nlc.hu
Aktuális
Mi már tudjuk: így fog működni a májusban induló tömeges online nyelvvizsga

Mi már tudjuk: így fog működni a májusban induló tömeges online nyelvvizsga

Amint negyvenkét napja életbe léptek a kijárási korlátozások, az elsők közt zártak be a hazai nyelviskolák és nyelvvizsgaközpontok. Míg az érettségi továbbra is „offline” zajlik majd, közel 35 ezer diák hamarosan otthonról, online fog nyelvvizsgázni. Mondunk mindent, amit az új, kísérleti rendszerről tudni kell.

‘Ami nem tilos, azt szabad’ – a nyelvvizsgázás intézményét a járványhelyzet idejére itthon lényegében senki sem tiltotta be. Ugyanakkor, miután az akkreditált vizsgahelyszínek több mint kilencven százalékban középiskolákat és felsőoktatási intézményeket (amelyek mind bezártak a járvány idejére) jelentenek, gyakorlatilag teljesen ellehetetlenült a hagyományos nyelvvizsgáztatás lehetősége. És egyébként is, melyik nyelvvizsgaközpont akarna most felelőtlenül nagy tömegeket mozgatni, tudván, hogy egy átlagos hazai nyelvvizsgán akár nyolcszáz diák is megjelenhet egyszerre ugyanazon a helyszínen, nem beszélve a hozzájuk tartozó nyolcvan-száz fős levezetői, tanári csapatról.

Emellett a kormány a kijárási korlátozások idejére lehetővé tette, hogy otthonról bárki online nyelvvizsgát tegyen. Erre korábban itthon nem volt példa, a döntéshozók viszont nem szerették volna, hogy a járvány miatt bármi hátrány érje a továbbtanulást tervezőket. Az erről szóló, április 10-én megjelent kormányrendelet azt a könnyítést is bevezette, hogy a mostani felvételi során a „fél” nyelvvizsgát teljes teljesítésnek veszik. Vagyis ha valakinek csak az írásbelije vagy csak a szóbelije sikerül, megkapja a teljes nyelvvizsgáért járó többletpontokat az idei felvételi pontszám kiszámítása során.

Így jelenleg országszerte több mint tízezer diák várja, hogy letehesse a nyelvvizsgát: ők még a kijárási korlátozások bevezetése előtt leadták a jelentkezésüket. Az idei nyári felvételiket megelőzően további 25 ezer jelölt szeretne vizsgát tenni még az idei tavasz-nyári szezonban – tudtuk meg Rozgonyi Zoltántól, az Euroexam International vezetőjétől. Vagyis a most érettségizni készülők (mintegy hetvenezer diák) fele bizonyítana hamarosan.

