Aktuális

Kamu fertőtlenítés, nem létező gyorsteszt – ezek a csalók legújabb trükkjei a koronavírus-járvány idején

Alkalmazkodtak a helyzethez a csalók, és a koronavírus-járványt kihasználva próbálják meg átverni az embereket. Mutatjuk a trükkjeiket.

A koronavírus-járvány idején már nemcsak a fertőzés veszélyezteti az időseket, hanem az is, hogy a csalók alkalmazkodtak a krízishez, és a koronavírussal kapcsolatos kamu történetekkel próbálnak meg pénzt kicsalni a jóhiszemű emberektől. Mostanra már elég változatos módszerekkel dolgoznak, összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy senki ne dőljön be nekik.

Unokázás járvány idején

Az unokázós csalók már eddig is mindenféle kamu indokkal hívták fel az időseket, hogy magukat az unokának vagy más hozzátartozónak kiadva pénzt csaljanak ki. A koronavírus terjedésével változtattak a meséjükön, és mostában olyan sztorival telefonálnak az időseknek, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük.

Bár az indok más, a forgatókönyv általában ugyanaz, valakit elküldenek a kicsalt pénzért. Ennek a trükknek egy másik változata, amikor a csalók kórházi dolgozónak adják ki magukat, és azt hazudják, hogy az illető hozzátartója elkapta a vírust, és ki kell fizetni az orvosi ellátás költségeit.

Az átverős webáruházban mindig kapható szájmaszk

A járvány miatt szinte lehetetlen beszerezni arcmaszkot, kesztyűt, fertőtlenítőt és más orvosi segédeszközöket, és sajnos ezt ki is használják a csalók. A neten, a Facebookon és kéretlen levelekben kínálják a hiánycikknek számító termékeket. Aztán persze a gyanútlan vásárló semmit sem kap, futhat a pénze után. A spamekben ráadásul már nem „külföldiül”, hanem ékes magyar nyelven, hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat.

Valódinak látszó, kamu webáruházban kínálnak szájmaszkot (Forrás: ESET blog)

Valódinak látszó, kamu webáruházban kínálnak szájmaszkot (Forrás: ESET blog)

A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. Az ilyen helyzetek sajnos nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, ezért a felhasználóknak még jobban oda kell figyelniük az internetes vásárlások során – figyelmeztet az ESET antivírus blogja. A Sky News értesülései szerint egyébként a maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek.

Ugyanez pepitában, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében adnak telefonon tájékoztatást, majd egyből fel is kínálják, hogy bizonyos összegért cserébe megrendelhető egy megfelelő védettséget nyújtó, maszkot és fertőtlenítőszert tartalmazó csomag. Pedig a WHO egyáltalán nem árul termékeket, sem telefonon, sem más formában. Ebben az ügyben már két bejelentést kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányság, ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Kamu fertőtlenítés, nem létező gyorsteszt

De nemcsak telefonon vagy az interneten próbálkoznak a csalók, az ország több pontjáról jelentették, hogy fehér köpenyben próbálnak megtéveszteni idős embereket a saját otthonukban. Fehér ruhában kopogtatnak be hozzájuk, és valamilyen hivatalos szervet emlegetve akarják fertőtleníteni a lakást. Őket semmiképp se engedjük be, mert csak ki akarják fosztani az embert.

Ugyanez a célja annak a módszernek is, amikor koronavírus-gyorstesztet szeretnének végezni az otthon lévő idős emberen. Amíg az egyik csaló elvégzi az állítólagos tesztet, addig a többi kirámolja a lakást. Fontos tudni, hogy nem létezik otthoni gyorsteszt a koronavírus kimutatására. Csak akkreditált laboratóriumban végeznek teszteket, házhoz nem viszik, és sem a drogériákban, sem az interneten, de még a patikákban sem kapható. Aki ilyet kínál, az csaló.

