nlc.hu
Aktuális

A mozgólépcsőkefék funkciója

Ijesztő oka van, miért vannak a mozgólépcsők oldalán kefék

Kiderül, hogy a mozgólépcsőkefék nem a cipők tisztítására valók. Egy videó feltárta az ijesztő okot, amiért minden mozgólépcsőn fel vannak szerelve a sörték.

A mozgólépcsők meglehetősen veszélyesek lehetnek, például ha hirtelen megállnak, vagy mások ránk zuhannak, esetleg becsípődik egy testrészünk. De talány, hogy azok a furcsa fekete nylonsörték miért találhatóak meg szinte minden mozgólépcső oldalán. Pedig jó okból vannak ott.

A kefék biztonsági funkcióként működnek, segítenek megakadályozni más baleseteket. Azért vannak, hogy ne szoruljanak be a mozgólépcsők és a korlát közé olyan dolgok, mint például a cipőnk és a ruházatunk.

Ha nem lennének ott, nagy esélye lenne, hogy a ruhánk beszorul a mozgólépcsőbe, ami nem hangzik túl jól egyáltalán. Ám maguk a kefék valójában inkább pszichológiai elrettentésre szolgálnak. Amikor ugyanis az utas úgy érzi, hogy egy kefe mozog a lábán vagy a ruházatán, akkor ösztönösen elmozdítja azt, hogy megakadályozza a becsípődést.

A TikTok-fiók „Untold Facts” amellett, hogy megmagyarázta, miért olyan fontosak a sörték, hozzáteszi azt is: „A mozgólépcsőn bekövetkezett balesetek egyik legnagyobb oka az, hogy az emberek beszorulnak a ruháikkal és a táskájukkal, amikor túl közel állnak a mozgólépcső oldalához”.

Az egyik kommentelő röviden megosztott egy horrorsztorit is a videó alatt, ami akár sokkal rosszabbul is végződhetett volna: „A földig érő ruhám beakadt egy mozgólépcsőbe, és olaj- és zsírfoltokat hagyott rajta, amelyeket soha nem tudtam eltávolítani.”

„Nemrég a férjem segített egy hölgynek, akinek a szoknyája a mozgólépcsőbe ragadt” – tette hozzá egy másik.

Egy harmadik megjegyezte: „A mozgólépcsők a mai napig megijesztenek. A gyerekeim nevetnek rajtam, mert a mai napig nem lépcsőzök!”

A brit és európai szabvány szerint a „mozgólépcsőkefék” felszerelése csökkenti az elakadás valószínűségét azáltal, hogy csökkenti annak valószínűségét, hogy a tárgyak bejutnak a lépcsők és a kefék közötti résbe.

Mint látható, a mozgólépcsős balesetek sajnos nem ritkák. Egy családi vásárlás is rémálommá vált, amikor egy másfél éves győri kisfiúnak a városi plázában beszorult a lába. A szerkezet begyűrte a gyerek lábfejét, majd megállt.

 

mozgólépcső sörték

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top