Az alaphelyzet és a változások

  • 2005 óta a nyelvvizsga nem váltja ki a nyelvi érettségit: a sikeres nyelvvizsga után nem jár automatikusan emelt szintű nyelvi érettségi, ahogy az azzal járó emelt felvételi pontszám sem.
  • Ma egy B2-es középfokú nyelvvizsga 28 plusz pont a felvételin, egy C1-es felsőfokú nyelvvizsga pedig plusz 40.
  • Továbbra sem kötelező követelmény a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételinél. Az egyetemi és főiskolai szakok nagyjából felére viszont minimum csak egy B2-es szint nyelvvizsga birtokában lehet bekerülni.
  • Most akkor is a komplex nyelvvizsgáért járó pontot kapjuk, ha csak az egyik, az írásbeli vagy a szóbeli fele sikerülne (vagyis egy fél, például csak írásbeli B2-es nyelvvizsga is ugyanúgy megadja a 28 pontot).
  • Mindez csak az idei nyelvvizsga-, érettségi- és felvételiszezonban érvényes. Ha valaki most szerzi meg a nyelvvizsga egyik felét, de csak jövőre vagy azután érettségizik és felvételizik, már nem élhet a lehetőséggel.
  • Az Euroexam International felmérése alapján a most vizsgázó diákok kétharmada biztosra megy, és a közeljövőben komplex nyelvvizsgát tenne, és a részvizsgát csak 26,3 százalék választaná.
  • Amennyiben sikeres emelt szintű nyelvi érettségit tesz valaki, az érte kapott bizonyítványt a jogszabályok értelmében Magyarországon egyenértékűként fogadják el egy középfokú akkreditált nyelvvizsgával. Ám ez nem jelenti azt, hogy az illető ezzel automatikusan akkreditált nyelvvizsgapapírt is kap.
  • Így továbbra is érdemes különálló, akkreditált nyelvvizsgát szerezni, mert ki tudja, meddig él, mikor változik az említett szabályozás, továbbá külföldön az érettségit nem tekintik egyenértékűnek a nyelvvizsgával, az utóbbi bizonyítványát külön is elkérhetik.
  • Az idei, jelen pillanatban is május 4-re tervezett érettségik során a nyelvi tárgyakból is csak írásbeli vizsga lesz közép és emelt szinten is.
  • A nyelvvizsgaközpontok az online vizsgák során ugyanúgy komplex, írásbelit és szóbelit is magába foglaló nyelvvizsgákat tartanak.

Csalásmentes online nyelvvizsga: kivitelezhető?

Most a nagyobb hazai nyelvvizsga-központok – köztük az Euroexam, korábbi nevén Rigó utcai – ma ELTE Origó Nyelvi Centrum és az iTolc – épp nagy erőkkel készíti elő a tömeges otthoni nyelvvizsgáztatás lehetőségét, amelyhez napokon belül várják az oktatási kormányzat engedélyét. „Szerintem napokon belül megkapjuk, mert mindhárman megfelelünk a követelményeknek, például rendelkezünk akkreditált számítógépes vizsgával” – mondja a szakember. Elmondása szerint egyikük sem ma kezdte a kísérletezést az online vizsgákkal, vagy legalábbis azzal, hogy online elemeket emeljenek be a hagyományos vizsgafolyamatba.

Így fog működni májustól az online nyelvvizsga

Fotó: MTVA/Bizományosi, Faludi Imre

„Az eszközök, amelyek ahhoz kellenek, hogy ellenőrzötten végezzék a nyelvvizsgákat, és ne lehessen összevissza csalni, mind rendelkezésre állnak. Például a gépelésből és az egérhasználatból ún. digitális ujjlenyomatot vevő szoftvert sem most programozták le, ahogy a személyi igazolványt beolvasó és az online webkamerás arcfelismerő rendszereket sem most fogja a Rigó utca vagy az Euroexam a szoftvermérnökökkel megterveztetni. Ezeket már mind kipróbáltuk, többször teszteltük, és meglepően jól működnek” – emeli ki Rozgonyi.

Így a feladat most sokkal inkább az, hogy a vizsgahelyek integrálják a rendelkezésre álló, külön-külön bevált eszközöket úgy, hogy azok tömeges, több tízezres nagyságrendben, „élesben” se mondjanak csődöt. „Aki járt már nyelvvizsgán, látta, hogy a levezető stáb ilyenkor egy szigorú, feszes forgatókönyv alapján dolgozik, mindenki pontosan tudja, hogy melyik percben hova kell irányítani a vizsgázókat, óramű-pontossággal mit kell ellenőrizni, melyik feladatot felolvasni, dolgozatlapot kiosztani, beszedni… Most ezt kell ugyanilyen precizitással az online térbe átemelni” – magyarázza az Euroexam vezetője.

A diákok lelkesednek az ötletért

Tízből kilenc magyar nyelvtanuló szívesen vizsgázna online, és ehhez rendelkezésre állnak a kellő otthoni eszközei – derült ki egy felmérésből, ami április 14-e és 19-e között zajlott 3140 nyelvtanuló megkérdezésével.

