nlc.hu
Aktuális

Így mentették meg a rendőrök az erkélyről lógó apát

„Attól tartottunk, kicsúszik a keze a szorításunkból, és akkor vége” – így mentették meg a hős rendőrök a kilencedikről lógó családapát

Hat percig puszta kézzel tartották a rendőrök a levegőben az öngyilkosjelölt debreceni édesapát, aki a kilencedikről akarta a mélybe vetni magát.
Bilincs egy rendőr övére erősítve

Mi is beszámoltunk arról, hogy öngyilkosságot kísérelt meg egy debreceni édesapa: társasháza 9. emeletéről vetette volna le magát, ám az időben kiérkező rendőrök visszatartották. A csuklójánál fogva fogták a férfit, aki már az erkélyen kívül lógott.

A Blikknek most a három rendőr, Balogh Tamás őrmester, Szűcs Bálint törzsőrmester és Bora László törzszászlós mesélt a filmbe illő, szeptember 16-i akcióról. Mint mondták, amikor riasztották őket, még nem tudták, hogy balesetről vagy öngyilkossági kísérletről van szó. Ám amikor megfogták az erkély aljába kapaszkodó férfi csuklóját, azonnal elengedte a korlátot. Ekkor már egyértelmű volt, hogy véget akart vetni az életének.

A rendőrök hat percig puszta kézzel tartották a levegőben a férfit. Hárman fogták, hogy ha egyikük elfárad, ketten még mindig tarthassák.

Csak annyit mondott, hagyjuk békén, lökte magát a lábával, nagyon nehéz volt tartani. Mindannyian attól tartottunk, kicsúszik a keze a szorításunkból, és akkor vége. Hat perc után rájöttünk, ki kell találni valamit, mert ezt nem fogjuk bírni. Meg kellett bilincselni, hozzáerősítve így a korláthoz, kockáztatva azt, hogy akár el is törhet a csuklója, viszont nem zuhan le

– emlékezett vissza Bora László, a járőrök parancsnoka.

Később a tűzoltók is megérkeztek a helyszínre, de nem tudtak a ház közvetlen közelébe jutni a létrás kocsijukkal a parkoló autók miatt. Az emelőkosarat így csak a nyolcadik emeletig tudták felküldeni, éppen csak elérték a férfi cipőtalpát, egyértelmű volt, hogy nem tudják biztonságosan beemelni.

Ezért a rendőrök megbeszélték a katasztrófavédelmi egység vezetőjével, hogy eloldják a korlátról a bilincset, és a kezükkel nem befelé húzzák, hanem lefelé tolják a férfit, hogy a tűzoltók el tudják kapni a lábát. Sikerült a művelet, ám az öngyilkosjelölt a mentőkosár oldaláról akarta magát levetni. Ezért a tűzoltók a létra fokához bilincselték az 54 éves férfit, aki csak ekkor adta fel.

Az összesereglett lakók megtapsolták az életmentő rendőröket. „Nem vagyunk bátrak, különlegesek, ez a feladatunk. Fáj a csuklónk még napokkal az eset után is, de ennyit megér egy élet” – mondta szerényen a parancsnok.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay)

Van segítség!

Ha neked vagy valakinek a környezetedben segítségre van szüksége, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top