nlc.hu
Aktuális

Ezek a sztárok egyetlen nyilatkozattal tették (majdnem) tönkre karrierjüket

Egyetlen nyilatkozat is elég lehet ahhoz, hogy egy sztárnak veszélybe kerüljön a karrierje, ők már tudják

Nem ajánlott beszólni a rendezőnek, a szereplőtársadnak, a volt barátnőidnek, mert vagy a közönség vagy a szakma ezt számon fogja kérni.

A közösségi oldalaknak köszönhetően a hírességek már nemcsak akkor oszthatják meg gondolataikat a világgal, amikor valaki mikrofont tart eléjük, hanem bármikor, amikor úgy tartják, hogy közlendőjük van. Vannak, akik nagyon aktívan posztolnak, vannak, akik kevésbé, vannak, akik nem rejtik véka alá a véleményüket, esetleg szándékosan provokálnak, és ennek meg is vannak a következményei, ez lehet az, hogy rájuk szabadul a népharag, esetleg a sajtó is felkapja az ügyet, és van, amikor akár egy tweet is elég ahhoz, hogy elessenek egy vagy több munkától. A mandalori című sorozat folytatásaiban a Cara Dune szerepét alakító Gina Caranóra már nem tartottak igényt, miután a Twitteren a holokauszt idején üldözött zsidókhoz hasonlította az amerikai konzervatív-republikánus szavazók helyzetét.

Persze továbbra készülnek is interjúk, és ezek ugyanúgy veszélyes terepet jelenthetnek a sztárok számára. A legtöbb esetben persze minden zökkenőmentesen megy, a nyilatkozatok talán hamar feledésbe is merülnek, ám, amikor valami félresikerült, a sztár udvariatlan, kelletlenül válaszol, esetleg valami megbotránkoztatót mond, akkor az bizony jobban benne marad az emberek fejében, és akkora botrány kerekedhet belőle, hogy az tartósan befolyásolhatja az adott híresség megítélését, nevetség tárgyává teheti, és akár a karrierjében is komoly döccenőt okozhat, ha talán nem is írja le magát az illető örökre. Az elmúlt évekből számtalan példát lehetne arra mondani, hogyan járták meg színészek, előadók, akik egy interjúban másokat esetleg érzékenyen érintő, sértő vagy más okból nem megfelelő nyilatkozatot tettek.

Minnie Driver jó után haladt afelé, hogy igazi állócsillag váljon belőle, ám 2002-ben egy interjúban olyan módon beszélt Nagy-Britannia egyik nemzeti kincséről, Judi Dench-ről, ami bizony sokaknál kicsapta a biztosítékot. Driver azt fejtegette, hogy Nagy-Britanniában olyan színésznőkből lesznek a legnagyobbak, akikben nincs semmi különleges, és Dench-et egy apró, molett, középkorú nőként jellemezte. A brit sajtó ezután nem meglepő módon viszonválaszként nem éppen hízelgő jelzőkkel illette Drivert, és a botrány nagyon megviselte, nem csak őt, hanem egész családját is. „Fogalmatok sincs, milyen érzés. Brutális. Olyan ez, mint a terrorizmus, egy ellenvélemény miatt eláshatod magad. Az emberek személyeskednek, amit nem tudok megakadályozni, de azt sem fogom hagyni, hogy megakadályozzanak abban, hogy azt tegyem, amit akarok. De hadd mondjam el, hogy ez soha nem lesz könnyebb. Remélem, eljutok arra a pontra, amikor el tudom engedni” – nyilatkozta. Driverről persze nem feledkeztek el Hollywoodban, de a Good Will Huntinghoz hasonló nagyobb filmben már nem kapott szerepet, és inkább sorozatszínésznőként tudott ezek után sikereket elkönyvelni.  

