nlc.hu
Aktuális

Donald Trump élete

Donald Trumpnak lételeme a harc, de most veszített

Donald Trump úgy gondolja, hogy az élet győzelemmel és vereséggel végződő csaták sorozata. Ezúttal ő veszített. Portré.

Donald John Trump 1946. június 14-én született New York Queens negyedében a tehetős ingatlanmágnás Fred Trump és Mary Anne Macleod Trump negyedik gyerekeként. Saját elmondása szerint már az általános iskolában nagyon határozott és agresszív gyerek volt. Egyik önéletrajzi könyvében egyenesen azt írta, hogy az iskolában megütött egy zenetanárt, mert szerinte semmit sem tudott a zenéről. „Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy már fiatalon erőteljesen kiálltam a véleményemért. A különbség ma az, hogy az öklöm helyett az eszemet használom” – írta Trump.

Donald Trump

Donald Trump az elnökválasztási kampánykörút közben a Hickory Regionális Repülőtéren, az észak-karolinai Hickoryban 2020. november 1-jén (Fotó:Brendan Smialowski / AFP)

A sztorit viszont később senki sem erősítette meg, sem az osztálytársai, sem a – már elhunyt – tanár hozzátartozói, a nagyotmondó Trump pedig elkente a dolgot, amikor rákérdeztek a bántalmazásra. De azt büszkén megismételte, hogy vad gyerek volt az iskolában.

Mindenben első akart lenni

A visszaemlékezések szerint Fred Trump is arra tanította a fiait, hogy ébernek és keménynek kell lenni, különben soha nem maradsz életben az üzleti világban, ezzel pedig csak felerősítette a Trumpban eleve benne lévő haragot és agresszivitást. Világnézetének később is központi eleme maradt a harc, ahogy 1982-ben fogalmazott:

Az ember a leggonoszabb az összes állat közül, az élet pedig győzelemmel vagy vereséggel végződő csaták sorozata.

Iskolai rossz magatartása azonban a szülőknek is sok lehetett, ezért 13 éves korában a katonai akadémiára küldték. A közeg pedig csak még jobban kihozta belőle a versenyszellemet. Mindenben ő akart a legjobb lenni, legyen szó akár a sportról, akár a jövőbeli karrierről. Viszonylag népszerű volt a kortársai között, ám annyira hajszolta a kiválóságot, hogy igazán közeli barátságba nem került senkivel.

 

Donald Trump Párizsban 2018-ban

Párizsban 2018-ban (fotó: Marlene Awaad/Bloomberg via Getty Images)

Donald Trump aztán két évet töltött a Fordham Egyetemen, majd a Pennsylvaniai Egyetemhez tartozó Wharton Schoolban szerzett közgazdaságtani diplomát 1968-ban. Többször állította, hogy az iskoláiban a legjobbak között volt, de a vizsgaeredményeiről semmit sem tudni, ügyvédei pedig több intézményt meg is fenyegettek, nehogy nyilvánosságra merjék hozni a dokumentumokat. Trump megúszta a katonaságot, egyetemi tanulmányai miatt négyszer kapott halasztást, ötödjére pedig egy csontkinövés (sarkantyú) miatt mentették fel, így nem kellett Vietnámban sem harcolnia. Állítólag az orvos, aki kiállította a szakvéleményt, Trump apjától bérelt irodahelyiséget, és így tett neki szívességet.

Ingatlan- és kaszinóbiznisz

Az egyetem után Donald Trump az apjával kezdett dolgozni az ingatlanprojektekben. Miután idősebb bátyja, Fred Trump Jr. hivatásos repülőgép-pilóta lett, Donald került abba a helyzetbe, hogy továbbvigye a családi vállalatot. Testvére azt mondta Trumpról, hogy annyira versengő alkat, hogy inkább nem akart vele rivalizálni. (Az ifjabb Fred Trump 1981-ben, 42 éves korában alkoholizmussal összefüggésben meghalt, ez pedig arra késztette Donald Trumpot, hogy egész életében távol tartsa magát az alkoholtól és a cigarettától).

Miután a hetvenes évek elején Donald átvette a cég irányítását – át is nevezte Trump Organizationra –, Queens és Brooklyn helyett csillogó manhattani projektekbe vágott bele. Csupán 30 éves volt, amikor 1976-ban megvett egy lepattant szállodát, majd négy évvel később teljesen felújítva megnyitotta Grand Hyatt Hotel néven. Ezzel a projekttel indult be a karrierje mint manhattani ingatlanmogul.

