nlc.hu
Aktuális

Önkéntes a győri Covid-ambulancián

Egy önkéntes beszámolója a covid-osztályról: “Gyakran az ambulanciáról egyenesen az intenzívre kerülnek”

Egy fogorvos önkéntesként segített a győri Petz kórház Covid-ambulanciáján, leírta, mit tapasztalt.

Megrázó beszámolót írt a Telexre a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Covid-ambulanciájáról Utassy Viktor fogorvos, aki önkéntesként triázsolt, vagyis a betegeket fogadta és segített a rangsorolásban az állapotuk súlyossága alapján.

Múlt hétfőn, március 22-én jelentkezett önkéntesnek, és már másnap felhívták, hogy menjen. Mivel hétköznap saját praxisában dolgozik, szombaton volt az első napja a kórházban. Egy orvostanhallgatóval ketten dolgoztak a Covid-ambulancia bejárata mögött, ahová érkeztek a betegek.

Mint írta, hogy koronavírusos betegek nagyjából egyharmadát eleve mentővel hozták, olyan állapotban voltak.

„Többen elmondták: napok óta betegek, de nem tudták elérni a háziorvosukat – volt, aki a kórházat sem –, egyre rosszabbul érzik magukat, így nem vártak tovább, bejöttek. Akadt, akinek már mindössze 50-60-as volt a szaturációja, holott 85-90 alatt már komoly problémát jelez ez a szám”

– írta az önkéntesen segítő fogorvos.

Koroanvírus intenzív osztály

Képünk illusztráció. Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A betegek felvételét sokszor hosszú telefonbeszélgetések előzték meg, mert a Covid-osztályok annyira tele voltak, hogy nem nagyon találtak ágyat. De akit kellett, tette hozzá, mind felvették. Nem egyszer volt olyan, hogy az ambulanciáról egyenesen az intenzívre került a páciens.

A szombati 12 órás műszakja alatt 80 ember fordult meg a Covid-ambulancián. Közülük csak néhányan akadtak, akik a pánik miatt mentek, a többség valós tünetekkel érkezett. Csak két oltott emberrel találkozott, de egyikük nemrégiben kapta meg a vakcinát, így nála még nem alakulhatott ki a védettség. A másik páciens pedig a tünetei alapján nagyobbnak gondolta a problémát a valósnál.

Sok 40-50 éves ember is jelentkezett a Covid-ambulancián súlyos tünetekkel, a legfiatalabb beteg, aki kórházi ellátásra szorult, 1981-es születésű volt. Az önkéntes fogorvos úgy látta, az ambulancia felszereltsége rendben volt, a dolgozók pedig korukhoz képest elképesztő rutinnal látták el a betegeket, nyilvánvalóan az óriási betegszám miatt. 

Óriási nyomás alatt az egészségügy:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top