Aktuális

Orbán Viktor: „Hétfőtől bezárnak az iskolák”

Maradjanak otthon a gyerekek, de ne a nagyszülők vigyázzanak rájuk – üzente a miniszterelnök a koronavírus kapcsán, miután bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák.

Csak az igazgatók járnak iskolába hétfőtől, a tanulók nem: ők tantermen kívüli oktatásban vesznek részt, otthonról, digitális eszközökkel – döntött a kormány. Orbán Viktor kormányfő azt kérte a szülőktől, hogy ne a nagyszülőkre bízzák az otthonmaradó gyerekek felügyeletét, mert az idősebb korosztályt veszélyezteti leginkább az új koronavírus.

A miniszterelnök bejelentette, hogy tíz akciócsoportot állított fel a koronavírus elleni harcban, lesz olyan is, amelyik a gazdaság újraindításával foglalkozik majd.

Felépítenek egy járványügyi mobilkórházat, van 22 millió pár kesztyű, rendelkezésre áll 1,2 millió sebészi maszk és érkezik még 1 millió.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy altató- és lélegeztetőgépből is 2-2 ezer van az országban, de rendeltek újabbakat, így tízezres megbetegedésekkel is meg tud birkózni a magyar egészségügy. A kormányfő megjegyezte, hogy nem hetekre, hanem hónapokra kell felkészülni a járvány kapcsán. A döntéseket kormányrendeletek rögzítik majd.

Sokáig kérdéses volt az iskolabezárás

Magyarországon a hét közepe óta az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként reagál a kormány a koronavírusra. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délután bejelentette, hogy Magyarország teljes területén rendkívüli jogrend lép életbe, ennek okán a felsőoktatási intézményekben intézményi látogatási tilalmat rendeltek el. A szülőket azóta foglalkoztatja, hogy az általános, illetve a középiskolákra miért nem vonatkozik ez a kitétel. Péntekre viszont sok minden változott, az iskolák önálló akciókba kezdtek: egy budapesti, alapítványi gimnáziumból közel 450 diákot küldtek haza, a szintén fővárosi Trefort gimiből pedig egy osztályt.

Az operatív törzs által péntek délután 16 órára meghirdetett sajtótájékoztatón (ami eleve közel fél órás csúszással kezdődött, cserébe pontban 17 órakor véget ért) alig érintették az iskolák bezárásával kapcsolatos témát, 18 óra előtt nem sokkal viszont Gulyás Gergely bejelentette, hogy az összes parlamenti frakció, vagyis a Fidesz és a KDNP is indokoltnak tartja az iskolák bezárását a koronavírus-járvány miatt, és hogy erről 24 órán belül döntenek. 

 

Orbán Viktor / Fotó: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor / Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hírek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top