Az 1980-as években számos ingatlant vásárolt vagy épített New Yorkban: a leghíresebb az Ötödik sugárúton található 68 emeletes Trump Tower, de van Trump Place, Trump World Tower, Trump International Hotel and Tower, és külföldön is vannak Trump Tower-épületek.

Amikor az 1970-es években legalizálták a szerencsejátékot, Trump ebbe a bizniszbe is belevágott, és több kaszinót nyitott Atlantic Cityben. Volt olyan időszak, amikor nyolcezer alkalmazott dolgozott a kaszinóiban. Ám, talán a korábbi sikereken felbuzdulva, ezúttal csúnyán túlvállalta magát. A kaszinók nem tudtak annyi pénzt kitermelni, hogy vissza tudja fizetni a tetemes banki kölcsönöket. Annyira reménytelen helyzetbe került, hogy az apja úgy próbált segíteni neki, hogy 3 millió dollár értékben vásárolt zsetont az egyik kaszinójában (amit aztán szabálytalan kölcsönnek minősítettek), hogy ki tudjon fizetni egy törlesztőrészletet, de ez sem változtatott a helyzeten. Trump több mint 70 banknak összesen 4 milliárd dollárral tartozott, ebből pedig egymilliárdért személyesen volt felelős. Az 1990-es és 2000-es években a kaszinók csődbe mentek, majd 2015-re a szerencsejáték-birodalma összeomlott. Trump viszont pénzügyi manőverekkel elérte, hogy miközben a részvényesek és a befektetők nagyot buktak, személyesen ő nem ment csődbe, és a hatalmas kudarc ellenére továbbra is a sikeres üzletember képében tetszelgett.

Donald Trumpék és Jeffrey Epsteinék 2000-ben (fotó: Davidoff Studios/Getty Images)

Donald Trumpék és Jeffrey Epsteinék 2000-ben (fotó: Davidoff Studios/Getty Images)

Trump a tévében

Amikor már látszott, hogy a kaszinókkal baj lesz, bevásárolta magát szórakoztatóiparba, 1996 és 2015 között ő volt a tulajdonosa a Miss USA, a Miss Teen USA és Miss Universe szépségversenyeknek. Több filmben és sorozatban feltűnt, a legtöbbször saját magát alakította, például a Reszkessetek betörők! 2-ben, a Zoolanderben vagy a Szex és New Yorkban. Ismertségét nagyban növelte, hogy ő lett a műsorvezetője az NBC tévécsatornán 2004-ben debütáló The Apprentice (A gyakornok) című realitynek.

A műsor egy üzleti tehetségkutató, amelyben Trump a jelentkezők képességeit értékelte, és minden epizódban kirúgott egy versenyzőt. Tizennégy évad után ő is kiszállt a sorozatból, az évek során összesen 213 millió dollárt kapott a szerepléséért.

Szép summa, de nem túl jelentős ahhoz képest, hogy a Forbes becslése szerint Trump jelenlegi vagyona 2,5 milliárd dollár, nagyjából 750 milliárd forint. Ráadásul úgy, hogy az elmúlt egy évben veszített 600 millió dollárt. Vagyonának jó részét az ingatlanok teszik ki, de van több golfklubja, és még Trump-feliratú merchandise-termékeket is árul a pólótól a palackozott vízig. Gazdagsága ellenére idén szeptemberben a New York Times azt írta, hogy csupán 750 dollár adót fizetett 2016-ban és 2017-ben. Korábban még hencegett is azzal, hogy az adóelkerülés „okossá teszi”, és ő jobb gazdája a pénzének, mint az állam.

Feleségek és zaklatási vádak

Donald Trump háromszor nősült: első feleségét, az egykori csehszlovákiai síelőt és modellt, Ivana Zelníčkovát 1977-ben vette feleségül. A párnak három gyereke született, Donald Jr., Ivanka és Eric. 1990-ben elváltak, Ivana szerint Trump erőszakos és bántalmazó volt vele, de később igyekezett elbagatellizálni a kijelentéseit. 1993-ban elvette a színésző Marla Maplest: egy lányuk született, Tiffany, de 1999-ben ez a házasság is válással ért véget. Jelenlegi feleségével, Melania Knauss szlovén modellel 2005-ben házasodott össze, egy gyerekük született, ő Barron William Trump.