VIGYÁZZATOK!!! SAJNOS ELKÉPZELHETŐ!!!"Kedveseim, (nem kamu), itt az új időseket felültető példa, barátnőm anyukáját…

Közzétette: Terézia Czeglédi – 2020. március 16., hétfő

Trükkös weboldalon gyűjtenek a Vöröskereszt nevében

Érdemes vigyáznia annak is, aki a Magyar Vöröskeresztnek szeretne adományozni, mert létezik egy megtévesztő honlap. Az Index írt arról, hogy a Koronavírus.hu (így, hosszú í-vel) weboldalon csupán hat mondat olvasható a fertőzés megelőzésével kapcsolatban, majd az szerepel a lapon, hogy a Vöröskereszt gyűjtést hirdet, illetve feltüntetik a humanitárius szervezet tájékoztató oldalát is. Ezek a linkek valóban a Vöröskereszt honlapjára visznek, de ők semmilyen kapcsolatban nem állnak a site fenntartójával.

A Vöröskereszt gyűjtéséről szóló linkek tényleg a szervezet oldalára visznek, de alatta teljesen másra kérnek pénzt a megtévesztő weboldalon

A Vöröskereszt gyűjtéséről szóló linkek tényleg a szervezet oldalára visznek, de alatta teljesen másra kérnek pénzt a megtévesztő weboldalon

Az igazi okosság viszont csak ezután jön: az oldalon van egy „Hozzájárulás a weboldal fenntartásához” című rész, ahol euróban lehet adományozni. Ötezer euró a kijelölt cél, de ezek a felajánlások már az oldal tulajdonosához kerülnek. Igaz, azt feltüntetik, hogy a pénzből több információt szeretnének megosztani a weboldalon, és fejlesztenék a szerverüket is, a tartalom nélküli oldal adománygyűjtése minimum megtévesztő, és átverheti a figyelmetlen netezőket.

Nagyban is beindult a csalás

A járványhelyzet miatt kialakult eszközhiányt kihasználó csalók között vannak olyanok is, akik nagyban utaznak. Pár napja a rendőrök elfogták a Magyarországon élő, hondurasi állampolgárságú W. H. Norlant, aki egy magyar vállalat adataival visszaélve, hatalmas mennyiségű, 220 millió szájmaszkot ígért egy amerikai cégnek. (Azt csak mi jegyezzük meg, hogy a mostani helyzetben már annak is örülnek a kormányok, ha pár százezer maszkot tudnak venni valahonnan.)

Miután a cégtulajdonos átutalta a megbeszélt összeget, személyesen is találkoztak Budapesten, de az eladó további 27 ezer dollárt kért. Az amerikai ekkor fogott gyanút, és a következő találkozóra már a rendőrséggel érkezett. A rendőrök elfogták a 35 éves férfit, és intézkedtek a kicsalt 30 millió forintnak megfelelő valuta lefoglalásáról.

47 rendőrségi eljárás indult

Eddig 47 eljárás indult a járvánnyal összefüggésben, ebből 8 csalás elkövetésének gyanúja miatt – közölte az nlc. érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság. Az eljárások során a rendőrség 22 embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük egy személyt csalás gyanúja miatt.

A vizsgált bűncselekmények esetében a sértetteket a csalók telefonon hívták fel, és egészségügyi csomagot, fertőtlenítőszert, védőfelszerelést vagy koronavírustesztet ajánlottak nekik megvételre.

A koronavírussal kapcsolatos álhírek miatt eddig összesen 21 esetben indult eljárás.

Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, Garamvölgyi László is figyelmeztetett a visszaélésekre. Az MTI-nek azt mondta: jellemzően vidéki kistelepüléseken jelentek meg a házaló csalók, akik nemhogy silány minőségű árut, bóvli termékeket próbálnak eladni az embereknek, de ezek az áruk akár veszélyesek is lehetnek az egészségre. A házalók nem árulhatnak védőeszközöket, fertőtlenítő szereket, maszkokat, kézfertőtlenítőt, gyógyszereket, ezeket kizárólag az állami egészségügyi ellátórendszerből, illetve megfelelő minősítésű üzletekből, áruházakból vásároljunk. Ezért azt kérik mindenkitől, hogy ne álljon szóba a házalókkal, ne vásároljon tőlük, hanem értesítse a rendőrséget, ha ilyen jelenséggel találkozik.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Neil Hall)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top