  • A diákok 62 százaléka szerint a jelenlegi járványhelyzetben mindenki számára az online forma lenne a legjobb megoldás.
  • 32 százalékuk számára fontos szempont, hogy ez ne térjen el a már megismert nyelvvizsgától, amire eddig készültek.
  • Harmaduk lényegesnek tartja, hogy a számítógépes vizsga előtt kellő segítséget kapjon annak megismeréséhez és gyakorlásához
  • 78 százalékuk háztartásában van olyan laptop, amelyben van beépített webkamera és mikrofon, további 10 százalék pedig olyan asztali gépet tudna használni, amelyhez külső webkamera és mikrofon csatlakozik.
  • a diákok 93 százaléka egyszerre kettő, kamerával rendelkező eszközt, kamerás-mikrofonos számítógépet és kamerával ellátott mobiltelefont is tudna használni, ha az otthoni nyelvvizsga ezt megkövetelné.

Hogy néz majd ki az online nyelvvizsga?

Olyan nyelvvizsga korábban is létezett, ahol a résztvevők – akárcsak a KRESZ-teszt esetében – egy számítógépekkel teli teremben online töltik ki a teszteket, a szóbelin pedig a mesterséges intelligencia teszi fel a kérdéseket, majd rögzíti a diák válaszát, amit később egy tanárokból álló biztonság értékel. Rozgonyi Zoltán a mostani rendkívüli karanténnyelvvizsgákat kollégáival némileg máshogy tervezi. Mint mondja, a vizsgának mindenek előtt egy webkamerás beazonosítással kell kezdődnie. Ilyenkor az arcfelismerő szoftverek az igazolványképet összevetik a virtuális sziluettel. Ezt követően végig felvétel készülne a vizsgázóról, miközben a webkamerán az arcfelismerő szoftver valós időben is ellenőrizné, hogy még mindig ugyanaz az arc látható-e a kamera előtt. Amennyiben problémát érzékel, ezt azonnal jelzi a virtuális teremfelügyelőknek. Majd a a rendszerek utólag is végigfuttatják, elemzik a vizsgázókról egyénileg készült, teljes felvételeket. Mindezek mellé egér-és billentyűzetmozgást érzékelő szoftvereket is be lehet vetni a csalások kiszúrása érdekében, ahogy a webkamera mellett kérhetik a vizsgázóktól, hogy egy másik szögből mobiltelefonnal is végig élőben közvetítsenek.

Így fog működni májustól az online nyelvvizsga

Képünk illusztráció – Fotó: Omar Marques/Getty Images

Mikor indulnak az online nyelvvizsgák?

Ezeket a rendszereket vélhetően a járványtól függetlenül is bevezették volna: ennek most egy hatalmas hajrával elébe vágnak. Persze ennek megvannak a maga kockázatai. Amennyiben kiderül, hogy mégsem működnek, vagy utólag bebizonyosodik, hogy tömeges nyelvvizsgacsalás történt, azzal teljes vizsgaeseményeket kellene megsemmisíteni, ami felborítaná a felvételik menetét, ahogy feleslegesen büntetné a becsületes diákokat is. 

„Ezért is kell a rendszer egészét, a vizsgák tisztaságát központilag is ellenőrizni, nem csak a nyelvvizsgaközpontokra bízni” – mondja Rozgonyi, aki ezen a téren is számít az oktatási kormányzatra. A szakember szerint így legkorábban május elején indulhatnak az online vizsgák. Jelentkezni legalábbis már lehet. Bárki is adja be most a jelentkezését, számítson rá, hogy május első felében először kisebb létszámokkal zajlanak majd a tesztek. Majd mire véget ér az írásbeli érettségi, és lezajlott a „próbaüzem”, remélhetőleg május második felétől június közepéig a vírus helyett az online nyelvvizsgák lépnek majd a tömeges szakaszba.

Még több érettségi 2020-infó az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top