Aktuális

Donald Trump a koronavírus ellen hatástalan gyógyszert szedi

Az USA elnökét nem igazán érdeklik a tudományos tények, főleg akkor nem, ha az ellenlábasai mondják.

A hidroxiklorokin nevű gyógyszert eredetileg a malária és a lupusz kezelésére használják, idén márciusban azonban elterjedt a hír, hogy a vegyület esetleg hatásos lehet a koronavírus kezelésére is. Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, később kiderült, hogy nem sikerült bizonyítani a hidroxiklorokin covid-19 elleni hatékonyságát. Áprilisban már kifejezetten azt írták a szakértők a szerről, hogy az nem, hogy nem használ, de akár káros is lehet az egészségre.

Mindez azonban láthatóan egyáltalán nem érdekli Donald Trumpot, aki már hetek óta hajtogatja a hidroxiklorokin nevét, már, amikor épp nem a hipót vagy az UV-fényt ajánlgatja kezelési módszerként.

A BBC értesülései szerint ugyanis a 45. Amerikai elnök tegnap egy, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elárulta a riportereknek, hogy lelkesen szedi a hatástalannak bélyegzett szert.

Donald Trump a hatástalan hidroxiklorokint szedi

Donald Trumpot nem érdekli a tudomány, szerinte nem lesz baja a hidroxiklorokin szedésétől (Fotó: Getty Images)

„Körülbelül másfél hete szedem és még itt vagyok, még itt vagyok” – mondta a mondatait előszeretettel ismétlő Trump, akit látszólag az sem különösebben zavar, hogy több kutató arra figyelmeztetett, hogy a hidroxiklorokin szedése szívproblémákat okozhat.

Elszólta magát

A 73 éves amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt küszködő vendéglátóiparral kapcsolatos sajtótájékoztatón váratlanul bemondta, hogy szedi a hatástalan szert.

„Meglepődnének, hogy milyen sokan szedik, különösen a frontvonalban dolgozók, mielőtt elkapnák, a frontvonalban dolgozók és sokan, nagyon sokan szedik” – mondta Donald Trump, a rá jellemző csapongó stílusban, majd hozzátette: „történetesen én is szedem.”

Természetesen a jelen lévő újságírók egyből lecsaptak a szenzációs kijelentésre és megkérdezték az elnöktől, hogy milyen bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek a hidroxiklorokin pozitív hatásait támasztják alá.

„Íme a bizonyítékom: rengeteg pozitív hívást kapok miatta” – reagált a rá jellemző stílusban az amerikai elnök, majd hozzátette: „rengeteg jó sztorit hallottam a hidroxiklorokinről és ha mégse lenne jó, én mondom, nem lesz tőle semmi bajom.”

A brit hírcsatorna információi szerint egyébként Trumpot rendszeresen tesztelik a vírusra, emellett cinktartalmú táplálékkiegészítőket és egy, a fertőzések megelőzését szolgáló antibiotikumot is kapott, persze kérdés, hogy ez mennyiben gátolja a vírus terjedését.

Az újságírók kíváncsiak voltak rá, hogy a Fehér Ház orvosa, dr. Sean Conley rendelte-e el, hogy az amerikai elnök hidroxiklorokint szedjen, de Trump erre azt válaszolta, hogy ő maga kérte a kezelést.

A szerrel kapcsolatban az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelet, az FDA múlt hónapban adott ki figyelmeztetést, amely szerint a hidroxiklorokin „nem hatásos és nem is biztonságos”.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top