nlc.hu
Aktuális

Magyar túrázókat hoztak le a hegyimentők az Alpokban

Magyar túrázócsoport került bajba az Alpokban, a hegyimentőkre is szükség volt

Alábecsülték a hegyi túra nehézségeit.
túrázó,

Egy bajba került 10 fős magyar túrázócsoportot hoztak le a Karavankák-hegyláncról az Alpokban osztrák rendőrök és hegyimentők. A 3 család tagjaiból – 3 felnőttből és 7 gyermekből, illetve fiatalkorúból – álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon.

A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről. A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol – az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében – észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit. A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnét hegyimentők hozták le őket a völgybe.

A karintiai rendőrség szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja 7 éves volt.

A Hochstul a népszerűbb hegyek közé tartozik, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban. A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top