Aktuális

„Új szintre lépett a koronavírus Magyarországon”

Pozitív hír, hogy egyelőre nincs olyan egészségügyi dolgozó, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatójának összefoglalója.

Az operatív törzs március 16-án 16.14-kor tartotta sajtótájékoztatóját a hazai koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Az eseményen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília, országos tisztifőorvos mondta el a legfontosabb tudnivalókat és válaszoltak a sajtó kérdéseire. 

„Új szakasz előtt áll a járvány Magyarországon – figyelmeztetett Müller Cecília. – A járvány Magyarországon új szintre lépett. A következő napokban a fertőzés egy újabb szakaszát érjük el. Az első szakasz befejeződött, ebben a szakaszban egyedi megbetegedések fordultak elő és kis közösségekben adták tovább a fertőzést az érintettek.”

Az országos tisztifőorvos elmondta, a koronavírus-járvány következő szakaszában már nem lehet megmondani, hogyan történt a fertőződés, ki kitől kapta el a vírust. A tisztifőorvos ezt a szakaszt az influenzajárványhoz hasonlította, elmondva, hogy ilyenkor a fertőzés forrása nem minden esetben fellelhető. 

lakatos tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

„Az élet nem lesz olyan, mint ahogy megszoktuk”

Müller Cecília figyelmeztette a lakosságot, hogy az előttünk álló időszakban igyekezzenek a minimumra csökkenteni a személyes találkozókat, aki csak teheti, maradjon otthon. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a koronavírus kiemelten veszélyes lehet az idősebb generációkra, ezért ők azok, akiknek a leginkább otthon kellene maradnia. Ideális esetben a családok gondoskodjanak róluk, de akinél ez nem megoldható, azok a helyi önkormányzatokhoz fordulhatnak segítségért. 

„Ne menjenek az orvosi rendelőbe, ha nem muszáj” – tette hozzá Müller Cecília, hozzátéve, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, telefonon forduljon orvoshoz, ne a rendelőben üldögéljen. A szakember hangsúlyozta, a koronavírussal kapcsolatban csak hiteles forrásokból tájékozódjanak az emberek. A személyi higiénia betartását is kulcsfontosságúnak nevezte, különös tekintettel az alapos és rendszeres kézmosásra és a tüsszentési etikett betartására, otthon pedig a gyakran használt felületek rendszeres tisztítására. 

„Akik külföldről jönnek haza: ha megtehetik, két hétre vonuljanak önkéntes karanténba, de a járvány szempontjából érintett országok esetén a hatósági karantén bevezetésére van szükség” – mondta el Müller Cecília a sajtótájékoztatón.

Az országos tisztifőorvos után Lakatos Tibor ismertette a környező országokban ismertté vált esetek számát – Csehországban már 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában 61 – majd beszámolt az új rendelkezésekről, korlátozásokról. 

Mostantól a vendéglátóhelyek csak rövidebb ideig, délután 15 óráig tarthatnak nyitva, 15 órától reggel 6 óráig az ilyen helyiségekben legfeljebb az alkalmazottak tartózkodhatnak. A 15 órai zárás nem érinti az élelmiszert, vegyi árut és higiéniai termékeket árusító üzleteket, a gyógyszertárakat, dohányboltokat és üzemanyagtöltő állomásokat. 

Betiltják a zenés-táncos rendezvényeket és ezeken a helyszíneken a gyülekezést is. Lakatos Tibor hozzátette: a korlátozás nem érinti a vallási szertartásokat, a polgári házasságkötéseket és a temetéseket. 

A sportrendezvényeket mostantól nézők nélkül tartják meg – noha több sportág már jelezte, hogy a jelenlegi helyzetben elhalasztanak vagy törölnek több rendezvényt is. Bezárják a színházakat, mozikat, múzeumokat, közgyűjteményeket és közösségi színtereket. 

Lakatos Tibor arra figyelmeztetett, hogy a karanténszabályok megszegése ugyan csak szabálysértésnek minősül, de ennek ellenére 500 000 forintos pénzbüntetést kap az, aki ezt megteszi. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint eddig 40 olyan embert ellenőriztek a rendőrök, akik nem tartották be a hatósági karantén szabályait.

Az új rendelkezések értelmében regisztrálják az egészségügyi szakképzésben részesültek és az ez irányú nappali oktatásban részt vevők adatait, hogy szükség esetén bevonhatók legyenek az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe. 

Lezárt határok, összeomló koronavírus-oldal

A legújabb kormányzati rendelkezések értelmében lezárják Magyarország határait a külföldiek előtt: a légi, vasúti, vízi és közúti határátkelőkön ma éjféltől csak a magyar állampolgárok léphetnek be, illetve a magyar állampolgárok esetlegesen más állampolgárságú szülei és házastársai, amennyiben van tartózkodási helyük vagy engedélyük. Lakatos Tibor ezzel kapcsolatban azt mondta a rendőrségnek és az idegenrendészeti főigazgatóságnak megvannak a szükséges eszközei ennek ellenőrzésére. 

Az operatív törzs vezetője beszélt arról is, hogy a koronavirus.gov.hu címen elérhető központi tájékoztató weboldal nemrég a nagy terhelés miatt elérhetetlenné vált, vizsgálják, hogy szándékos cselekmény hozzájárult-e a hibához. 

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, ahogy a fertőzöttek száma nő, úgy fogják bekapcsolni az ellátásba a vidéki kórházak infektológiai osztályait. Az országos tisztifőorvostól azt is megkérdezték, hogy állnak a vérkészletek, különösen, hogy az interneten terjedő pletyka szerint véradáson kell részt venni, ha valaki koronavírus-tesztet szeretne, mert azt ilyenkor elvégzik.

Müller Cecília erre azt mondta válaszként, hogy a halasztható műtétek eltolása miatt várhatóan csökken majd a vérkészítmények iránti igény. Ami a pletykát illeti, az országos tisztifőorvos rámutatott, hogy a vérkészítményeket teljesen más módon vizsgálják, mint a koronavírus-teszteket. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a lappangási idő végéig felesleges a szűrés, mert egy esetleges első negatív minta után is jelentkezhet a betegség. 

Ami az egészségügyi dolgozókat illeti, Müller Cecília elárulta, hogy közülük többen is karanténban vannak, mert szoros kapcsolatban voltak fertőzöttekkel, azonban az eddigi első laborvizsgálatok negatívak lettek, magyarul, jelenleg még nincs olyan orvos vagy ápoló Magyarországon, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak volna meg. 

További híreink a koronavírus témájával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top