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Minnie Driver az új Dűne filmbemutatóján (Fotó: Dave Benett/Getty Images for Warner Brothers)

Katherine Heigl, akit sokan a Grace Klinika Izzie Stevenseként ismernek, főszerepet vállalt Judd Appatov Felkoppintva című vígjátékában, majd egy későbbi, a Vanity Fairnek adott interjújában nem éppen hízelgően nyilatkozott a filmről, szerinte az egy kicsit szexista volt, mert míg a férfiakat vicces, bolondos, szerethető alakokként ábrázolták, addig a női szereplőkkel nem voltak ilyen kegyesek. A film alkotói ezeket a megjegyzéseket nem vették túl jó néven, állítólag hálátlan árulónak nevezték a színésznőt, akit éveken át kísértet ez a nyilatkozat, szerinte ez is hozzájárult ahhoz, hogy sokan úgy gondolták a szórakoztatóiparban, nehéz vele együtt dolgozni, és ez bizony hatással volt a szerepajánlatokra is. A Felkoppintva főszereplője, Seth Rogen évekkel később azt mondta, időközben rendezték a soraikat Heigllel, és hogy igazságtalanságnak gondolja, hogy  mások azért nem voltak hajlandóak együtt dolgozni a színésznővel, mert velük rossz tapasztalata volt. 

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Katherine Heigl és Seth Rogen a Felkoppintva Los Angeles-i bemutatóján (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc for Variety Magazine)

Megan Foxnak nem a Transformers volt az első filmje, de kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy az egész világ megismerje. A színésznő a folytatásban is szerepet kapott, de a harmadik filmben már nem ő alakította Sam Witwicky barátnőjét. Ennek pedig az lehet az egyik oka, hogy Transformers: A bukottak bosszúja bemutatója után a Wonderland magazinnak Michael Bay rendezői stílusáról elég komoly kijelentéseket tett, szerinte rémálom volt vele együtt dolgozni, és Hitlerhez hasonlította a férfit. Bay állítása szerint annyira nem vette ezeket a megjegyzéseket magára, de a film vezető producere, Steven Spielberg felhúzta magát rajta, és ő adta utasításba, hogy keressenek valakit Fox helyére. Megan Fox karrierje nem állt teljesen a földbe, voltak felkérései a későbbiekben is, de nem kapott jelentősebb szerepeket, igaz, Michael Bay-jel később is dolgozott együtt, mégpedig a Tini nindzsa teknőcök filmeken. 

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Michael Bay és Megan Fox (Fotó: Kevin Winter/Getty Images for Paramount Pictures)

A Transformers filmek férfi főszereplője, Shia LaBeouf bármennyire is tehetséges, az utóbbi években nagyon sok mindenkivel megutáltatta magát, aktívan tett, hogy egy elviselhetetlen fráternek tartsák szakmai és más körökben is, több összetűzése is volt a törvénnyel, volt barátnője, FKA Twigs például azzal vádolta meg, hogy kapcsolatuk során durván bántalmazta őt. Ami a filmes világot érinti, Hollywood egyik legnagyobbra tartott rendezőjénél, az előbb már említett Steven Spielbergnél is sikerült kihúznia a gyufát. Miután szerepelt az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben, több interjúban is elmondta, mennyire nem volt elégedett a filmmel. Először magát hibáztatta, mondván, hogy a színész feladata, hogy életre keltse egy karaktert, és neki akkor nem jött össze, majd később arról mesélt, hogy mélységesen megbánta, hogy kritizálta a filmet, mert emiatt megromlott a kapcsolata Spielberggel. A mea culpa ellenére LaBeouf egy 2016-os interjúban ismét kritikusabb hangvételt ütött meg, azt mondta, nem szereti azokat a filmeket, amelyeket Spielberggel készített, és Spielberget nem rendezőnek, inkább egy márkának gondolja. LaBeouf még egyszer bocsánatot kért, de ezzel már nem ment sokra. 

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Steven Spielberg és Shia LeBeouf az Indiana Jones film Cannes-i premierjén (Fotó: Toni Anne Barson/WireImage)

Vincent Gallo 1998-ban a Buffalo ’66 című filmjével hívta fel magára a figyelmet, úgy tűnt, hogy ő lesz a következő nagy, fiatal amerikai filmes, ám Gallo sem olyan, aki lakatot teszt a szájára, amikor 2000-ben  New York Post egyik munkatársa a film női főszereplőjéről, Christina Ricciről kérdezte, aki a forgatáskor még csak 17 éves volt, megjegyezte, hogy a színésznő valamilyen szer befolyása alatt volt, vagy alkoholizált vagy valami mással élt, majd egy nyomdafestéket nem tűrő szó használata után hozzátette, egyáltalán nem kedveli Riccit, aki egyébként egy bábu, azt tette, amit mondtak neki. 2015-ben Ricci is beszélt a forgatásról, Gallót “őrült holdkórosnak” nevezte, de magát filmet is dicsérte, és azt is megjegyezte, a rendező “igazi tehetség”. Hozzátette, úgy véli, hogy sajtóbeli megnyilvánulásai miatt nem tudott nagyobb karriert befutni, az emberek egyszerűen nem voltak kíváncsiak a filmjeire az ilyen nyilatkozatai miatt. 

