltek el, bezártak az egyetemek és főiskolák, hétfőn pedig az általános- és középiskolák sem nyitottak ki, megpróbálnak online oktatásra átállni. Eközben egyre több cég utasítja a dolgozóit az otthoni munkavégzésre, ahol csak lehet, igyekeznek home office-ban dolgozni.

Egy férfi vért ad az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A munkahelyi és az iskolai véradásokról származik a beérkező vérmennyiség jelentős része (Fotó: MTI/Mónus Márton)

„Az iskolabezárás és a céges home office miatt az elmúlt napokban sorozatban mondták le a kihelyezett véradásokat, ma már egyáltalán nem is szerveznek nyilvános eseményeket” – mondta az nlc.-nek Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradás-szervezésért felelős szakmai vezetője. De nincs véradás a plázákban, hipermarketekben és a nagyobb rendezvényeken sem, hiszen már korábban betiltották a 100 főnél nagyobb tömegrendezvényeket, hétfő éjféltől pedig minden nyilvános rendezvényre kiterjed a tilalom. Mindez azért nagy baj, mert a munkahelyi és az iskolai véradásokról származik a beérkező vérmennyiség jelentős része, Budapesten nagyjából a fele.

„A munkahelyi véradások lemondása után a céges kapcsolattartókat arra kértük, értesítsék a dolgozókat, hogy egyénileg menjenek el vért adni. Ugyanezt kérjük a felsőoktatásban tanulóktól is, ők a lakóhelyük közelében kereshetnek fel egy véradóhelyszínt”

– mondta a Vöröskereszt szakembere.

Kikérdezik a véradásra jelentkezőket

Ma már zömében csak vérellátó intézetekbe hirdetnek véradást, és a koronavírus miatt több szigorítást is bevezettek:

  • Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik.
  • Akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be.
  • Amennyiben a külföldi terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, úgy ismét lehet jelentkezni véradásra.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a véradás helyszínére érkezőket még azelőtt kikérdezik, jártak-e külföldön, hogy belépnének abba a helyiségbe, ahol a véradás zajlik. Mivel sem a Vöröskereszt, sem a vérellátó szolgálat nem hatóság, csak abban bízhatnak, hogy az emberek igazat mondanak, és így a véradóterembe nem juthat be fertőzött személy. A véradó minden esetben nyilatkozik, amit aláírásával igazol, ezzel az általa rögzített válaszokért felelősséggel tartozik.

„A véradók rendkívül jó szándékú emberek, soha nem találkoztunk még olyannal, hogy szándékosan elhallgattak volna valamit a véradáson, ráadásul eleve segítő szándékkal érkeznek”

– mondta Váradi Mariann.

Koronavírusra nem szűrik a véradókat

A közösségi oldalakon több olyan posztot is olvasni, amelyekben azt állítják, hogy a véradókat – más ismert kórokozók mellett – új koronavírusra is szűrik. Néhányan egyenesen azt tanácsolják, hogy aki attól tart, hogy elkapta a vírust, menjen el vért adni. Sőt, olyanról is hallottunk, hogy valaki gyerekfelügyeletet szeretne vállalni, és milyen jól jönne neki, ha a véradáson kapna egy negatív eredményű tesztet.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese cáfolta ezeket a híreket:

Nem szűrjük a véradókat az új koronavírusra, mert a vérkészítményekkel nem vihető át a koronavírus. Egy cseppfertőzéssel terjedő betegségről van szó.

Mint mondta, a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatos személyeket azért kell távol tartani a véradásoktól, hogy egymást, illetve az egészségügyi személyzetet ne fertőzhessék meg. A véradásra jelentkezők kikérdezése során már nemcsak a külföldi tartózkodásra kérdeznek rá, hanem a tünetekre, illetve arra is, hogy az illető találkozott-e fertőzött személlyel, vagy olyannal, akiről később kiderült, hogy elkapta a vírust.

Egy férfi vért ad az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Nem szűrjük a véradókat az új koronavírusra, mert a vérkészítményekkel nem vihető át a koronavírus (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az persze előfordulhat, hogy véradó nem járt külföldön, és arról sincs tudomása, hogy koronavírusos személlyel találkozott volna, mégis elkapta a vírust. Volt ilyenre már példa az eddigi magyarországi koronavírus-fertőzöttek között. Ennek az eshetőségét Nagy Sándor sem zárja ki, de szerinte a mostani óvintézkedéseknél nem lehet többet tenni a véradásokon, egyik országban sem szűrik koronavírusra a véradókat.

„A vérellátás célja jelenleg nem a lakosság járványtani szűrése. Ha koronavírusra is szűrnénk, valószínűleg sokkal többen eljönnének olyanok, akik kockázatosak a fertőzés szempontjából, és meg akarják vizsgáltatni magukat. Pontosan őket szeretnénk távol tartani a véradásoktól”

– mondta a vérellátó főigazgató-helyettese.

Az operatív törzs hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt arról, hogy a véradókat nem szűrik koronavírusra. Ő azzal indokolta ezt, hogy az első teszt alapján nem lehet biztosan állítani, hogy nem fertőzött az illető.  

Elhalasztják a nem sürgős műtéteket, újratervez a vérellátó 

Nagy Sándor szerint az igazi kockázatot az jelenti a vérellátásban, ha nem lesz elég véradó. Csak erre a hétre annyi véradást mondtak le, hogy gyakorlatilag egy átlagos hétköznap országos vérigénye kiesett.

Ez nagyjából 1300 véradót jelent. Az Országos Vérellátó Szolgálat számolt ezzel a csökkenéssel, ezért kérte a kórházakat már a múlt héten, hogy a nem sürgős műtéteket halasszák el.

A vérellátó egy átlagos napon 1500 egység vérkészítményt ad ki a kórházaknak. Az életmentő és a sürgős beavatkozásokhoz nagyjából 900-1000 egységre van szükség naponta, és 1200-ra, ha a nem azonnali, de néhány héten belül szükséges operációkat is hozzávesszük. A vérellátónál ezért most újratervezés zajlik, a következő napokban fogják pontosan látni, hogy mennyi vért igényelnek a kórházak, hányan adnak vért, beáll-e egy egyensúlyi állapot, vagy további intézkedésekre van szükség.

Foglalj időpontot, és adj vért!

A koronavírus miatt megváltozott szabályokról a véradások helyszínein is kifüggesztenek tájékoztatókat a napokban. A véradás előtti kikérdezésnél a dolgozók nem viselnek védőfelszerelést, de testi kontaktus nélkül, a 1,5-2 méteres távolság betartásával végzik a munkájukat.

Fontos újítás, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján már időpontot is lehet foglalni egyes véradásokra, ezzel is igyekeznek minimalizálni az egyszerre jelen lévő emberek számát. De továbbra is lehet időpontfoglalás nélkül vért adni.

Nagy Sándor szerint a véradásokon dolgozók azért sem viselnek maszkot vagy védőöltözetet, mert ezzel is azt üzenik, hogy a véradás biztonságos. Aki pedig bármilyen szempontból kockázatosnak minősül, azt be sem engedik a véradás helyszínére. Ezért mindenkit arra kér, hogy ha megfelel az új előírásoknak, akkor véradással segítse a hazai betegellátást.

Az aktuális véradások időpontjait az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján találod meg.

További híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top