Aktuális

Elpusztult a magyar gyümölcstermés fele

Amit nem a március-áprilisi fagyok vittek el, azt most az esős idő teszi tönkre.
Meggyel teli láda a Friss Gyümölcs Kft. keceli ültetvényén 2016. június 10-én. - MTI Fotó: Ujvári Sándor

Vannak olyan népszerű termények, amelyikből idén csak a fele, vagy akár ötödannyi lesz, mint egy átlagos évben – derül ki a Napi.hu cikkéből. A lapnak nyilatkozó szakértő, Ledó Ferenc elmondta, mivel a paradicsom és az uborka termesztése már 80-90 százalékban fóliákban történik, ezért az időjárás ezek termelésére nincs hatással, így sem a paradicsomnál, se a paprikánál nem kell áremelkedésre számítani.

Bíztató a helyzet a szabadföldön termelt fajoknál (hagymafélék, gyökérzöldség, burgonya) is, ezeknek ugyanis inkább kedvező az eddigi csapadékos időjárás, mint hátrányos.

Ami rossz hír viszont, hogy a földeket nem kímélte az időjárás: a gyümölcstermelőknek nem csak a márciusi, áprilisi, helyenként májusi fagyok tettek be, de az március-áprilisi aszály is. A szakértő szerint az elmúlt 7-10 nap időjárása a másik véglet, és ez sem túl jó: a nedves időjárás ugyanis kedvez a növények megbetegedéseinek, a fellazult, sáros talaj pedig nehezíti például a permetezést.   

Ledó Ferenc azt mondja, idén Európában Magyarországot érintette leginkább a fagykár, ami miatt a csonthéjas gyümölcsök termékátlaga a töredéke a szokásosnak:

  • kajszibarackból az átlagtermés 20-25%-a,
  • őszibarackból a szokásos 35-40 %-a,
  • cseresznyénél 30%,
  • a meggynél 50%,
  • és az alma esetében is csak 50% terem majd meg.

Olvass kicsit többet a szezonális gyümölcsökről az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top