Donald Trump családja

Donald Trump és családja (balról): Eric Trump, Lara Yunaska Trump, Donald Trump, Barron Trump, Melania Trump, Vanessa Haydon Trump, Kai Madison Trump, Donald Trump Jr., Donald John Trump III, Ivanka Trump, Jared Kushner és Tiffany Trump 2020. június 16-án a Trump Towerben (Fotó: Christopher Gregory/Getty Images/AFP)

Trump már javában a harmadik házasságában volt benne, amikor állítólag viszonya lett Stormy Daniels pornósztárral 2006-ban. Bár a nő (polgári nevén Stephanie Clifford) korábban tagadta, hogy kapcsolata lett volna az akkori ingatlanmogullal, kiderült, hogy Trump ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett a pornósztárnak a hallgatásáért, amit később az ügyvéd is elismert. De nem ez volt egyetlen botrány Trump körül, az elmúlt években több mint 20 nő vádolta meg szexuális zaklatással, bántalmazással vagy kényszerítéssel. Az elnök taktikája mindig ugyanaz volt: hevesen tagad mindent, és egy másik valóságot kommunikál.

Trump párhuzamos valósága

Alternatív valóságot persze nemcsak szexuális vádak esetében kreált, hanem egész elnöki pályafutása alatt előszeretettel alkalmazta ezt a módszert. Megszámolták, több mint 20 ezer hamis kijelentése volt, amelyek egy része tájékozatlanságból vagy műveletlenségből fakadt, de rengetegszer állított olyan dolgot, ami félrevezető vagy tényszerűen nem igaz. Emlékezetes, hogy kitartóan „reklámozta” az általa szedett klorokin nevű maláriagyógyszert a koronavírus ellen, miközben a készítmény minden vizsgálat szerint hatástalan a COVID-19 kezelésében. Azon is elmerengett, hogy ha a fertőtlenítőszer megöli a vírust, érdemes lenne „belsőleg” is kipróbálni. (Még véletlenül se próbáljuk ki!)

Trump 2015-ben jelentette be, hogy elindul az elnöki posztért. Korábban semmilyen politikai tisztséget nem vállalt, és a republikánus párt elitje sem támogatta, mégis hatalmas meglepetésre ő lett az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke, noha ellenfele, a demokrata Hillary Clinton darabra több szavazatot kapott. Úgy tudott nyerni, hogy gátlástalanul tabukat döntögetett, és támadta az amerikai demokrácia addig alapvető pilléreit: az állította például, hogy a sajtó hazudik, és a választást elcsalhatják (mondjuk ez a véleménye azóta sem változott). 2017 januárjában iktatták be a hivatalába, elnöki ciklusa alatt Trump több hisztérikus kirohanást intézett országok és kisebbségek ellen, rasszista, szexista kijelentéseket tett, kilépett a párizsi klímaegyezményből, diktátorokkal haverkodott, alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) zajlott ellene, a társadalmi megosztottság tovább nőtt az országban, a bevándorlási politikája miatt pedig gyerekek százait szakították el a szüleiktől a határon.

Utóbbi kapcsán tanulságos, hogy mit mondott Trumpról a 83 éves nővére, a nyugdíjba vonulása előtt szövetségi bíróként dolgozó Maryanne Trump Barry egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint.

„Csak a saját szavazóbázisához akar szólni. Nincsenek elvei. ”

Maryanne Trump Barry azt is mondta az elnök tweeteléséről, hogy „álságos és durva”, majd „felkészületlen, elvtelen, hazudozónak” nevezte a testvérét.

Donald Trump

A Refuse Fascism tüntetése november 6-án Washingtonban (fotó: Al Drago/Getty Images)

A mostani elnökválasztásnak Trump úgy futott neki, hogy az újraválasztásért küzdő, regnáló elnökök általában nyernek, bár a közvélemény-kutatók Joe Biden jelentős előnyét jelezték – mint kiderült, most is is tévedtek. A végeredményben minden bizonnyal a 2020-as év is masszívan benne van: a Black Lives Matter, a koronavírus-járvány (amit Trump elbagatellizált, majd később megfertőződött), az összehangolatlan intézkedések, a növekvő munkanélküliség… úgy néz ki, az amerikaiaknak elegük lett a nagyhangú elnökből. Ennyi volt eddig, a jövőben viszont elképzelhető, hogy rengeteg eljárást indítanak ellene

(Kiemelt kép: Brendan Smialowski / AFP)

Még több cikk Donald Trumpról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top