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Vincent Gallo (Fotó: Tommaso Boddi/WireImage)

John Mayer egykor az egyik legsikeresebb popelőadó volt, több Grammy-díjat is nyert és világszerte teltházas koncerteket adott. Majd  2010-ben két nagyobb magazinnak adott interjújában számtalan olyan mondat is elhagyta a száját, tiszteletlenül beszélt volt barátnőiről, például Jessica Simpsonról, és hogy szexuálisan milyen vonzónak találta őt, ami talán önmagában nem lett volna baj, de ahogyan azt előadta, az sokaknak nem tetszett, ahogyan az sem, hogy többször is kicsúszott a száján egy olyan kifejezés, amit nem igazán illik használni, ha csak nem akarja azt ember, hogy azt gondolják róla, hogy rasszista. A közösségi oldalakon szét is szedték az interjú miatt, és a botrány után úgy döntött, egy időre eltűnik a rivaldafényből és egy ideig nem ad interjút. Karrierje ebben az időben azért is megtorpant, mert meg kellett műteni, a torkából egy granulómát távolítottak el. John Mayer utána visszatért a zenéléshez, több albumot is kiadott, de a hírnevén esett csorbát nem igazán sikerült kiköszörülni. 

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

John Mayer és Jessica Simpson (Fotó: James Devaney/WireImage)

Liam Neeson 2019-ban keveredett botrányba, amikor ugyanis éppen Cold Pursuit című filmjét népszerűsítette, felidézte, hogy négy évtizeddel korábban egy barátnője – aki azóta már nem él – elmesélte neki, hogy megerőszakolták. Neesont nagyon felzaklatta az eset, és kérdezgetni kezdte az elkövetőről, a nő viszont csak annyit tudott elmondani, hogy egy fekete férfi volt a tettes. Neeson ezt követően fegyverrel a zsebében felkerekedett és akkori lakóhelyén a feketék által lakott negyed felé indult. „Direkt mentem oda és csak arra vártam, hogy valaki belém kössön” – mesélte. A nyilatkozatnak óriási visszhangja lett, volt, aki igyekezett Neeson védelmére kelni, hogy legalább őszinte volt, a film vörös szőnyeges premierjét mindenesetre lemondták.

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Liam Neeson a Buster Scruggs balladája premierjén 2018-ban (Fotó: Jared Siskin/Getty Images for Netflix)

Vannak olyan sztárok, akiknek azután, hogy úgy tűnt, elvágták maguk alatt a fát, bebizonyították, karrierjüknek messze nincs vége, sőt a java még hátravan. Példának ott van Joaquin Phoenix, akinek volt egy olyan időszaka, amikor nagyon furcsán, kiszámíthatatanul viselkedett, 2009-ben meglehetősen zilált állapotban jelent meg David Letterman műsorában, és  ahelyett, hogy a Two Lovers című filmet promózta volna, bejelentette, hogy visszavonul a színészkedéstől, hogy rapperkarrierbe kezdjen. Phoenix elég szűk szavú volt egyébként, és Letterman így zárta a beszélgetést:, „Joaquin, sajnálom, hogy ma este nem tudtál velünk lenni.”  Később kiderült, hogy Joaquin Phoenix tulajdonképpen csak szerepet játszott, az I’m Still Here című film kedvéért viselkedett így, de ezzel egy időre megpecsélte a sorsát, állítása szerint a forgatókönyvek, amiket ekkoriban kapott, nem voltak valami jók, mivel a stúdiók nem voltak biztosak abban, hogy nem  csak egy karaktert játszik-e még mindig. Szerencsére ennek az időszaknak vége, és Phoenix is azóta már egy Oscar-díjat is nyert a Joker című filmben nyújtott alakításáért. 

Sztárok, akikek bukását egy nyilatkozat okozta

Joaquin Phoenix és David Lettermannál (Fotó: John Paul Filo/CBS via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top