nlc.hu
Aktuális

Friss hírek az Izraelben rekedt magyar csoportról

A tel-avivi reptéren rekedt magyarországi roma turistacsoport vezetője cáfolja, hogy éheznének

Bíznak abban, hogy hamarosan hazatérhetnek.
izraeli háború

Mint arról beszámoltunk, egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren az Izraelt ért terrortámadások közepette. A csoport tagjai között van Kis Grófo több rokona is. Mostanáig olyan hírek terjedtek el, hogy többeknek már elfogyott a pénze, így nem tudnak már élelmet és vizet sem venni maguknak, nemhogy repülőjegyet vásárolni. A konzulátus munkatársa ugyanis azt mondta nekik, hogy saját magukról kell gondoskodniuk. Bodoczki Zsanett, a repülőtéren rekedt roma turistacsoport vezetője azonban mindent tisztázott. Elmondása szerint minden segítséget megkapnak a helyi magyar konzulátustól, azt pedig cáfolta, hogy éheznek és nincs pénzük.

Tegnap óta kapcsolatban vagyok az illetékes izraeli minisztériummal, a magyar kormánnyal és a konzullal is, aki nagyon sokat segít, kaptunk élelmet, kávét, innivalót, gyümölcsöt. Továbbá sok magyarországi roma segített bennünket pénzzel. (…) Fals információk terjednek arról, hogy éheznénk, nincs pénzünk és hasonlók. Ez nem igaz, mindenki jól van, mindenkinek van még pénze” – nyilatkozta a 24.hu-nak.

Arról is beszélt, hogy konzul és munkatársai ott vannak velük egész nap a repülőtéren és támogatják őket. “Az én csoportom többsége roma, nagyon egységesek vagyunk, nyugodtak, és rengeteg segítséget kapunk otthonról” – hangsúlyozta.

Megszólalt a külügy

A magyar hatóságok nem tudnak magyar áldozatról, sérültről Izraelben, ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy egyelőre ne utazzon a közel-keleti országba. Jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. A körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását, de a jelenlegi helyzetben életveszélyes megkísérelni a menekülést.

Váratlan offenzíva

Szombaton a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei az övezet határvidékén izraeli településekre hatoltak be, ahol megöltek és megsebesítettek sok száz embert, s túszokat hurcoltak az övezetbe. Ez volt legvéresebb támadás Izrael ellen az 50 évvel korábbi jóm-kipúri háború óta. Az izraeli hadsereg ezt követően ellencsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben délen, valamint északon a libanoni határnál, ezeknek szintén számos halálos áldozatuk van.

Kiemelt fotó: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top