nlc.hu
Aktuális

Lúgos orvos kártérítése

Eldőlt: a lúgos orvosnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának

A lúgos orvosnak, Bene Krisztiánnak 15 napja lesz arra, hogy 25 millió forintot fizessen Renner Erikának, de neki kell megtérítenie a több százezer forintos perköltséget és a fellebbezési illetéket is.

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében született elsőfokú ítéletet. Bene Krisztiánnak 15 napja lesz arra, hogy 25 millió forintot fizessen Renner Erikának, de neki kell megtérítenie a több százezer forintos perköltséget és a fellebbezési illetéket is. Magyarországon eddig nem sok volt példa arra, hogy egy ilyen súlyú ügyben ekkora összegű kártérítést ítéljenek meg egy bűncselekmény áldozatának – írja a Telex.

Eldőlt: A lúgos orvosnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának

Fotó: Pexels.com

„Nyolc és fél év után nem nekem kellett megint bizonygatni, hogy ez tényleg megtörtént velem. Nyolc és fél év után végre valaki leírta az igazságot” – így reagált a lapnak Renner Erika, miután kedden megtudta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési ügyében jogerősen helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A lúgos támadás miatt elítélt Bene Krisztiánnak 15 napon belül 25 millió forint kártérítést kell fizetnie áldozatának. Ezenkívül a jogerős büntetését töltő férfinak kell állnia a közel 500 ezer forintos perköltséget és a 2 millió forintos fellebbezési illetéket is.

A lap beszámolója szerint Erika a sírástól sokáig alig tudott megszólalni, érezhetően kiszakadt belőle az elmúlt évek alatt felgyűlt feszültség. A nőt 2013-ban volt barátja, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori igazgatója támadta meg otthonában, és maró lúggal öntötte le Erika nemi szervét, valamint annak környékét.

Bene Krisztiánt jogerősen 11 év szabadságvesztésre ítélték, és bár a büntetőeljárásban az áldozatot többször is megvizsgálták, a kártérítési perben a bíró hét évvel a támadás után azt kérte Renner Erikától, hogy újra vesse alá magát nőgyógyászati és pszichológiai vizsgálatoknak. A megalázó eljárásról mi is beszámoltunk Renner Erika nőiességébe is belemarnak a bíróság nonszensz kérdései című cikkünkben.

A szakértői vélemény szerint Renner Erika a támadást még mindig nem dolgozta fel, csupán megtanult azzal együtt élni. Az elmúlt években ráadásul újabb és újabb traumák érték. Azzal ugyanis, hogy az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, valamint hogy az elhúzódó bírósági tárgyalások során az áldozatnak főleg férfiak előtt kellett vizeletürítési, menstruációs problémáiról, nemi szervének állapotáról és megváltozott szexuális életéről beszélni, intézményi abúzus áldozata lett.

A jogerős ítélet indoklása szerint a férfi Renner Erikát „a nőiségében alázta meg, és fájdalmas sérüléseket okozott”, aminek következtében Erika „alapvető életfunkcióiban és mindennapos élettevékenységeiben” most is korlátozott.

„Soha nem lesz képes teljes értékű életet élni, pszichés állapotromlása olyan mértékű, ami további gyógyszeres és pszichoterápiás kezelését teszi szükségessé.”

Néhány fontosabb eredmény a lúgos orvos elhúzódó ügyében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top