nlc.hu
Aktuális

A szülőknek szóló elügyminisztériumi kérdőív tanulságai Rétvári Bence szerint

Rétvári Bence: A szülők nagy része egyáltalán nem akart foglalkozni a pedagógussztrájkkal

Összegezte Rétvári Bence a felháborodást keltő szülői kérdőív tanulságait.

Több mint 130 ezren küldték vissza a szülői konzultációs kérdőívet, a válaszadók döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal, nyugodt szívvel engedi az oktatási intézménybe a gyerekét – idézi a Népszava a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát, aki az M1-en beszélt erről.

Ez a meglehetős felháborodást keltő kérdőív, amelynek a bevezetője „az oktatás minőségének javításáról” és „a jövő kihívásainak megfelelő” gyermekekről ír, azt a kérdést teszi fel: 

Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?

Rétvári Bence szerint a felmérés legfőbb tanulsága az, hogy a döntő többség, a válaszadók 61 százaléka a legjobbnak, négyesnek vagy ötösnek értékelte az iskolát; míg 65 százalék szerint teljesen objektíven értékelik a tanárok a gyerekét. Kiderült az is, a szülők a legnagyobb problémának azt érzik, ha van az osztályban magatartásproblémákkal küzdő gyerek.

 

Rétvári Bence elmondta, a legmegosztóbb kérdés a tanárok és a diákok hónapok óta tartó tüntetéssorozata volt, különösen az, hogy gyerekek is részt vettek benne. A szülők nagy része egyáltalán nem akart foglalkozni a témával az államtitkár szerint.

Az államtitkár természetesen kihangsúlyozta, jövőre 21 százalékos pedagógus béremelést terveznek, amiből 10 százalékot költségvetési forrásból megelőlegeznek, a többit akkor tudják odaadni, ha megérkeznek a „Magyarországot megillető” brüsszeli források, fogalmazott. A pedagógusbér rendezéséről szóló elképzeléseikről korábban itt írtunk.  Ez Rétvári szerint minden idők legnagyobb béremelése lehetne.

Az államtitkár szót ejtett a múlt héten négyszáz pedagógus és iskolaigazgató jelenlétével lezajlott köznevelési konzultációról is, ahol az derült ki, a kezdőbért szükséges a leginkább emelni, illetve a bértáblánál nemcsak az életkort, a pályán eltöltött éveket, hanem az egyéni teljesítményt is jobban figyelembe kell venni.

A szülői kérdőív kérdésfeltevését több civil szervezet, köztük a Szülői Hang is nehezményezte, mert úgy vélik, hogy manipulatív és igaztalan állításokat tartalmaz.

Rétvári Bence sajtótájékoztatója

Rétvári Bence sajtótájékoztatója. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top